joi, 19 decembrie 2013

Cum ajung în farfuria noastră substanțe poluante

Deși consumul de produse din pește aduce beneficii pentru organism, efectele nocive ale poluării marine produse prin deșertarea majoră de reziduuri din plastic în apele oceanelor îmbolnăvesc și contaminează organismele din habitat, lucru care poate periclita, mai departe, sănătatea viețuitoarelor care se hrănesc cu acestea, inclusiv a oamenilor, sugerează un studiu publicat în Nature, Scientific Reports.

FOTO: mnn.com„Oceanul este, de fapt, un vas de toaletă pentru toate substanțele noastre chimice poluante și pentru deșeuri în general. În cele din urmă vom începe să vedem cum această contaminare avansează în lanțul trofic, în organismele marine și în fauna sălbatică", a declarat autoarea cercetării, Chelsea Rochman, de la Universitatea din California, Davis, citează NPR.

În cadrul studiului, experții au lucrat cu trei grupe de pești din aceeași specie, medaka. Timp de două luni, o parte din pești au primit hrană normală, fără conținut de plastic, un alt grup a primit mâncare care conținea un procent de 10% plastic tratat astfel încât să nu mai conțină poluanți, iar ultimul grup de pești a primit hrană cu 10% conținut de plastic normal. În cazul ultimelor două grupe de pești, alimentele au fost extrase din regiunea San Diego Bay.

Analizele au arătat un nivel crescut de substanțe poluante organice în cazul peștilor cărora li s-a administrat hrană cu conținut de plastic. „Aici am arătat că peștii expuși unui amestec de polietilenă cu poluanți chimici, absorbiți de mediul marin, acumulează acești poluanți chimici și suferă toxicitate hepatică și patologică", scriu cercetătorii. Efectele nocive ale consumului de hrană poluată au fost înregistrate chiar și în cazul peștilor care au urmat un regim alimentar cu plastic tratat, însă la un nivel semnificativ mai mic. Mai mult, expunerea la substanțele toxice din plastic ar putea fi răspândită mai departe, la alte specii de animale sălbatice, însă fenomenul necesită cercetări ulterioare.

„Am descoperit că plasticul interacționează cu sucurile gastrice din stomacul peștilor, substanțele chimice se desprind din plastic și sunt transferate în fluxul sangvin sau în țesut", a declarat Rochman pentru NPR.

Potrivit raportului What a Waste, publicat de Banca Mondială în 2012, aproximativ 1,3 miliarde de tone de deșeuri solide sunt produse în fiecare an la nivel global. Dintre acestea, 10 procente reprezintă deșeuri din plastic. Până în 2025, cantitatea de gunoi solid produs în lume va crește până la 2,2 miliarde de tone.