duminică, 8 decembrie 2013

Studiu: Natura ne crește tendința de a crede în Dumnezeu

Un studiu recent arată că peisajele naturale impresionante îl fac pe om să încerce să explice lumea și modul în care a luat ființă.

Foto: Daily MailUn experiment efectuat în cadrul univerisității Southern California a încercat să determine dacă prezența supranaturalului provoacă admirație și respect sau dacă tocmai starea de admirație și înfiorare provoacă precepția unei prezențe supranaturale. Mai mulți subiecți participanți la studiu au fost intervievați după ce au urmărit mai multe clipuri video ale postului BBC Planet Earth, relatează Daily Mail.

Participanții au vizionat clipuri cu peisaje impresionante din natură și o serie de clipuri cu știri.
După vizionare, au fost intervievați cu privire la sentimentul de conectare la supranatural pe care l-au simțit privind imaginile și dacă cred că evenimentele din lume au loc după un plan al unei entități supranaturale. Rezultatele au arătat că majoritatea participanților tind să creadă într-un control supranatural și să creadă în Dumnezeu, după ce au vizionat clipurile cu peisaje.

Cercetătorii au adăugat și că acest studiu ar putea răspunde la întrebarea de ce unii oameni încearcă să explice lumea prin mijloace științifice și seculare. Experiența de admirație profundă ne motivează să căutăm explicații, indifferent de natura lor.