luni, 26 august 2013

Locul credinţei şi al religiei în societatea de astăzi

 
Virgil Nemoianu, (n. 12 martie 1940, București), eseist, critic literar, filozof al culturii, profesor de literatură şi filozofie la The Catholic University of America din Washington DC, a oferit un interviu pentru programul în limba română de la Radio Vatican.

Aici interviul integral: MP3
După terminarea facultății, în 1964, până în 1975 (când rămâne în SUA) a lucrat ma întâi ca asistent și apoi ca lector la catedra de limbă engleză a Facultății de Limbi Străine a Universității din București.

Între 1969-1971 studiază la University of California din San Diego, unde își ia doctoratul cu teza „The Growth and Uses of the Idyllic Model in Literature (England, France, Germany).”

În prezent deține catedra specială „William J. Bayron Distinguished Professorship" la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite.

A mai predat la Universitățile din București, Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati și Berkeley (California), a ținut conferințe și a prezentat comunicări la circa 50 de universități din Europa și din America de Nord. Este autorul a peste 15 cărți și 600 de articole și recenzii apărute în România, Elveția, Anglia, Statele Unite, Olanda, Canada, Germania, Ungaria și în alte țări.

Domeniile sale de specialitate sunt romantismul european, teoria literaturii și istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea și al XX-lea. A publicat două lucrări literare: Simptome (1968) (roman) și Arhipelag interior (1994) (autobiografie). Deține titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Cluj. Între 1979 și 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 și 1991, prorector-asociat al aceleiași universități.

A publicat peste 20 de volume, printre care: Îmblânzirea Romantismului (The Taming of Romanticism) (Harvard, 1985), în care lansează conceptul de romantism Biedermeier ce definește forma în care curentul se adaptează în Balcani, studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul (ed. românească, editurile Polirom, Curtea Veche).


Sursa:ro.radiovaticana.va
si
Aici 



Prima tabară a Cercetașilor, de educație non-formală prin metoda Scout poposește la Năvodari

Cercetașii din România sărbătoresc 100 de ani de existență a asociației

În perioada 27 Iulie- 1 August, pe plaja din Năvodari, va avea loc Tabăra regională a Cercetașilor României -“Argonauții Tomisului”, în cadrul evenimentului național “Centenarul Cercetășiei”. Organizația Națională "Cercetașii României" este prezentă în peste 50 de localități din țara noastră. Din anul 1993 este membră a Organizației Mondiale a Mișcării Scout - World Organization of the Scout Movement (WOSM) care numără peste 30 mil. de membri în 161 de țări. Deviza cercetașilor români este 'Gata Oricând!' (adaptarea locală a motto-ului “Be prepared” al fondatorului, sir Robert Baden-Powell). La nivel mondial, printre celebrităţile care în adolescenţă au fost cercetaşi (scouts), se numără fostul component al trupei Beatles, Paul McCartney, fotbalistul David Beckham, regizorul Steven Spielberg, regele Suediei Carl Gustaf al-XVI-lea, fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele american George W. Bush şi fostul preşedinte francez Jacques Chirac.  În Romania interbelică Mircea Eliade, George Călinescu, Grigore Antipa, Arghezi, Mina şi Nicolae Minovici şi Ion Raţiu au fost toţi cercetaşi.
Un articol de Mugur MURARU


În anul 2013 cercetașii din România sărbătoresc Centenarul Cercetășiei
Centenarul Cercetășiei înseamnă sărbătorirea a 100 de ani de cercetășie în România. Celebrarea propriu-zisă a Centenarului are patru etape: prima etapă se desfășoară la nivel local, unde fiecare patrulă va trebui să realizeze un proiect de dezvoltare comunitară, a doua etapă (27 iulie - 1 august) va fi de tabere regionale (9 la nivel național), care vor lăsa o amprentă a trecerii cercetașilor pe acolo (marcare trasee turistice, realizarea unui loc de joacă, etc.), după care din toate aceste 9 zone, cercetașii se vor aduna în perioada 2-7 august la Evenimentul Național, cu locația în București la Palatul Mogoșoaia.
Chiar au fost timp de 100 de ani cercetași în România?
Irina Eva Lițcanu (Coordonatorul Centrului Local - Constanța “Cercetașii Marini”): “În 1913, primii cercetași români au explorat Munții Bucegi complet independent, tot atunci formând primele patrule. În același an, 1913, a fost ținută prima conferință despre cercetășie de către Vladimir Ghidionescu, la liceul Lazăr. În 1937, regele Carol al II-lea a dat un ordin de abolire a asociației cercetașilor. Un an mai târziu a desființat toate partidele politice pentru a avea putere supremă. Cercetășia Românească este reînființată în 1990, sub numele cunoscut azi de “Organizația Națională Cercetașii României”, iar în 1993 este reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout, la a cărei fondare participase în 1922.”
Metoda Scout
Activitățile cercetașilor se bazează pe Metoda Scout, care este un sistem de autoeducație progresivă, ce foloseste diferite instrumente educaționale non-formale. Toate activitățile desfașurate au ca scop dezvoltarea tuturor dimensiunilor personalității copiilor și tinerilor, urmărind progresul fiecărui membru al grupului.
Irina Eva Lițcanu: “Nimeni nu poate spune cu siguranta  ce informaţie va fi relevantă  peste ani, când copiii noştri vor fi persoane adulte. Indiferent de domeniul de activitate pe care-l vor îmbrăţişa, capacitatea de a analiza şi de a recombina informaţia pentru a obţine răspunsuri cât mai diverse este una din condițiile  “mersului înainte” şi principiului cercetășesc “gata oricând!”. Protejarea mediului înconjurător (pentru că un mediu nepoluat este necesar supraviețuirii umanităţii) poate fi învățată mult mai bine și pusă în practică, dacă teoreticul se îmbină cu utilul și totul se învață în natură.
Oricât de imaginativă şi fabuloasă ar fi mintea copiilor nostril, evoluția nu poate fi realizată decât în măsura în care ei sunt lăsați să își depășească singuri limitele, educația non-formală urmând a se realiza practic.”
Gata oricând pe plaja Taberei Năvodari
Copii între 11 și 18 ani, alături de liderii însoțitori veniți din toată țara vor campa pe spațiul adiacent taberei Năvodari, aproape de plajă, unde își vor întinde corturile. Organizatorii promit că în urma taberei va rămâne un loc de joacă amenajat cu ajutorul creativității cercetașilor, având ca material de bază lemnul și sfoara.
Irina Eva Lițcanu: “Activităţile practice desfăşurate în Tabăra “Pe urmele Argonauților” răspund în permanenţă  la întrebarea copiilor: “Şi la ce-mi foloseşte?”. Fiecare provocare adresată patrulelor venite din toată țara se încadrează într-un cadru simbolic, care îi introduce pe participanți în mitologia și istoria locurilor în care se află. De exemplu, unul din jocurile pentru cercetași spune că Argonauții își încearcă norocul în labirintul Medusei, dar temându-se de împietrire, ei vor parcurge traseul legați la ochi, bazându-se numai pe simțuri, încredere și lucrul în echipă.  În altă zi, Poseidon, înfuriat pe argonauți, se hotărăste să le pună la încercare abilitățile. Din cauza furtunii, unul din membrii echipajului se află în pericol în largul mării. El trebuie salvat cu aptitudinile lor cercetășești. Educarea spiritului de lucru în echipă şi a leadership-ului  este esenţială, întrucật încă de la această vârstă copiii trebuie să se obişnuiască cu tehnicile simple de management ale unui proiect. Acestea generează un comportament ordonat care le va folosi atât în viaţa personală, cât şi în viitoarea viaţă profesională.