luni, 2 decembrie 2013

Cum găsești echilibrul între „viața digitală” și cea reală

Tehnologia ne poate ușura viața, ne facilitează conexiunile și ne poate crește productivitatea, însă poate naște dependență și detașare de lumea reală, palpabilă. Pentru a nu ajunge sau pentru a depăși momentul în care dispozitivele digitale devin mai degrabă un dușamn decât un aliat este nevoie să îți impui anumite reguli.

Foto: Ariel Zambelich/WiredDr. Anna Akbari, profesor în departamentul de Media, Cultură și Comunicare la Universitatea New York, dezvăluie într-un articol pentru CNN că le interzice studenților ei să folosească telefoane mobile sau laptopuri în timpul orelor sale. Ea a observat că la început, această regulă a stârnit îngrijorare printre cursanți, preocupați de ce s-ar putea întâmpla dacă nu ar răspunde imediat mesajelor sau telefoanelor primite de la părinți, parteneri sau de la șefii lor. Însă odată ce această stare de tulburare dispare, studenții devin prezenți la ore, ascultă lecția și își concentrează atenția numai la activitatea de curs.

Această situație nu se petrece însă la orele tuturor profesorilor, iar obiceiul de a construi un „spațiu sacru", așa cum îl numește dr. Akabari, nu este integrat de fiecare dintre noi mai târziu în viață. Conectarea continuă la spațiul virtual și la gadgeturi poate părea un lucru productiv, care ne aduce satisfacție, dar de multe ori acest lucru ne deteriorează relațiile construite și sănătatea psihică. De aceea, dr. Akabari a enumerat câteva reguli care te pot ajuta să găsești acel echilibru între „viața digitală" și cea reală.

1. Fii prezent! Atenția este un dar prețios pe care îl oferi interlocutorului tău, ce poate construi legături puternice. Dr. Akabari sugerează un mic joc pe care îl poți pune în practică data viitoare când ieși cu un prieten: primul care utilizează telefonul mobil la întâlnire este și cel care va plăti nota de plată la final.

2. Aplică regulile de bun simț în comunicarea digitală! Uneori telefoanele date la 10 seara sau chiar în zilele de odihnă pot constitui o dovadă a lipsei bunului simț. De asemenea, împărtășirea informațiilor private pe rețelele sociale poate fi nepoliticoasă. Chiar și momentele în care alegi să răspunzi la telefon sau la mesaje este important. Acționează întotdeauna față de ceilalți așa cum ai vrea și aceștia să se comporte cu tine.

3. Clădește relații de calitate! Rețelele sociale ne ajută să păstrăm legătura cu multe persoane dragi, dar și să cunoaștem noi oameni, însă uneori acestea pot fi folosite pentru denigrarea imaginii sau chiar pentru urmărirea altor utilizatori. Încearcă să petreci timpul pe rețelele de socializare în mod constructiv, pentru a clădi relații, nu pentru a le distruge, oricât de mare ar fi tentația.

4. Stabilește limite! Dacă alegi să te deconectezi de la e-mail și rețele sociale, roagă-ți colegii și prietenii să te contacteze telefonic doar în cazuri de urgență. Astfel, le vei transmite un mesaj clar că nu ești întotdeauna disponibil. Mai mult, vei reuși să te concentrezi mai bine asupra lucrurilor pe care le ai de făcut sau asupra celor dragi.

5. Ai grijă de identitatea ta virtuală! Oricine poate afla informații despre tine doar printr-o simplă căutare. De aceea ai grijă să te gândești de mai multe ori înainte de a publica ceva online, ceva care va rămâne permanent pe internet.

6. Monitorizează-te! O mulțime de aplicații pentru smartphone te pot ajuta să evaluezi propriul stil de viață, de la cât de mult timp aloci activității fizice, până la câte calorii consumi zilnic. Folosind astfel de aplicații te vei putea monitoriza mai bine, pentru a face schimbările necesare pentru o viață sănătoasă.

7. Organizează-te! Ai la dispoziție multe platforme care să te ajute să îți planifici atât activitățile, cât și munca. De exemplu, Google Drive te ajută să salvezi documentele scrise, pe care le poți accesa de pe orice calculator, dar îți oferă și posibilitatea de a le împărtăși cu partenerii de afaceri, colegii de muncă sau cu persoanele dragi.

8. Nu uita să te deconectezi! Acordă-ți în fiecare zi câteva momente în care calculatorul nu este pornit, iar telefonul mobil este pus de-o parte. Bucură-te de aceste clipe pentru a face toate acele activități de care nu ai niciodată timp, fie că este vorba de timp acordat ție, în solitudine, fie că este vorba de recuperarea timpului alături de cei dragi. Află cum te poți elibera de tentațiile digitale.