miercuri, 4 decembrie 2013

Studiu: Amintirile se transmit genetic

Un studiu recent, efectuat pe șoareci, a arătat că anumite comportamente pot fi afectate de evenimente ce au avut loc în generațiile precedente, care au fost transmise prin ADN, informează BBC.

Foto: BBCUn studiu din domeniul neuroștiințelor a dovedit că anumite fobii și anxietăți pot fi transmise urmașilor. Experimentele au arătat că evenimentele traumatice afectează ADN-ul spermei și, astfel, alterează creierul și comportamentul generațiilor viitoare.

Echipa de cercetători de la Emory University School of Medicine a antrenat șoarecii să se teamă de mirosul florilor de cireș, apoi au analizat sperma șoarecilor și au arătat că secțiunea ADN-ului responsabilă pentru sensibilitatea la mirosul florilor de cireși a devenit mai activă. Atât puii, cât și puii puilor au dovedit o aversiune față de mirosul florilor de cireș.

Rezultatele sunt foarte importante pentru teoria moștenirii epigenetice de-a lungul generațiilor, spun cercetătorii care au lucrat la acest studiu. Prof Marcus Pembrey de la University College London comenta pe marginea acestuia spunând că rezultatele sunt „extrem de relevante pentru tratarea fobiilor, a anxietății și a tulburării posttraumatice".