marți, 3 decembrie 2013

Consumul excesiv de alcool ar putea fi provocat de o mutație genetică

O mutație genetică ar putea explica motivul pentru care unii indivizi au tendința de a consuma excesiv alcool, susțin cercetătorii britanici într-un comunicat publicat pe site-ul Universității Newcastle.

FOTO: topnews.in„Este uimitor să ne gândim că o mică schimbare a unei singure gene poate avea efecte profunde asupra comportamentelor complexe, precum consumul de alcool", a declarat coordonatorul studiului, dr. Quentin Anstee, de la Universitatea Newcastle. Descoperirea are potențialul de a inova în viitor modul de tratare a alcoolismului, mai spune specialistul.

În cadrul experimentului, experții de la Universitățile Newcastle, Sussex, Dundee, Imperial College London și University College London, alături de cercetătorii din cadrul Consilului de Cercetare Medicală Harwell, au oferit șoarecilor de laborato un recipient cu apă și unul cu alcool diluat. În timp ce cobaii normali au preferat apa, ori au băut foarte puțin alcool, circa 85% din totalul de lichide consumat zilnic de animalele cu o mutație la nivelul genei Gabrb1 conținea alcool.

Gena Gabrb1 codifică subunitatea beta1, o componentă integrantă a receptorului cerebral GABAA, care are rol în reglarea activității creierului, explică experții. Receptorul GABAA este stimulat de inhibitorul GABA. Însă mutația genetică studiată de cercetători a determinat activarea receptorului GABAA, chiar și în prezența inhibitorului GABA. „Știm din studii anterioare efectuate pe subiecți umani că sistemul GABA este implicat în controlarea consumului de alcool", a declarat prof. Howard Thomas, de la Imperial College London și coordonatorul echipei de la Unitatea pentru Genetica Mamiferelor. Activitatea a fost mult mai intensă în acele regiuni cerebrale responsabile de recompense și controlarea emoțiilor plăcute.

„Dacă cercetările viitoare confirmă un mecansim similar și în cazul oamenilor, vom putea identifica indivizii cei mai expuși riscului de a dezvolta dependență (de alcool) și ne-am putea asigura că primesc cel mai eficient tratament", a declarat Hugh Perry, directorul Comitetului de Neuroștiințe și Sănătate Mintală din cadrul Consilului de Cercetare Medicală.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Nature Communications.