joi, 19 decembrie 2013

Liderii din Curia Romană trimişi de Papa să asculte spovezi

biserica Santo Spirito in Sassia
Papa Francisc a luat o altă decizie neobişnuită. A cerut colaboratorilor săi cei mai apropiaţi, Cardinalilor şi Arhiepiscopilor din Curia Romană, să asculte pe rând spovezi în biserica Santo Spirito in Sassia, o mică biserică din Roma, apropiată de Vatican. Şi este posibil ca însuşi Sfântul Părinte, atunci când va dori, să meargă la această biserică, pentru ca de la 3PM să spovedească.
Biserica Santo Spirito in Sassia este o biserică dedicată special devoţiunii milostivirii divine vestită de Sf. Faustina Kowalska acum 80 de ani şi promovată de Papa Ioan Paul al II-lea, care a murit în chiar sărbătoarea Divinei Milostiviri. Centrul devoţiunii este credinţa că mila lui Dumnezeu, iubirea lui Dumnezeu pentru fiinţele umane păcătoase care nu merită această iubire, este mereu disponibilă, orice păcate ar fi fost comise.
Această iniţiativă a Papei extinde una existentă deja. De mai multe săptămâni, omul care a devenit cunoscut ca “braţele Papei” în Roma, deoarece în numele Papei ajută săracii din oraş, Arhiepiscopul Konrad Krajewski, ascultă spovezi zilnic de la 3PM, în primul confesional pe dreapta cum se intră în biserică. De luni nu doar Arhiepiscopul Krajewski va asculta spovezi, ci şi câte un alt oficial al Curiei, pe partea cealaltă, în stânga cum se intră în biserică. Anunţul a fost făcut în această seară, după Liturghia de la 18.30, de către parohul de origine poloneză, pr. Jozef Bart.
“Am plănuit de ceva timp această iniţiativă”, mi-a spus don Jozef după Liturghie. “Doream să o începem din luna ianuarie (2014). Dar săptămâna aceasta am auzit că Papa doreşte să începem imediat.” “Şi credeţi că Papa însuşi va veni să asculte spovezi?”, l-am întrebat. “S-ar putea. Dar nu ştim când.” “De ce face aceasta?” “Deoarece doreşte să sublinieze importanţa Spovezii şi a marii bunătăţi a lui Dumnezeu în iertarea păcatelor oamenilor.” În fapt vineri, de la 3PM, Arhiepiscopul Beniamino Stella, noul numit la conducerea Congregaţiei pentru Cler, a ascultat spovezile locuitorilor Romei şi pelerinilor care au venit pentru aceasta la biserică.
Don Jozef a spus că lista Cardinalilor şi Arhiepiscopilor care vor fi prezenţi pentru Spovadă nu a fost încă finalizată. Este o veche tradiţie a Bisericii aceea că unul din cele mai bune moduri de a te pregăti pentru Crăciun, pentru venirea Pruncului Isus în lume, este să mergi să te spovedeşti. Şi astfel, implicit, ceea ce Papa Francisc cere tuturor catolicilor în aceste ultime zile ale Adventului, este să meargă la Spovadă. Să urmăm sfatul Papei Francisc în această privinţă, în aceste nouă zile dinainte de Crăciun. (dr. Robert Moynihan pentru Inside the Vatican)