marți, 17 decembrie 2013

Luna și Pământul văzute de sonda Juno (video)

Pe 9 octombrie, sonda Juno trecea prin apropierea Terrei cu o viteză de circa 7,3 km/s, în drumul său către Jupiter. Specialiștii misiunii nu au ratat ocazia de a obține imagini ale sistemului Pământ-Lună.
Despre trecerea sondei Juno prin apropierea Terrei v-am povestit într-un alt articol. În acele momente sonda avea o problemă: sistemele sale au intrat în stand by. Între timp problemele au fost rezolvate iar acum sonda se îndreaptă către ținta sa: planeta Jupiter, unde va ajunge pe 4 iulie 2016.
_71665236_vlcsnap-2013-12-10-22h30m11s79
Pământul și Luna văzute de sonda Juno. (Credit: NASA)
Unul dintre instrumentele sondei Juno a fost îndreptat către Pământ. Este vorba despre Advanced Stellar Compass (ASC), folosit pentru a determina orientarea în spațiu a sondei, care este alcătuit din patru camere CCD, capabile să detecteze stele, chiar dacă au o strălucire slabă. Cu ajutorul uneia dintre aceste camere s-au colectat imagini ale sistemului Pământ-Lună. A fost necesară o foarte bună sincronizare, deoarece sonda se rotește în jurul propriei axe cu o viteză de două rotații pe minut. Imaginile obținute au fost asamblate într-un scurt clip video. Deși imaginile au o rezoluție scăzută, filmul trecerii sondei Juno pe lângă Terra este de-a dreptul impresionant.