miercuri, 6 noiembrie 2013

Stresul poate fi și sănătos

Stresul poate cauza probleme grave de sănătate, dar cercetătorii de la Universitatea din California, Berkley au descoperit un lucru mai puțin intuitiv: stresul poate fi benefic pentru sănătate, arată comunicatul publicat pe site-ul instituției.

FOTO: telegraph.co.uk„Întodeauna crezi că stresul este ceva rău, dar nu este așa", a declarat Daniela Kaufer, profesor asociat de biologie și unul dintre membrii echipei de cercetare. „Cred că evenimentele stresante intermitente sunt probabil cele care ne mențin creierul vigilent, iar atunci când ești vigilent, execuți mai bine sarcinile", adugă experta.

În urma testelor pe cobai, oamenii de știință au observat că stresul acut a crescut producția de neuroni la nivelul hipocamusului, o regiune a creierului care joacă un rol important în capacitatea de memorare. În cadrul experimentului, o parte din șoareci au fost expuși unor evenimente stresante, precum imobilizarea temporară în cușcă. Aceste acțiuni au determinat o creștere a nivelului hormonului de stres corticosteron (asemănător cortizolului).

Deși la două zile de la eveniment nu au fost observate schimbări, după două săptămâni, șoarecii expuși stresului au înregistrat o abilitate de memorare mult mai bună, în raport cu ceilalți cobai. Analizele efectuate de cercetători au stabilit că performanța șoarecilor la testele de memorie a fost sporită de acei neuroni formați în urma evenimentelor stresante.

Kaufer punctează că studiile viitoare ar trebui să se concentreze asupra factorilor care pot prezice dacă stresul va provoca un răspuns pozitiv sau unul negativ. Totodată, ea sugerează că beneficiile pe care le produce stresul depind de cantitatea și durata tensiunii, dar și de modul de interpretare și percepere a acesteia.

De prin viață adunate

Scris de • 
comicpedia
Titlu: Comicpedia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 420
ISBN: 978-973-50-3500-5
Cumpara cartea
„O să fiu atât de concis, încât am terminat deja. Salvador Dali”
Cumpără titlul în engleză

Des MacHale, matematician pasionat de colecționarea vorbelor de duh, intră în atenție cu o culegere, impresionantă ca dimensiuni: peste cinci mii de citate strânse de-a lungul vieții. Vorbele de duh aparțin unor cunoscuți actori, sportivi, oameni politici, scriitori, oameni de știință, arhitecți, muzicieni etc. Vorbim de Winston Churchill, Toni Blair, Pablo Picasso, Mae West, Arturo Toscanini și mulți alții. Des MacHale ne aduce un zâmbet în colțul gurii prin aceste citate haioase și pline de întelepciune.
„În primul rând, el trebuie să provoace râsete sau măcar zâmbete. Prea multe cărți de această factură conțin nerușint de multe citate fără valoare și câtuși de puțin hazlii. Afirm cu toată modestia că volumul acesta este altfel”, spune autorul despre cum ar trebui să fie un citat.
Nu pot să nu admir reușita autorului de aduna 5000 de citate și mai mult, pe diverse domenii, de la afaceri la casătorie, de la muzică la literatură, la medicină sau politică. E adevărat, nu toate citate au acel ceva care m-au facut să le rețin sau să zâmbesc, dar asta nu înseamnă că nu spun un adevăr.
Întotdeauna când am citit o carte am avut și un creion în preajmă, tocmai pentru a sublinia propozițiile inteligente, haioase sau care pur și simplu atingeau o coardă sensibilă. Comicpedia este un fel de caiet cu citate al lui MacHale, pe care l-a și publicat. Numărul mare de citate denotă că acesta a citit destul de mult și în afară de asta nici nu a pierdut nimic din ce se întâmpla în lume. Citatele au fost culese din cărți, reviste, ziare, de la radio sau TV.
Deși credeam că e destul de greu să citesc o astfel de carte, am citit-o în mai multe reprize , întorcându-mă la ea de câte ori vroiam să citesc ceva amuzant. „Nu spun că sunt bătrân, dar la ultima aniversare lumânările au costat mai mult decât tortul- Bob Hope”, unul dintre citatele care m-au amuzat.
  • Plusuri

    Citatele sunt din diverse domenii și din diverse timpuri.
  • Recomandari

    O adevărată comoară pentru biblioteca oricui. Recomand tuturor și mai ales celor în impas atunci când vor să facă un cadou.

    SURSA

La Chinezu vedem doar valori!

Nu se poate ca să fii blogger sau internaut și să nu fi auzit și să fi interesat de Cristian, zis și Chinezu, fiindcă acest om este sigur o valoare și s-a gândit să ne îmbucure cu o emisiune ce are ca scop promovarea valorilor și a modului în care au ajuns pe piedestal. Brandu' lu' Chinezu, căci așa se numește emisune, se transmite în fiecare luni, marți, miercuri și vineri la Look Tv de la ora 22.00, și nu este tocmai necesar să recepționezi postul TV sau să stai până la acea oră târzie din noapte pentru a o viziona, ci pur și simplu, când ai un pic de vreme, o poți vedea la infinit pe You Tube (aici).

 
 
Chinezu ne întreabă pe cine am vrea să vedem în emisiunile lui. Până acum am mai postat pe blog câteva articole dedicate acestei emisiuni și cu acea ocazie îmi spuneam și favoriții... care sper să și apară cândva la el în emisiune. Iar astăzi vreau să o propun pe o persoană ce m-a influențat mult în adolescență, iar acesta este Gabriela Szabo, cred că nu este român care să nu fi auzit de ea, dar încă cred că au mai rămas multe de descoperit din personalitatea și experiențele ei.


Ce părere ai stimabile de propunerea mea?

Dacă vreți să-l urmăriți pe Chinezu, aveți aici pagina oficială de facebook a emisiunii Brandu’ lui Chinezu și să vă abonați la acest cont de youtube.
P.S. Cu acest articol particip la această campanie Blogalinitiative, la care participarea este posibilă până pe data de 6 noiembrie. Premiile campaniei sunt oferite de www.colour.ro
Brandu' Lu' Chinezu