joi, 5 decembrie 2013

Lucruri surprinzătoare care îți pot prelungi viața

Duci un stil de viață sănătos, dar este suficient pentru a fi sigur că te vei bucura de o viață îndelungată? O mulțime de acțiuni zilnice, de la modul în care te înțelegi cu prietenii, mersul la biserică și până la teama (nejustificată) de moarte îți pot „fura" ani prețioși din viață sau, din contră, îți pot prelungi viața.

FOTO: huffingtonpost.comPrietenii sunt un sprijin de nădejde și, totodată, o comoară pentru sănătatea ta. Numeroase studii au arătat cum relațiile sociale te pot feri de boli, te ajută să dormi mai bine, îți prelungesc viața sau contribuie chiar la prevenirea declinului cognitiv. Izolarea socială este încă la fel de periculoasă precum fumatul a 15 țigări pe zi, susțin cercetătorii de la Brigham Young University. Dar asta nu e tot. Izolarea socială este la fel sau chiar mai dăunătoare decât obezitatea, alcoolismul sau lipsa exercițiilor fizice, punctează experții.

Râsul acționează ca o „supervitamină" asupra organismului tău - printre altele, îți îmbunătățește sistemul imunitar, memoria și te poate feri și de bolile cardiovasculare, scrie Huffington Post. Iar simțul umorului îți poate prelungi viața, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință, scrie RealBuzz. În urma demersului științific efectuat pe un eșantion de aproximativ 54.000 de oameni, experții au ajuns la concluzia că cei care aveau un simț al umorului foarte puțin dezvoltat au înregistrat un risc cu până la 35% mai crescut de a trăi mai puțin față de cei cu simțul umorului.

Un proverb bine cunoscut spune că „de ce ți-e frică, nu scapi", iar acest principiu se aplică și în cazul temerii provocate de gândul că vei muri. Un studiu efectuat de experții de la Spitalul Samsun din Turcia a evaluat efectul fobiei de moarte, denumită și tanatofobie, cu ajutorul unui grup de pacienți bolnavi de cancer. Anxietatea provocată de gândul la moarte a fost strâns legată atât de experimentarea depresiei și anxietății, cât și de prezența unor convingeri pe care pacienții le aveau cu privire la ceea ce va urma după trecerea în neființă. Una dintre concluziile studiului este aceea că „speranța de viață a fost percepută ca fiind scurtată în cazul pacienților cu anxietate provocată de moarte", scriu cercetătorii în jurnalul US National Library of Medicine al Institutului Național american pentru Sănătate.

Mersul regulat la biserică are puterea de a adăuga ani buni existenței tale, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado, scrie Science Daily. Cei care nu au călcat niciodată pragul unei biserici au avut un risc de până la 87% mai mare de a muri, în raport cu persoanele care participau la serviciul religios cel puțin o dată pe săptămână. În medie, mersul la biserică cel puțin o dată pe săptămână a adăugat până la șapte ani speranței de viață.

Religia și credința au fost elementele care au atras lumina reflectoarelor asupra orașului Loma Linda din California. Aici, o mare parte din locuitori trăiesc cu până la 10 ani mai mult față de ceilalți concetățeni, scrie BBC. Care este secretul lor? O explicație ar putea fi faptul că fac parte din  Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Asta datorită faptului că persoanele adventiste urmează, în mare parte, o dietă vegetariană și evită obiceiurile dăunătoare sănătății, precum consumul de alcool sau fumatul. Efectul dietelor vegane asupra longevității a fost demonstrat și de un studiu la care au luat parte 70.000 de adventiști. Concluziile au subliniat o legătură între dieta bazată pe un consum de fructe și legume și o speranță ridicată de viață, în raport cu cele nonvegetariene.

Regimul alimentar vegetarian poate reduce riscul dezvoltării unor boli grave, precum: diabetul, cardiopatia iscehmică sau hipertensiunea. De asemenea, dr. Kerry Morton, care participă la o cercetare cu privire la sănătatea adventiștilor, a declarat că „religia și legătura cu ceva mai mare decât sinele, conexiunea cu sacrul, conexiunea cu o comunitate religioasă unită îți permite modularea reacțiilor și emoțiilor tale pentru a crede în existența unui scop mai mare", citează BBC.