joi, 19 decembrie 2013

Riscurile practicării sportului în exces

Cu toate că beneficiile sportului, atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice, au fost demonstrate de numeroase cercetări științifice, practicarea activității fizice nu face excepție de la principiul măsurii. La fel ca și în cazul unei vieți lipsite de mișcare, practicarea în exces a exercițiilor fizice poate cauza o serie de probleme.

FOTO: womansliving.comRebecca Johnson a aflat pe propria ei piele ce înseamnă sportul în exces, după o oră întreagă de activitate fizică cu un instructor personal de la o sală de fitness, relatează Daily Mail. Aceasta a fost diagnosticată cu rabdomioliză, afecțiune care poate fi provocată, în unele cazuri, de exercițiile fizice intense. Sindromul apare în urma distrugerii țesutului mușchilor striați și eliberarea unei substanțe toxice, denumită mioglobină, în sânge. Afecțiunea poate conduce la insuficiență renală.

În cazul Rebeccăi, primele simptome au apărut imediat după antrenament, atunci când ea a simțit o slăbiciune în mâini, de parcă acestea ar fi fost „din gelatină". A doua zi, a observat că urina sa conținea sânge. „Am fost uimită când (doctorii) mi-au spus că o oră de exerciții a provocat problema." Nici chiar după patru zile petrecute în spital și trei săptămâni de tratament, tânăra de 30 de ani nu și-a revenit complet. Medicii i-au spus că abia peste câteva luni senzația de slăbiciune în mâini va dispărea și se va reface complet.

În timp ce exercițiile fizice viguroase efectuate zilnic timp de o oră, pot fi extrem de benefice pentru viață și sănătate, contribuind la reducerea unor afecțiuni cronice, depășirea acestui interval ar putea dăuna grav sănătății inimii, arată un studiu publicat anul trecut în Mayo Clinic Proceedings. Antrenamentele intense, de lungă durată pot conduce, în timp, la apariția fibrozei cardiace, lărgirea arterelor sau la creșterea rigidității atriilor inimii.

Totodată, experții de la University Medical Center Utrecht, Olanda, au descoperit o legătură între practicarea excesivă a sportului și apariția, pe parcursul vieții, unor tulburări alimentare, scrie Daily RX. Studiul, care a inclus aproape 800 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, a arătat că participantele care aveau tendința de a face exerciții fizice în exces au avut un risc aproape de trei ori mai mare (2,64 ori) de a suferi la un moment dat de tulburări de alimentație, față de voluntarele care nu exagerau cu sportul.

Nu în ultimul rând, practicarea în exces a exercițiilor sportive ar putea suprima efectul benefic pe care activitatea fizică îl are în înlăturarea stărilor de stres, depresie și anxietate. În momentele în care corpul este stresat fizic, se produce aceeași reacție de eliberare de hormoni ai stresului, precum în momentele în care ne confruntăm cu situații tensionate din punct de vedere psihic, explică Jini Cicero, expert în fitness, pentru US News.

Printre efectele care îți semnalează că ai întrecut măsura în ceea ce privește activitatea fizică se numără oboseala, dar și insomnia, slăbirea sistemului imunitar sau diminuarea poftei de mâncare.