sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cum influențează somnul abilitatea de învățare vizuală

În timpul somnului, la nivelul creierului sunt activate unde cerebrale care influențează abilitatea de învățare prin intermediul proceselor vizuale, susțin cercetătorii de la Universitatea Brown, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

FOTO: telegraph.co.uk Experții coordonați de Ji Won Bang au conceput un test în care cei 15 voluntari trebuiau să identifice pe un fundal format din multe linii orizontale, liniile diagonale și un cursor. Același test a fost efectuat de două ori: înainte ca participanții să doarmă și după ce aceștia s-au odihnit.

Totodată, creierele participanților au fost scanate atât în timpul somnului, cât și în timpul efectuării sarcinilor, cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanță magnetică, polisomnografie și encefalografie magnetică și electronică. Prin aceste metode de imagistică, experții au vrut să măsoare undele cerebrale propagate în anumite regiuni ale creierului.

Rezultatele experimentului au arătat că puterea undelor cerebrale sigma, cunoscute și sub numele de axele somnului, a crescut semnificativ în regiunea vizuală corticală a lobului occipital, după ce participanții au dormit. Un studiu anterior arăta influența undei sigma în consolidarea abilității de învățare a unei sarcini motrice specifice, în anumite regiuni ale creierului.

Totodată, cercetătorii au plasat elementele grafice care trebuiau descoperite într-o anumită regiune a câmpului vizual al voluntarilor, care „corespunde unei anumite părți anatomice a ariei vizuale corticale". Prin această metodă, ei au putut proba dacă acea creștere a puterii undei sigma a influențat abilitatea de învățare vizuală. Rezultatele au arătat o creștere a puterii undelor sigma în această zonă specifică.


FOTO: Watanabe lab/Brown University

Exerciţiile fizice moderate sunt un aliat împotriva depresiei

Activitatea fizică regulată este un instrument eficient atât pentru tratarea depresiei, cât şi pentru prevenirea ei, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Foto:mundorosa.com.mxStudiul doctorandului George Mammen este primul care s-a concentrat exclusiv pe rolul exerciţiilor asupra sănătăţii mentale şi a prevenirii depresiei mai târziu în viaţă. El a analizat cercetări realizate pe parcursul a 26 de ani şi a descoperit că un nivel redus de activitate fizică (mersul pe jos sau grădinăritul, timp de 20-30 de minute pe zi) poate preveni depresia, notează ro.stiri.yahoo.com.

Mammen arată faptul că sunt mulţi factori care influenţează probabilitatea unei persoane de a experimenta depresia, incluzând factorii genetici. Însă subliniază faptul că „acest studiu conţine dovezi promiţătoare care arată că impactul exerciţiilor acoperă mai mult decât partea fizică".

Luis Rojas Marcos, psihiatru şi profesor la Universitatea din New York afirmă la fel ca si Mammen că 20 de minute de exerciţiu fizic de 3 ori pe săptămână sunt suficiente pentru a preveni depresia şi simţământul de singurătate. Printre alte sfaturi pentru a preveni depresia, el recomandă să vorbim cu cel puţin 6 persoane pe zi, sau chiar singuri, dacă acest lucru nu este posibil, voluntariatul într-o asociaţie umanitară, sau aşternerea pe hârtie a propriilor gânduri.