sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Scrisoarea unui tată către fetița lui, despre „bărbatul perfect"

Într-o zi, dr. Kelly Flanagan împreună cu soția sa, părinți a trei copii, căutau pe Google răspunsul la o întrebare. Nici nu a apucat să tasteze toată întrebarea că motorul de căutare i-a și afișat lista cu cele mai populare răspunsuri. Când a văzut ce conține lista, Flanagan s-a înfuriat și a hotărât să facă ceva în privința asta.

Foto:dreamstime.comLista pe care i-o afișase Google era plină de articole cu sfaturi despre ce să facă femeile ca să îi țină pe bărbați interesați în relație. Despre cum să fie sexy și sexuale, când să îi aducă o bere și când un sendviş și cum să îl facă să se simtă inteligent și superior. Flanagan, psiholog la o clinică din SUA, s-a înfuriat peste măsură, gândindu-se că fiica sa ar putea urma astfel de sfaturi luate de pe internet. În consecință a scris o scrisoare deschisă, pe care a postat-o pe blogul său și care a devenit în scurt timp virală.

„Draga mea plăcințică,

De curând, mama şi cu mine căutam un răspuns pe Google. Pe la jumătatea întrebării, ne-a apărut o listă cu cele mai populare căutări din lume. În vârful listei trona întrebarea: „Cum să-l faci să rămână interesat de tine?".
Asta m-a șocat. Am răsfoit câteva dintre nenumăratele articole despre cum să fii sexy și să faci sex, când să-i aduci o bere sau un sendviş și despre căile prin care să-l faci să se simtă inteligent şi superior.

Și m-am enervat.

Micuţa mea, nu este, n-a fost şi nu va fi niciodată treaba ta să-l menții interesat.

Micuța mea, singura ta sarcină este să știi adânc în sufletul tău - în acel loc sigur care nu poate fi zdruncinat de respingere, pierdere sau ego - că ești demnă de interes. (Dacă vei putea să-ţi aminteşti că toţi ceilalţi sunt și ei demni de interes, bătălia vieţii tale va fi câștigată în cea mai mare parte. Dar asta este o altă scrisoare.)

Dacă te poți încrede în valoarea ta astfel, vei fi atrăgătoare în cel mai important sens al cuvântului: vei atrage un băiat care este deopotrivă capabil de interes, dar și de dorință de a-și petrece viața investindu-l în tine.
Micuţa mea, vreau să-ţi vorbesc despre băiatul care nu are nevoie să-i ții tu interesul treaz, pentru că el știe că eşti interesantă.

Nu-mi pasă că îşi aşază coatele pe masă, atâta timp cât e absorbit de felul în care nasul tău se încreţeşte când zâmbeşti şi nu-și mai poate lua ochii de la tine.

Nu-mi pasă dacă nu poate juca golf cu mine, câtă vreme se joacă cu copiii pe care i-ai dăruit şi se minunează că îți seamănă leit și că sunt grozavi chiar și când sunt enervanți.

Nu-mi pasă dacă nu este interesat de bani, atâta timp cât își urmează inima și ea îl conduce întotdeauna înapoi la tine.

Nu-mi pasă dacă este puternic, atâta timp cât îţi oferă spaţiu să-ți folosești forța din inima ta.

Nu-mi pasă de felul în care votează, atâta timp cât se trezeşte în fiecare dimineaţă şi în fiecare zi te alege pe tine să ocupi locul de onoare în casa lui și în inima lui.

Nu-mi pasă de culoarea pielii lui, atâta timp cât pictează pânza vieţii voastre în culorile răbdării, ale sacrificiului, ale vulnerabilității şi ale duioșiei.

Nu-mi pasă dacă are o religie sau alta sau deloc, câtă vreme a fost crescut să aprecieze sacrul și să știe că fiecare moment al vieții, și fiecare moment al vieții cu tine este profund sacru.

În încheiere, micuța mea, dacă o fi să dai peste un astfel de bărbat şi eu cu el nu vom avea nimic în comun, vom avea totuși în comun cel mai important lucru: pe tine.

Pentru că, la urma urmelor, micuța mea, singurul lucru pe care va trebui să-l faci ca să-l «păstrezi interesat de tine» este să fii tu însăți.

Al tău etern interesat bărbat,
Tata"

Flanagan mai spune că această scrisoare a fost în primul rând dedicată fetiței lui, dar nu numai. A fost dedicată soției lui, pentru curajul cu care și-a păstrat simțul valorii și pentru că întotdeauna s-a așteptat de la el să fie un tip de acest fel și nu a acceptat nimic mai puțin. A fost o scrisoare dedicată fiecărei femei pe care a întâlnit-o în cabinetul său și care nu a auzit vocea unui tată. A fost o scrisoare dedicată unei generații de băieți, cărora trebuie să li se aducă aminte ce este cu adevărat important. „Ca fetița mea să găsească un partener de viață bun este esențial că măcar unul din voi să descopere asta. Mă voi ruga pentru voi", se încheie postarea lui Flanagan.

Ce părere au tinerii români despre post?

Un studiu realizat de Mercury Research arată cum privesc românii credinţa şi ce părere au tinerii despre post.

Foto:debanat.roPotrivit studiului, tinerii români ţin post fie din motive religioase, fie pentru că aşa este obiceiul în familie, fie pentru detoxifierea organismului. Aproximativ 65% dintre ei spun că nu mănâncă produse lactate şi carne în cele 40 de zile de post pentru că sunt credincioşi, în timp ce 12% dintre ei ţin post pentru că aşa este tradiţia în familie, notează romanialibera.ro.

Nu mai puţin de 21% dintre tinerii care ţin post spun că este mai costisitor să ţii post, iar 50% dintre participanţii la studiu spun că nu se simte nicio diferenţă în buget în această perioadă.

Aproximativ 21% dintre tinerii care ţin post nu consumă carne şi produse lactate în cele 40 de zile, iar 50% consumă alimente de post doar miercurea şi vinerea. 55% dintre tineri declară că în timpul postului consumă mai multe produse de patiserie, 51% consumă pate vegetale, 46% consumă dulciuri de post, iar 38% consumă şi produse din soia.

Patru din zece tineri care nu ţin postul spun că nu o fac deoarece nu pot să reziste fără să mănânce carne, iar 28% dintre ei cred că nu este necesar să-l ţină. Potrivit studiului, 29% dintre tinerii români ţin postul Crăciunului, care a început la data de 14 noiembrie şi se încheie la data de 24 decembrie. Credincioşii care ţin post nu au voie să mănânce carne şi lactate, dar în fiecare sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte.