vineri, 25 octombrie 2013

Și dacă imposibilul ar deveni posibil

Scris de


Si daca as mai trai o data - Marc Levy
Titlu: Și dacă aș mai trăi o dată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-973-707-714-1
Cumpara cartea
Romanele lui Marc Levy au acea capacitate de a face orice cititor să se îndrăgostească de ele. Autorul te poartă printr-un amestec de thriller și romance, introducând nuanțe amuzante și pasaje încărcate de suspans, astfel încât poveștile lui te cuceresc definitiv, chiar dacă în mod normal preferințele tale se îndreaptă spre alte genuri literare. Romanul Și dacă aș mai trăi o dată nu face excepție. În ciuda suspansului și a elementelor ce amintesc de cărțile polițiste, este totuși o lectură relaxantă, perfectă pentru zilele în care vrei să uiți de lumea din jur și să te adâncești într-o poveste captivantă care să te lase cu un zâmbet larg la final.
În romanul Și dacă aș mai trăi o dată îl cunoaștem pe Andrew Stilman, un reporter de investigații cu o carieră înfloritoare. Până la un anumit punct, viața lui pare una destul de normală: își ocupă timpul cu o nouă anchetă pentru ziarul la care lucrează, are un prieten bun, câțiva colegi invidioși pe succesul său, primește încă atât laude, cât și scrisori de amenințare pentru articolul frapant pe care l-a publicat de curând și tocmai și-a regăsit iubita din adolescența, cu care plănuiește să se căsătorească. Într-o dimineață însă, este înjunghiat. Mortal. Iar lucrurile ciudate abia acum încep. Atunci când Andrew se trezește, nu este nici în paradis, nici în infern. Ci înapoi în propria-i viață, dar cu două luni mai devreme. În momentul în care realizează că imposibilul chiar se întâmplă și că are șansa incredibilă de a trăi din nou, Andrew își dă seama ca mai are doar două luni la dispoziție în care să afle cine și de ce l-a ucis și să împiedice asasinatul să aibă loc. Iar lista suspecților se dovedește a fi mult mai lungă decât și-ar fi putut imagina.
Cursa contra timp în care protagonistul se trezește nu este însă unica provocare. În timpul care i-a mai rămas pentru a se salva, Andrew trebuie să încerce să ducă totuși o viață normală, să nu dea nimănui de bănuit că ceva nu ar fi în regulă, mai ales că nici persoanele apropiate nu pot fi excluse de pe lista suspecților. Iar viața sa profesională, anchetele recente și cele în curs pot reprezenta motivele pentru care se află în această situație. Așadar, un concediu prelungit nu este o opțiune viabilă pentru el. Personajul trebuie să își folosească toate resursele pentru a duce la capăt articolul complicat la care lucrează, în timp ce luptă pe toate fronturile pentru a afla adevărul despre crima care, din punctul de vedere al tuturor celor din jur, nu a avut încă loc.
Autorul ne poartă și prin poveștile tragice pe care le anchetează protagonistul pentru articolele sale. Descoperim astfel două colțuri de lume diferite, în care se întâmpla lucruri de neimaginat. Cititorul este purtat mai întâi în China, iar mai apoi in Argentina, aflând niște istorisiri terifiante. Ambele sunt tratate cu seriozitate iar tonul poveștii se schimbă, devenind mai grav și mai sumbru. Firele celor două cazuri se întind până în prezent, nefiind niște istorii ale trecutului rupte de realitatea curentă. Ceea ce înseamnă că există încă oameni dispuși să facă orice pentru a ascunde în continuare consecințele acelor fapte. Chiar și – sau, mai ales să – ucidă persoana ce amenință să dezvăluie înfiorătorul adevăr. Cred că aceste aspecte oferă volumului doza cea mai mare de dramatism și sunt în același timp și una dintre cele mai importante piese din puzzle-ul pe care trebuie să îl rezolve Andrew.
Fanii autorului vor fi încântați să descopere și o referire la unul dintre cele mai cunoscute romane ale acestuia - Și dacă e adevărat și să observe cum unul dintre personajele episodice de acolo devine în această carte un personaj secundar extrem de important, făra ajutorul căruia protagonistul nu ar fi reușit să își ducă la capăt investigația. Finalul aduce o rezolvare cel puțin surprinzătoare. Mi-ar fi plăcut poate ca ucigașul să fie un personaj pe care să fi avut ocazia să îl cunoaștem mai bine, însă chiar și așa, ghemul de intrigi pe care reușim să îl privim în totalitate abia în încheiere oferă cărții un sfârșit uimitor și neașteptat. Iar din anumite puncte de vedere, autorul ne oferă posibilitatea să ne imaginăm singuri o continuare, nepunând el punctul final poveștii.
  • Plusuri

    Mixul de elemente diferite, senzația că citești o poveste polițistă, una de acțiune și una de dragoste în aceeași carte. Autorul reușește să îmbine cu succes nuanțe variate, rezultatul fiind un roman captivant, pe care cu greu reușești să îl lași din mână.
  • Minusuri

    Suspiciunile crescânde ale cititorilor, născute pe măsură ce se desfășoară povestea și îndreptate alternativ către suspecții evidenți sau către personajele din cercul apropiaților lui Andrew se pot dovedi nefondate. Prin urmare, unii cititori amatori de intrigi cât mai încâlcite ar putea găsi finalul destul de nesatisfăcător din acest punct de vedere.
  • Recomandari

    Tuturor cititorilor. Și dacă aș mai trăi o dată este o poveste care te destinde, oferindu-ți toate elementele necesare pentru a-ți capta atenția și pentru a-ți menține interesul viu până la ultima pagină. 

Aspiratorul viitorului curăță casa cu ajutorul unui roi de roboței zburători

Studentul columbian Adrian Perez Zapata a câștigat Design Lab 2013, cu un concept de produs care deocamdată și-ar avea locul doar într-un film SF: Mab, aspiratorul care curăță casa cu ajutorul a 908 roboți zburători.
Design Lab este un concurs de design industrial, organizat în fiecare an de Electrolux și care reunește concepte de produse ale studenților din toată lumea. Anul acesta, marele câștigător a fost un student columbian cu o imaginație debordantă și o viziune cel puțin interesantă.
qffqf
Mab este un robot care se va conecta la rețeaua wireless de curent electric (n-ar fi frumos să scăpăm pentru totdeauna de prizele de curent electric?) și detectează automat limba care se vorbește în locul respectiv pentru a comunica în mod direct cu stăpânii săi. Apoi, robotul trimite 908 de drone mai mici decât un deget pentru a scana apartamentul în care se află și pentru a se orienta ulterior. Apoi, micuțele zburătoare se întorc la robotul lor, în niște cavități speciale pentru a se conecta cu acesta și a-i comunica datele recoltate. Acesta a fost procesul inițial de instalare. Pentru curățare, va trebui să umpli un recipient cu un lichid special care conține odorizant, un agent pentru dezinfectare, dar și un compus nespecificat care adaugă vâscozitate lichidului. Dronele se vor alimenta cu acest lichid și vor porni apoi din nou pe „teren” pentru a face curățirea propriuzisă, ștergând pur și simplu suprafețele cu o picătură din acel lichid. Micuții roboței se întorc cu apa murdară – dar și cu energie în surplus, recoltată cu ajutorul micropanourilor solare instalate pe aripioarele lor – înapoi la robotul de bază unde o deșartă pentru a fi filtrată de acesta.
consumables1
Sună complicat, dar și simplu în același timp pentru că procesul automat reduce mult din grijile asociate cu curățarea efectivă a casei, dar și cu întreținerea aparatului.
Există deja microroboți care se pot coordona pentru a îndeplini diverse acțiuni în mod sincronizat, însă „docarea” lor la un punct fix cu atât de multă precizie este încă o problemă nerezolvată. Ar mai fi de luat în seamă și interacțiunea microroboțeilor cu obiectele și ființele din jur. Eu, de pildă, nu m-aș simți foarte bine dacă gâzele-robot mi-ar zumzăi pe lângă urechi sau ochi, iar reflexele mi-ar dicta să le strivesc între palme cu prima ocazie. În plus, ce se întâmplă dacă robotul te detectează ca fiind o suprafață numai bună de curățat?
SI AICI

Cine este primul Om Bionic din lume

Deși poate merge, poate vorbi, iar în pieptul său bate o inimă, Rex este primul Om Bionic realizat din proteze umane avansate, creat de cercetătorii britanici, informează Live Science.

Foto: Smithsonian Channel / LiveScience.comPrototipul a costat aproape un milion de dolari și a fost construit și asamblat atât din proteze ale părților corpului, cât și din organe artificiale donate de laboratoare din toată lumea, sub îndrumarea experților în robotică Rich Walker și Matthew Godden de la Shadow Robot Co. Robotul poartă o mână bionică similară cu cea a psihologului social Bertolt Meyer de la Universitatea din Zurich, cu o încheietură ce se poate roti complet și care are motoare la fiecare deget. Gleznele sale au fost proiectate de bioinginerul Hugh Herr, de la MIT Media Lab. Expertul și-a pierdut picioarele în perioada adolescenței, după ce a fost prins într-un viscol și poartă o proteză similară. Protezele picioarelor sunt susținute de un exoschelet robotic, denumit Rex.

De asemenea, Omul Bionic are un set aproape complet de organe interne artificiale, incluzând inima, plâmânii și traheea, pancreasul, splina, rinichii, sistemul circulator funcțional și sânge. Inima care bate în pieptul lui Rex a fost folosită în cazul a peste 100 de pacienți care așteaptă un transplant, pentru a le înlocui organul afectat pe o perioadă de 6, până la 12 luni, a declarat Walker. Cu toate acestea, Omul Bionic nu are încă stomac, ficat sau intestine. Aceste organe sunt mult prea complexe pentru a putea fi create în laborator.

Cercetătorul punctează că au avut la dispoziție numai șase luni pentru a crea din protezele primite robotul. De asemenea, el susține că abilitățile Omului Bionic de a apuca obiecte cu mâinile robotice sunt impresionante, dar în anumite momente, acesta mai scapă lucrurile. În plus, acesta poate purta o conversație, însă o problemă enunțată de Walker este faptul că robotul are personalitatea „unui băiat enervant de 13 ani din Ucraina". În ceea ce privește chipul, acesta seamănă cu cel al lui Meyer.

Conceperea lui Rex, un robot atât de asemănător omului, naște însă câteva dileme de ordin etic și filosofic, legate de existența unei amenințări privind sensul de a fi om sau de faptul că ar fi greșit sau nu ca oamenii să aibă acces la tehnologii de extindere a vieții, subliniază Live Science. „Conservarea și calitatea vieții au devenit, de fapt, o chestiune de ordin tehnic și economic", a declarat Walker în acest sens.

Un fragment de coșmar și trei experimente

Dar Trecătoarea continua...
Calea sângelui și a inimii conține trei povestiri scurte (Trecătoarea; Însângerată, luna și Mascarada învinșilor) și prima carte a romanului ...Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, Nunta Marchizei de Lauras. Nu o să insist pe romanul menționat, puteți să citiți recenzia, a fost cartea care m-a determinat să-l pun pe Oliviu Crâznic pe lista de urmărit a tinerilor autori români. Lista respectivă a mai crescut între timp cu nume ca Ștefana Czeller, AR Deleanu sau Mihai Mateiu. Includerea acestei prime cărți în e-book funcționează pe post de teaser, acțiunea se termină într-un moment tensionat și, fără îndoială, cititorii vor dori să treacă la lecturarea romanului.
Trecătoarea este o povestire plasată în Antichitate, foarte scurtă, dar extrem de sugestivă. O legiune parcurge o trecătoare dacică, luptându-se cu o mână de arcași daci. Este preferata mea, datorită construcției și a tensiunii create.
Însângerată, luna se deschide cu un pasaj descriptiv pur-gotic, executat cu mână sigură, deosebit de eficient. Povestirea se cere a fi citită cu atenție, după principiul nimic nu se pierde, totul se transformă. O atmosferă greoaie de Ev Mediu, cu tot ce ține de aceasta: superstiții locale, slujitori ai imperiului uzați și epuizați, așteptând parcă o scăpare, orice scăpare. Tragismul aproape plutește în aer, mânat de imposibilitatea de a opune rezistență lucrurilor pe care nu le înțeleg, într-un loc care pare smuls din realitate.
Mascarada învinșilor are acțiunea plasată în viitor, fiind o povestire încadrată în sub-genul paramilitary romance. Un fel de military space opera cu un plus de erotism și legături amoroase. Nu a fost chiar pe gustul meu, dar probabil fanii space opera ar trebui să fie mulțumiți.
Trăgând linie, cele trei povestiri noi relevă pe de o parte un scriitor care devine tot mai sigur pe mijloacele sale, iar pe de altă parte o înclinație către experiment, către explorarea unor noi teritorii, păstrând însă fundația solidă care a fost construită cu ...Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul.

E-book gratuit !
Descarcă în format PDF
Calea sangelui si a inimii

SURSA