miercuri, 4 decembrie 2013

Diferența dintre creierul unei femei și creierul unui bărbat

Hărți ale circuitelor neuronale demonstrează cât de diferiți sunt bărbații și femeile. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania arată că în timp ce punctele forte ale creierului feminin sunt memoria, multitasking-ul și aptitudinile sociale, bărbații sunt „făcuți" pentru o bună percepție și o analiză promptă.

Foto: www.news.yahoo.comCercetătorii au analizat 1.000 de creiere, a 428 de bărbați și 521 de femei, cu vârste între 8 și 22 de ani, cu ajutorul imagisticii RMN de ultimă oră, pentru a cartografia conexiunile dintre cele două emisfere ale creierului.

„Cercetarea arată că dacă bărbații și femeile primesc o sarcină care presupune atât gândire logică, cât și intuiție, femeile se vor descurca mai bine. Ele conectează mai bine cele două părți ale creierului. Dacă ai nevoie de o acțiune imediată, realizată repede, creierele bărbătești sunt indicate, pentru că interacțiunile față-spate sunt mai intense", a declarat dr. Ragini Verma, care a realizat studiul împreună cu colegii sai de la Universitatea din Pennsylvania.

Scanările arată o mai mare rețea de conexiuni între emisfera dreaptă și cea stângă în cazul femeilor, în timp ce la bărbați conexiunile sunt mai degrabă limitate la fiecare emisferă în parte. Singura regiune la bărbați unde sunt mai multe conexiuni între cele două părți ale creierului este cerebellum, care are un rol vital în funcțiile motorii. Dr. Ragini s-a declarat suprinsă când a văzut că rezultatele studiului confirmă o bună parte din ceea ce sunt considerate a fi stereotipuri de gen. De fapt, există un motiv întemeiat pentru care bărbații sunt mai buni șoferi, informaticieni sau bucătari, citează The Guardian.

Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences este unul dintre cele mai serioase studii pe acest subiect. Hărțile neuronale le oferă cercetătorilor o imagine mai completă despre ceea ce înseamnă normalitatea pentru cele două sexe, la vârste diferite. Ei speră să afle de aici mai multe despre posibilitatea ca anumite anormalitățile ale conexiunilor neuronale să fie de vină pentru boli precum schizofrenie și depresie.