vineri, 6 decembrie 2013

Momentele-cheie care l-au format pe Nelson Mandela

Nelson Mandela a fost unul dintre acei oameni pe care istoria îi scoate în față cu zgârcenie, doar atunci când toate circumstanțele sunt potrivite, iar nevoile oamenilor, extrem de urgente. Fiecare om este rezultanta acțiunilor sale, dar Mandela, poate mai mult sau mai evident ca alții, a fost călit de focul propriilor decizii.

1918 - Rolihlahla Mandela se naște într-un sat micuț, Mvezo, din Africa de Sud. Când a început școala în 1925, fiind primul din familie care facea asta, învățătoarea sa i-a schimbat numele din Rolihlahla, care însemna „buclucaș", în „Nelson", după lordul Horatio Nelson, un amiral britanic care a luptat Războaiele Napoleoniene.

trib1927 - Moare tatăl său, iar sarcina creșterii sale îi revine șefului de trib Jongintaba Dalindyebo. Mandela a spus că faptul că a fost luat să trăiască la „curtea regală" din Thembu a fost mișcarea care i-a trezit ambiția și l-a învățat care este valoarea politicii consensuale.

1941-1943 - Mandela fuge de acasă la Johannesburg pentru a evita o căsătorie aranjată, un prim indiciu al importanței pe care o acorda libertății de a alege. În Johannesburg, Mandela l-a întâlnit pe Walter Sisulu, care i-a devenit mentor și prieten. În această perioadă a început să lucreze la o firmă de avocatură, și-a luat o diplomă în acest domeniu și a devenit secretarul general al Congresului Național African (ANC), ca prim pas în lupta sa împotriva apartheidului.

1952 - Mandela deschide îmăreună cu Oliver Tambo prima firmă de avocatură pentru afro-americani din Africa de Sud, care le oferea reprezentanță legală gratuită sau la prețuri foarte mici negrilor care, altfel, nu și-ar fi permis. Încă din 1948 guvernul introdusese politica segregării rasiale, limitând excesiv drepturile negrilor africani.

1961-1964
- Inspirat de Fidel Castro, Che Guevare și alți lideri comuniști, Mandela înființează o aripă militară sub ANC, dar este arestat și judecat pentru acte de terorism și conspirație împotriva guvernului. După un proces de opt luni, Mandela și alți șapte sunt condamnați la închisoare pe viață.

Acesta a fost momentul care i-au definit viața, viitorul și personalitatea. Nelson a fost întotdeauna conștient că, fără să fi fost condamnat la închisoare, nu ar fi putut niciodată să aibă un rol de lider în eliberarea Africii de Sud, scrie jurnalistul John Battersby, care a lucrat în Johannesburg și a realizat mai multe interviuri cu el. Mandela a spus că închisoarea i-a dat timp să se gândească la toate dățile în care nu a reușit să observe oamenii care iau făcut un bine. În închisoare a avut timp să citească biografiile unor mari lideri care au reușit să își depășească problemele și să facă lucruri mari și care l-au inspirat. A avut, de asemenea, ocazie să asculte poveștile unor oameni foarte educați, care au călătorit în toată lumea și au adunat multă experiență, dar și poveștile multor oameni de rând. „Am fost surprins de foarte multe ori atunci când vedeam pe cineva pe care nimeni nu ar fi dat doi bani, și când începea să vorbească părea o persoană cu totul diferită", povestește el.
„Cred că esența măreției lui Mandela stă în faptul că a reușit să se schimbe fundamental în perioada în care a stat în închisoare și să iasă ca un lider potent și un exemplu pentru toată umanitatea", scrie Battersby pentru CNN.

alegeri_400_011990-1991 - Mandela este eliberat din închisoare după 27 de ani, pe când avea deja 72 de ani și nimeni nu îl mai recunoștea. A ieșit pe porțile închisorii un om bătrân, de mână cu a doua sa soție, Winnie Madikizela, neștiind la ce să se aștepte. Dar, când a ridicat pumnul în aer, mulțimea a izbuncnit în urale și el a știut în acel moment că s-a născut din nou.

1993-1994 - Nelson Mandela câștigă Premiul Nobel pentru Pace și pe 10 mai 1994 este ales ca primul președinte de culoarea al Africii de Sud, în urma unui vot democratic, universal. El a jurat că „toții africanii din sud, albi și negri, vor putea să se plimbe și să vorbească fără nicio teamă în inimă, asigurați de dreptul inalienabil la demnitate umană".


rugby_400.1995 - Africa de Sud este gazda Cupei Mondiale de Rugby, pe care o și câștigă. Mandela poartă costumul echipei, în momentul în care prezintă trofeul, un simbol văzut ca un pas uriaș de reconciliere între albii și negrii din Africa de Sud, deoarece emblema Springbok fusese în vremea apartheidului simbolul cel mai urât de negri. Mandela a susținut întotdeauna că sportul are puterea de a schimba lumea, iar momentul a fost portretizat în filmul hollywoodian „Invictus".

1996 - Mandela divorțează de soția sa Winnie. A fost un moment din viața sa în care a vrut să recunoască în mod public, prin publicații, eșecurile sale în viața de familie, în relațiile cu femeile din viața sa, pentru ca nimeni să nu poată să spună vreodată despre el că a fost un sfânt, scrie Battersby.

Mandela s-a căsătorit cu prima soție Evelyn Mase, în 1944, dar au divorțat în 1958, după ce au avut patru copii. În 1958 s-a recăsătorit cu Winnie Madikizela, care a preluat un rol destul de activ în viața politică într-o campanie de a-și elibera soțul din închisoare. Cu Winiie Mandela a mai avut încă doi copii. Autobiografia Conversations with Myself, o colecție de scrisori, jurnale și conversații, arată un soț și un tată care își sacrifică fericirea personală pentru lupta de eliberare a Africii de Sud. Într-o altă scrisoare publicată în bestsellerul autobiografic Long Walk to Freedom, Mandela scrie ce a spus la nunta fetei sale Zindzi: „Am privit cum copiii noștri au crescut fără noi și când am ieșit din închisoare ei mi-au spus că s-au gândit că au un tată care într-o zi se va întoarce la ei, dar, când s-a întors, i-a părăsit din nou ca să devină Tatăl națiunii." Mandela mai spune că poziția de lider al țării a fost o mare onoare, dar să fii tatăl unei familii este o fericire mai mare de care nu s-a putut bucura.

1998 - Când a împlinit 80 de ani, Mandela s-a căsătorit cu actuala sa soție, Graca Machel, care era văduva fostului președinte al Mozambicului.

copii_400_041999 - Mandela se retrage după un mandat de președinție, lăsând țara la conducerea vicepreședintelui Thabo Mbeki. Anunțând retragerea sa din viața publică, el a lăsat un mesaj lumii: „Nu mă căutați voi, o să vă caut eu."

2008 - Sub președinția lui George Bush, Mandela a fost scos de pe lista SUA a teroriștilor internaționali.

5 decembrie 2013 - Președintele Jacob Zumba anunță moartea lui Nelson Mandela.

Sursa