duminică, 3 noiembrie 2013

Iubire de aproapele

            Zilele trecute am ascultat o poveste adevărată impresionantă despre care voi scrie mai detaliat pe viitor. O doamnă cu o vârstă onorabilă mi-a povestit despre bunicul ei Toma Cocișiu ce era director de școală în preajma anului 1941 când evreii din localitate au fost ridicați din case de către organele de poliție la cererea puterii politice și duși, fiind vacanță, pentru a fi cazați în școala lui.
            Domnul acesta deosebit, înțelegând nevoile lor, s-a ocupat ca șederea lor să fie cât se poate de bună. La scurt timp, pe propria răspundere, le-a îngăduit soțiilor lor să meargă acasă pentru a pregăti hrana necesară pentru copiii și soții lor. Așa s-a întâmplat și în următoarele două zile. În ziua precedentă sabatului, seara, distinsul director, le-a cerut să meargă să se roage la sinagoga ce se afla în vecinătate. Deși știa că riscă mult, el nu s-a speriat, ba mai mult, cu eroism, a demonstrat că ceea ce li se face este o nedreptate.
            Spre surprinderea tuturor, nu au mai trebuit să se întoarcă înapoi în școală fiindcă li s-a comunicat că se pot întoarce în siguranță la casele lor.
            Timpul a trecut și a venit regimul comunist la putere. Acest distins profesor și director a fost pus la grea încercare de către ei atunci când i s-a cerut să renunțe la spiritualitatea sa și la ideile anticomuniste. Era la o vârstă înaintată așa că nu puteau să-i facă altceva decât să-l amenințe cu faptul că îi vor tăia pensia. El a spus că decât să-și renege spiritualitatea și ideile personale, mai bine rămâne fără pensie, așa că astfel s-a și întâmplat. De altfel cum s-a petrecut și cu mulți alți oameni de căpătâi ai urbei, inclusiv cu un mare profesor de matematică ce locuia în vecinătatea lui.
            După aproximativ trei luni grele, fără nici un ban, la ușa lui bat câteva persoane cunoscute inimii lui, erau o parte din evreii ajutați de el în urmă cu câțiva ani. Aceștia îi spun: „Așa cum dumneavoastră ne-ați ajutat când ne-a fost greu, așa vă vom ajuta și noi acum să vă recuperați pensia”. Ce au făcut, unde au umblat, cu cine au vorbit, nu știe nimeni dar rezultatul s-a văzut că în din acea lună a început să primească iarăși pensia.
            Bucuros fiind că și-a recuperat pensia, voia să își ajute și vecinul, faimosul profesor de matematică, dar acesta din fire nu putea accepta să fie împrumutat sau chiar ajutat, așa erau atunci timpurile. Așa că pe ascuns, fostul director s-a gândit la un plan cum să-l ajute dar nici să nu se simtă ofensat pentru acesta, așa că și-a trimis fiica la el la meditații. După un timp, profesorul de matematică îi spune: „Auzi, tu de ce risipești banii pe copila aceasta fiindcă este as la matematică, chiar știe tot și nu are nevoie de meditații!”, la care el îi răspunde „Lasă că poate mai prinde și ceva nou!”
            Astfel se ajutau oamenii altădată...

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.

Cine creează, natura protejează!

Sunt trist când văd că lumea uită ca este mai important să păstrezi curățenia decât să încerci să o „instalezi”. Zilnic merg pe stradă și văd persoane care își aruncă resturile, de la produsele consumate, pe stradă la un metru jumătate de coșurile de gunoi. Apoi sunt tineri care nu au învățat de acasă sau de la școală (dacă umblă pe acolo!) cum trebuie să stea pe o bancă, ei se urcă precum niște coțofane pe spătarul lui și de acolo, de la înălțime, scuipă cu nesimțire cojile de semințe.
Este de lăudat inițiativa celor de la ecorom ambalaje S.A, care doresc să facă o campanie ce are ca menire educarea tuturor de a deveni economi, ecologi și responsabili față de mediul ce ne înconjoară, respectiv să colectăm deșeurile în mod selectiv. De ce așa și nu altfel? Pentru că în acest mod vor fi mai ușor de sortat, nu va fi nevoie de prea mult timp pentru a le pune în containerele potrivite de la Ecorom (galben – plastic şi metal, verde – sticlă, albastru – hârtie) pentru a le împacheta și trimite la reciclare. Ei ne propun și să le strivim ca astfel să încapă mai multe deșeuri în containerele special amenajate în acest sens pentru ca mașinile ce preiau deșeurile să facă mai puține drumuri spre a le aduna. Trebuie să ne gândim că mai avem destul de puțin petrol pe Terra...
Apoi, învățăm de la cei de pe colecteazaselectiv.ro următoarele: „E științific demonstrat că te simți mai bine dacă dai afară răul din tine, aşa că nu te abține și varsă-ți nervii pe ambalajele reciclabile! Te destresezi și totodată faci un bine reciclând!” Deci să ne punem pe turtit :)! (Vezi și aici)
Informează-te pentru a deveni conștienți de lumea în care trăim acesând site-ul http://www.colecteazaselectiv.ro/reciclare-pentru-destresare/index.html
Îl provoc pe bloggerul Chinezu, de această dată să fie inventiv pentru că cine creează, natura protejează! Și fiindcă ai atât de multe idei (se vede asta în scris!) te provoc să fii inventiv și fizic :) Vreau să încerci să realizezi un coș de gunoi ca acelea pentru tocat foi (uite aici un exemplu), dar care să aibă cele necesare pentru a distruge un pet. Știu că îți va lua ceva timp să-l realizezi (poate faci și ceva bani cu un brevet de inventator!) dar în schimb după, vei economisi timp cu turtirea lor și vor încăpea mai multe în coș, deci faci economie multă de spațiu! Ce zici, încerci?!?
Și voi, dragi cititori, sunteți invitați să turtiți ambalajele pentru a reduce volumul acestora ca astfel să fie mai ușor de colectat.

Cine turtește nervii risipește și natura ocrotește!

Cine a ajuns pe orbită trebuie să ajungă și în platoul tău!

Brandu' lu' Chinezu, emisiunea lui Cristian, zis și Chinezu, are tot mai mulți fani și ne așteaptă și pe noi! După ce am aflat despre emisiune citind un articol, caut mereu să văd emisiunile, mai ales că pot fi vizionate și pe You Tube (aici).
Emisunea care se transmite în fiecare luni, marți, miercuri și vineri la Look Tv de la ora 22.00, are o singură menire: căutarea valorilor pentru a le aduce în față!

 
Provocarea lansată de Chinezu (aici) este aceea de a-i indica pe cine să invite în cadrul emisiunilor lui. Gândul îmi zboară la românii cu adevărat valoroși, iar astăzi mintea mi-l numește pe marele om ce a dus numele României în spațiu: DUMITRU PRUNARIU, care până în momentul de față este primul și singurul cosmonaut român care la 14 mai 1981 a zburat în spațiul cosmic (Mai multe info aici).
Aș vrea să-l revăd pentru a ne povesti experiența lui deasupra țării lui iubite!

Dacă vreți să-l urmăriți pe Chinezu, aveți aici pagina oficială de facebook a emisiunii Brandu’ lui Chinezu și să vă abonați la acest cont de youtube.
P.S. Cu acest articol particip la această campanie Blogalinitiative, la care participarea este posibilă până pe data de 6 noiembrie. Premiile campaniei sunt oferite de www.colour.ro
Brandu' Lu' Chinezu