sâmbătă, 7 decembrie 2013

Cum să te transformi într-o persoană matinală

„Cine se trezește de dimineață departe ajunge", însă pentru a deveni o persoană matinală, este nevoie de multă disciplină. Află care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru ca alarma ceasului deșteptător să nu îți mai diminueze bucuria de a începe o nouă zi.

FOTO: askmen.comPublicația Greatist a alcătuit o metodă simplă prin care te poți desprinde de obiceiul de a dormi până târziu și pentru a te ajuta să renunți la replica deja consacrată: „Mai stau cinci minute în pat".

Primul pas este să îți asiguri cele mai bune condiții pentru un somn odihnitor, de la ritualul de dinainte de culcare și până la condițiile în care dormi. Acest lucru presupune alocarea unui timp suficient pentru dormit (experții recomandă în jur de 8-9 ore de somn pe noapte), îndepărtarea dispozitivelor tehnologice din dormitor și evitarea folosirii lor cu o oră înainte de culcare. Dacă te-ai obișnuit să folosești tableta sau smartphone-ul, ori să te uiți la TV înainte de a dormi, poți să înlocuiești aceste obiceiuri cu cititul unei cărți sau cu un duș. Nu în ultimul rând, fii atent la alimentele consumate seara, înainte de culcare. Află ce produse ar trebui să eviți.

Următorul pas presupune stabilirea unor ritualuri matinale care să te ajute să te „desprinzi" de pat dimineața. În primul rând, micșorează treptat, din 15 în 15 minute, ora la care te trezești. Dacă, de regulă, ora ta de trezire este 8:00, încearcă să te trezești la 7:45 în dimineața următoare. Micșoreză cu încă 15 minute ora de trezire după câteva zile. Totodată, pentru a deveni o persoană matinală, trebuie să îți respecți ora de trezire stabilită zilnic, indiferent dacă este o zi lucrătoare sau nu. Evită, de asemenea, tentația de a apăsa butonul Snooze. Dacă ai reușit să te trezești mai devreme decât o făceai de obicei, înseamnă că ai câștigat timp pentru tine.

Cel de-al treilea pas este să îți rezervi o parte din timpul câștigat pentru a face mișcare, o metodă nemaipomenită de a te încărca cu energie și de a te menține în formă în același timp. Totodată, activitatea fizică sporește performanța creierului, lucru care te va ajuta să devii mai productiv pe parcursul zilei. Jurnalistul Gregory Ferenstein mărturisea recent că secretul său pentru dezvoltarea abilităților cognitive stă în doar 30 de secunde de activitate fizică.

Penultimul pas se referă la cea mai importantă masă a zilei, micul dejun. Masa de dimineața trebuie să conțină alimente bogate în nutrienți, fibre și vitamine care să îți crească performanța, energia și randamentul pentru prima parte a zilei. Află mai multe motive pentru care micul dejun ar trebui să fie cea mai bogată masă a zilei.

Singurul pas pe care trebuie să îl mai faci după ce ai bifat toate etapele de mai sus este să te recompensezi în fiecare zi pentru efortul depus. Pe lângă faptul că te vei automotiva să continui practica de trezire matinală până când „îți va intra în sânge", vei transforma întreaga rutină într-un ritual pe care abia aștepți să îl parcurgi.