marți, 10 decembrie 2013

Nu suntem mai inteligenți decât animalele! Suntem doar diferiți

Oamenii și-au spus de milenii bune că sunt mai inteligenți decât restul viețuitoarelor, fapt susținut chiar de către unul dintre cei mai mari gântori ai Antichității, Aristotel, și asta în ciuda dovezilor care arătau contrariul. Iar adevărul este că nu suntem mai inteligenți decât celelalte animale de pe Terra, cel puțin în concepția Dr. Arthur Saniotis de la Universitatea din Adelaide, Australia.
„De mii de ani, tot felul de eminențe ale unei epoci sau alta – de la lideri religioși la mari gânditori – au repetat obsesiv ideea că oamenii sunt excepționali prin inteligența lor, diferențiindu-se prin această calitate de orice altă viețuitoare. Știința ne spune însă că există animale cu facultăți cognitive superioare oamenilor, iar asta contrazice total ideile despre inteligența noastră”, afirmă cercetătorul australian.
Conform Dr. Arthur Saniotis, credința noastră în propria superioritate a apărut acum circa 10.000 de ani, odată cu Revoluția Agricolă, atunci când oamenii au devenit sedentari și au creat primele religii organizate, religii care au poziționat ființa umană în vârful creației.
„Faptul că animalele nu ne pot înțelege, așa cum nici nu le înțelegem pe ele, nu ne face mai inteligenți decât ele. Spre exemplu, atunci când un străin ni se adresează în propria noastră limbă stâlcind-o, avem impresia că respectivul nu este foarte inteligent. În realitate, lucrurile stau exact pe dos, chiar și numai prin faptul că el poate comunica în limba noastră iar noi nu o putem face în a lui. Animalele posedă o altfel de inteligență, una care a fost subestimată din pricina fixației noastre cu limbajul complex și tehnologia. Spre exemplu, gibonii pot emite o gamă largă de sunete – peste 20, fiecare cu înțeles diferit – pentru a comunica. Faptul că ei nu își ridică locuințe este irelevant pentru ei”, susține prof. Maciej Henneberg, antropolog în cadrul aceleiași Universități de Științe Medicale din Adelaide.
„Multe patrupede lasă în mediul lor semnale olfactive extrem de complexe. Oamenii, cu capacitatea lor limitată de a simți mirosurile, sunt incapabili să perceapă această formă de comunicare, o formă poate cel puțin la fel de eficientă ca vederea. Chiar și animalele domestice ne pot da exemple concludente cu privire la inteligența animală. Pot să ne spună ceea ce își doresc și să ne facă pe noi, oamenii, să facem lucrurile pe care ele, animalele, le vor în acel moment. Lumea animală este, cert, mult mai complexă decât ne-am imaginat noi”, adaugă omul de știință australian.