miercuri, 4 decembrie 2013

Diferența dintre creierul unei femei și creierul unui bărbat

Hărți ale circuitelor neuronale demonstrează cât de diferiți sunt bărbații și femeile. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania arată că în timp ce punctele forte ale creierului feminin sunt memoria, multitasking-ul și aptitudinile sociale, bărbații sunt „făcuți" pentru o bună percepție și o analiză promptă.

Foto: www.news.yahoo.comCercetătorii au analizat 1.000 de creiere, a 428 de bărbați și 521 de femei, cu vârste între 8 și 22 de ani, cu ajutorul imagisticii RMN de ultimă oră, pentru a cartografia conexiunile dintre cele două emisfere ale creierului.

„Cercetarea arată că dacă bărbații și femeile primesc o sarcină care presupune atât gândire logică, cât și intuiție, femeile se vor descurca mai bine. Ele conectează mai bine cele două părți ale creierului. Dacă ai nevoie de o acțiune imediată, realizată repede, creierele bărbătești sunt indicate, pentru că interacțiunile față-spate sunt mai intense", a declarat dr. Ragini Verma, care a realizat studiul împreună cu colegii sai de la Universitatea din Pennsylvania.

Scanările arată o mai mare rețea de conexiuni între emisfera dreaptă și cea stângă în cazul femeilor, în timp ce la bărbați conexiunile sunt mai degrabă limitate la fiecare emisferă în parte. Singura regiune la bărbați unde sunt mai multe conexiuni între cele două părți ale creierului este cerebellum, care are un rol vital în funcțiile motorii. Dr. Ragini s-a declarat suprinsă când a văzut că rezultatele studiului confirmă o bună parte din ceea ce sunt considerate a fi stereotipuri de gen. De fapt, există un motiv întemeiat pentru care bărbații sunt mai buni șoferi, informaticieni sau bucătari, citează The Guardian.

Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences este unul dintre cele mai serioase studii pe acest subiect. Hărțile neuronale le oferă cercetătorilor o imagine mai completă despre ceea ce înseamnă normalitatea pentru cele două sexe, la vârste diferite. Ei speră să afle de aici mai multe despre posibilitatea ca anumite anormalitățile ale conexiunilor neuronale să fie de vină pentru boli precum schizofrenie și depresie. 

Filozofie și Filocalie

Fundația Calea Victoriei vă invită miercuri, 18 decembrie, de la ora 19:00, la evenimentul Filozofie și Filocalie, susținut de charismaticul lector Mario Barangea.
Lectura atentă a Filocaliei ne permite să înțelegem cum se produce apropierea de Dumnezeu. Totodată, această lectură ne familiarizează cu un lexicon ce pare a fi propriu Filocaliei. Găsim în scrierile Părinților Bisericii povestea unor experiențe spirituale fondatoare pentru iluminarea minții. Însă vocabularul în care sunt cuprinse aceste experiențe mistice aparține filozofiei.
La acest atelier, filozofia și filocalia vor fi privite ca două tendințe, nu ca două viziuni fragile care se anihilează una pe alta. Relația dintre filozofie și filocalie nu e una de contradicție. Cele două viziuni intră în conflict doar aparent. Realitatea pedagogiei spirituale a făcut ca filozofia să se camufleze natural în filocalie. Una dintre întrebările la care încercăm să răspundem este: Putem vorbi de o filozofie filocalică?
Data: 18 Decembrie 2013; Ora: 19:00
Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 25 ron
Locul desfășurării: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri-Blvd. Corneliu Coposu)
Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Săptămână dedicată poveştilor din spatele Cortinei de Fier

În perioada 2-5 decembrie 2013, vor avea loc la Bucureşti patru evenimente complementare, în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului. Proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România” a fost dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene.
Astfel, luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc premiera filmului „În spatele cortinei”, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român. „În spatele cortinei” este primul documentar de lung metraj realizat în condiţii tehnice de excepţie care prezintă instaurarea comunismului în România şi câteva din efectele sale tragice asupra populaţiei. Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă. Proiecția filmului va fi reluată și marți, 3 decembrie, de la ora 19:00, tot în studioul Horia Bernea, iar discuţiile pe marginea subiectului filmului vor continua prin intermediul unei dezbateri moderate de Sorin Lavric, la care vor participa Christian Mititelu, Dinu Zamfirescu şi Alin Mureşan.
Miercuri, 4 decembrie va fi prezentată publicului prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste: albumul foto-documentar „Rezistenţa armată. O istorie în imagini”. Evenimentul va avea loc la Sala Oaspeți a Muzeului Național al Țăranului Român, începând cu ora 19:00. Seria evenimentelor se va finaliza pe data de 5 decembrie odată cu prezentarea primelor două numere din colecția de benzi desenate dedicată fenomenului Piteşti. Lansarea va avea loc la Biblioteca Națională a României, Mezanin, de la ora 18:00, în cadrul expoziției Muzeului Benzii Desenate.
După lansarea oficială din Bucureşti, proiectul va beneficia de un turneu de promovare în Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Berlin, Riga, Ljubljana, Bialystok şi Stockholm.
Mai multe detalii despre proiect şi lansări sunt disponibile pe www.cortinadefier.ro.
Proiectul este realizat în parteneriat cu: Occupation Of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia), Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Aspera, Fundaţia Arsenie Boca, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Biblioteca Naţională a României, Muzeul Benzii Desenate, We Are Here, Five’s International, GMP Advertising.
Parteneri media: Historia, The Epoch Times, WebCultura, Radio România Internaţional, Tataia, Ziarul Metropolis, Cooperativa Urbană.
Facebook event film: aici
Facebook event benzi desenate: aici.
Facebook event album foto: aici.

Concurs: Fantoma rețelelor

Editura Pandora M vă oferă trei exemplare din cartea Fantoma rețelelor, de Kevin Mitnick, o biografie a celui mai căutat hacker din lume. Ca să te numeri printre câștigători, răspunde corect la întrebarea de mai jos.
Kevin Mitnick a bântuit cele mai securizate sisteme informatice din SUA şi, în ciuda vitezei de reacţie a autorităţilor americane, a fost tot timpul cu un pas înainte. Fantoma reţelelor nu este doar o poveste cu hoţi şi vardişti în ciberspaţiu, ci se vrea şi o spovedanie a unui hacker spăşit, care n-a vrut decât să-şi demonstreze inteligenţa şi care n-a câştigat niciun sfanţ de pe urma raidurilor sale virtuale.
Spune-ne în computerul cui ai vrea să ajungă Fantoma și de ce ?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes!

Concurs: Fantoma rețelelor

Editura Pandora M vă oferă trei exemplare din cartea Fantoma rețelelor, de Kevin Mitnick, o biografie a celui mai căutat hacker din lume. Ca să te numeri printre câștigători, răspunde corect la întrebarea de mai jos.
Kevin Mitnick a bântuit cele mai securizate sisteme informatice din SUA şi, în ciuda vitezei de reacţie a autorităţilor americane, a fost tot timpul cu un pas înainte. Fantoma reţelelor nu este doar o poveste cu hoţi şi vardişti în ciberspaţiu, ci se vrea şi o spovedanie a unui hacker spăşit, care n-a vrut decât să-şi demonstreze inteligenţa şi care n-a câştigat niciun sfanţ de pe urma raidurilor sale virtuale.
Spune-ne în computerul cui ai vrea să ajungă Fantoma și de ce ?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes!

Amazon Prime Air – Amazon va face livrări cu ajutorul dronelor (VIDEO)

În 2015, Amazon va începe să facă livrări de pachete printr-un nou serviciu, Prime Air, cu ajutorul unei flote de drone.
prime-air_high-resolution02
Într-un interviu recent, CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a anunțat planurile de a începe un nou serviciu de livrări rapide la distanțe de până la 16 km de depozitele Amazon, cu ajutorul unor octocoptere (UAV-uri cu opt elice) care vor ajunge la clienți în maximum 30 de minute. Amazon a început deja să își pună la punct sistemul și a făăcut deja câteva teste reușite. De altfel, singurul motiv pentru care serviciul nu debutează mai devreme este FAA (Federația Aeronautică Americană), care nu a stabilit încă normele după care utilizatorii comerciali sau individuali pot folosi UAV-urile în SUA. Bezos se așteaptă ca acestea să fie finalizate în prima parte a lui 2015.
Bineînțeles, octocopterele nu vor putea livra pachete voluminoase sau grele. Serviciul PrimeAir este limitat la produse de dimensiuni mici, cu greutatea de până la 2,3 kg. Modul de funcționare va fi destul de simplu. Un angajat al Amazon va pune pachetul pentru livrare într-un container special din plastic și îi va da drumul pe o bandă tractoare. La capătul acestuia va aștepta octocopterul care fixează containerul automat și pornește la destinație. O altă dronă va veni să ia următorul pachet etc.
Mai țineți minte ideea năstrușnică cu livrarea de pizza? Ei bine, ideea nu mai pare atât de aiuristică, nu?


Studiu: Amintirile se transmit genetic

Un studiu recent, efectuat pe șoareci, a arătat că anumite comportamente pot fi afectate de evenimente ce au avut loc în generațiile precedente, care au fost transmise prin ADN, informează BBC.

Foto: BBCUn studiu din domeniul neuroștiințelor a dovedit că anumite fobii și anxietăți pot fi transmise urmașilor. Experimentele au arătat că evenimentele traumatice afectează ADN-ul spermei și, astfel, alterează creierul și comportamentul generațiilor viitoare.

Echipa de cercetători de la Emory University School of Medicine a antrenat șoarecii să se teamă de mirosul florilor de cireș, apoi au analizat sperma șoarecilor și au arătat că secțiunea ADN-ului responsabilă pentru sensibilitatea la mirosul florilor de cireși a devenit mai activă. Atât puii, cât și puii puilor au dovedit o aversiune față de mirosul florilor de cireș.

Rezultatele sunt foarte importante pentru teoria moștenirii epigenetice de-a lungul generațiilor, spun cercetătorii care au lucrat la acest studiu. Prof Marcus Pembrey de la University College London comenta pe marginea acestuia spunând că rezultatele sunt „extrem de relevante pentru tratarea fobiilor, a anxietății și a tulburării posttraumatice".

If Convertible – smartphone + tabletă + ultrabook all-in-one (video)

Americanii de la Ideal Future lucrează la un dispozitiv care să înglobeze smartphone-ul, tableta și ultrabook-ul, toate în același echipament botezat If Convertible.
if-convertible-8
Ideea If Convertible este motivată de frustrarea de a purta trei dispozitive separate pentru a-ți îndeplini toate nevoile de portabilitate. Așadar, americanii au creat un dispozitiv care se poate transforma dintr-un ultrabook cu ecran de aproximativ 12 inci într-o fabletă cu ecran de 7 inci și mai puțin de 450 g pe care să-l poți purta în buzunarul de la haină. Secretul este că ultrabook-ul poate fi pliat în patru, iar unul dintre cele două ecrane care compun ecranul ultrabook-ului poate fi detașat și funcționează autonom, ca orice fabletă de 7 inci. În plus, sistemul poate rula două sisteme de operare simultan. În modul de ultrabook, If Convertible folosește Windows 8, dar în momentul în care detașezi ecranul, aceasta pornește sistemul de operare Android. Mai mult, după ce ai detașat fableta, sistemul poate funcționa în continuare cu un singur ecran, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.
if-convertible-6
Toată magia este posibilă pentru că partea fixă a ultrabook-ului cât și fableta au procesoare separate, module RAM separate și spații de stocare separate. Fableta va avea o baterie de 3.000 mAh în timp ce „baza” va avea o baterie cu capacitate mai mare (dar nespecificată), care va duce la o autonomie a ansamblului de aproximativ 18 ore. În plus, și baza și fableta au fiecare câte un slot de memorie micro SD, iar la unul dintre modele există chiar și un headset Bluetooth încorporat în carcasă. Nu există foarte multe detalii tehnice despre viitoarele If Convertible, dar prețurile acestora vor varia între 800$ și 1.400$ în funcție de configurații.
Americanii au cerut ajutorul site-ului de antreprenoriat Indiegogo pentru finanțarea intrării în producție, dar cu 17 zile înainte de deadline au strâns abia 7.000$ din suma propusă de 100.000$. Entuziasmul investitorilor este, așadar reținut. Oare nu suntem pregătiți pentru o asemenea grozăvie?