luni, 9 decembrie 2013

"Ajută-ne să ascultăm cu atenţie glasul Domnului"


Marie, „ajută-ne să ascultăm cu atenţie glasul Domnului”: cu această rugăciune adresată Preacuratei Fecioare Maria, Papa Francisc a mers duminică la monumentul dedicat Neprihănitei Zămisliri în centrul istoric al Romei, mai precis în Piazza di Spagna. „Strigătul celor săraci să nu ne lase niciodată reci”, „singurătatea celor bătrâni şi fragilitatea copiilor să ne atingă”, a continuat Papa rugăciunea adresată Fecioarei Maria, la tradiţionalul act de veneraţie pe care Pontifii Romani îl săvârşesc în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri. Vremea relativ bună, spre deosebire de anii precedenţi, a îndemnat mii de romani şi pelerini să-l însoţească pe Sfântul Părinte atât la monumentul Preacuratei cât şi în timpul scurtei opriri în faţa bisericii „Preasfânta Treime”, unde Papa a preluat omagiul marian adus de Asociaţia Vânzătorilor de pe Via Condotti. Înainte de a reveni în Vatican, Sfântul Părinte a mers pentru o rugăciune personală şi la bazilica Santa Maria Maggiore. 

Aplauzele a mii de persoane, îngrămădite de a lungul străzilor pe unde avea să treacă Pontiful, au însoţit practic coloana oficială până la monumentul din centrul istoric. Papa a îmbrăţişat o bătrână care stătea pe marginea străzii într-un cărucior pentru bolnavi, a binecuvântat şi salutat bolnavii şi copiii care i-au fost aduşi înainte, a dat mâna cu multe persoane care doreau să-l salute, a luat de pe stradă un trandafir lansat de la distanţă de o bătrână. La sosire, a salutat autorităţile religioase şi civile, printre care card. Vallini şi primarul Marino, în timp ce mulţimea scanda din toate părţile numele său. Apoi, tăcere. Tăcere pentru o rugăciune scurtă dar intensă la monumentul Fecioarei Maria, care de la înălţime, binecuvântează oraşul sub un cer îngândurat care lasă să cadă uşor câţiva stropi de ploaie şi-i face pe mulţi să-şi deschidă umbrela. Papa Francisc continuă rugăciunea:
„Toată frumoasă, eşti Marie! Cuvântul lui Dumnezeu în tine s-a făcut trup. Ajută-ne să ascultăm cu atenţie glasul Domnului: strigătul celor săraci să nu ne lase niciodată indiferenţi, suferinţa celor bolnavi şi a celor nevoiaşi să nu ne găsească distraţi, solitudinea celor bătrâni şi fragilitatea copiilor să ne atingă, orice viaţă umană să fie de noi toţi întotdeauna iubită şi venerată!”

„Toată frumoasă, eşti Marie! În tine este bucuria deplină a vieţii fericite cu Dumnezeu! Fă-ne să nu pierdem semnificaţia drumului nostru pământesc: lumina calmă a credinţei să lumineze zilele noastre, forţa mângâietoare a speranţei să orienteze paşii noştri, căldura molipsitoare a iubirii să aprindă inima noastră, ochii noştri să rămână îndreptaţi acolo, spre Dumnezeu, unde se află adevărata bucurie!”.

În timp ce corul şi adunarea cântau litaniile Fecioarei Maria, Papa a adus omagiul floral la picioarele Maicii Domnului. Ritul s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică şi străvechea cântare mariană „Tota pulchra” – „Toată frumoasă, eşti Marie!”. 

Sursa:ro.radiovaticana.va