sâmbătă, 21 decembrie 2013

Este cert, neanderthalienii își înmormântau semenii

Indicii că neanderthalienii practicau înmormântarea semenilor au apărut încă din anul 1908, an în care rămășițele unor asemenea hominizi au fost descoperite în La Chapelle-aux-Saints, în sud-vestul Franței. Au existat însă destui sceptici care să nege faptul că neanderthalienii ar fi fost capabili de asemenea acte, susținând, mai degrabă, că înmormântările au fost accidentale, fapt care a așteptat o infirmare până în prezent.
Iar infirmarea pare să vină tot din La Chapelle-aux-Saints, și asta după ce o echipă mixtă de specialiști, franco-americană, a decis în urmă cu 13 ani să reia săpăturile în situl francez. Încheiate anul trecut, excavările au adus în lumină alte rămășițe neanderthaliene, unele aparținând unui adult și a doi copii, vechi de circa 50.000 de ani. Alături de acestea, arheologii au scos la iveală și resturi fosile de bizoni sau căprioare. Comparând fosilele hominide cu cele animale, oamenii de știință au descoperit că primele nu prezintă urme de fracturare post-mortem sau de alterare de către animale, pe când cele animale prezintă numeroase astfel de semne.
„Concluzia este una singură. Cadavrele neaderthaliene au fost acoperite cu grijă la scurtă vreme după ce moartea a survenit. Este o concluzie care susține ipoteza conform căreia neanderthalienii își înmormântau morții. Nu știm dacă înmormântarea era o acțiune strict pragmatică sau dacă era parte a unui ritual, însă este cert că distanța comportamentală dintre noi și neanderthalieni se scurtează pe zi ce trece”, susține William Rendu, liderul echipei de cercetători.
În sprijinul teoriei conform căreia neanderthalienii practicau înmormântările stă și locul în care au fost descoperite osemintele. Deși nu există urme ale obiectelor care ar fi trebuit să sape cavitățile adânci de circa 40 de centimetri în care au fost depuse corpurile celor morți, este o certitudine faptul că acestea nu s-au format pe cale naturală.