miercuri, 11 decembrie 2013

70% dintre filmele mute au fost pierdute pentru totdeauna

Conform unui studiu realizat de Biblioteca Congresului din Statele Unite ale Americii, aproximativ 70% dintre filmele mute realizate în anii de început ai cinematografiei au fost pierdute. Un procent considerabil din cel rămase se află în stare deplorabilă. Ce s-a întâmplat cu aceste documente de o valoare inestimabilă?
Din cele circa 11.000 de filme mute realizate înainte de apariția filmelor sonor ( cele mai multe realizate în intervalul1914-1929), doar în jur de 3.300 mai există astăzi. Dintre acestea din urmă, 17% sunt incomplete, așa cum este cazul producției „The Divine Woman”, cu Greta Garbo, din care mai există doar o singură rolă cu peliculă.
„Odată cu apariția sunetului în cinematografie, filmele mute au fost privite ca unele cu un potențial comercial scăzut. Pe cât de nebunească ni se pare ideea acum, în plin secol XXI, multe filme au fost distruse din cauza costurilor de depozitare prea mari, altele s-au degradat pur și simplu, în timp ce altele au dispărut în incedii”, afirmă Jams H. Billington, unul dintre autorii studiului.
Autorii studiului susțin că vor depunde toate eforturile pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat. Anticipând reacțiile publicului, aceștia au creat deja o baza de dată cu filmele mute care încă mai există. 

Sursa:PopScience

10 dovezi „certe” că pe planeta Marte există viață

Încă din anul 1877, an în care astronomul italian Giovanni Schiaparelli a descris existența canalelor de pe Marte, și de când americanul Percival Lowell a început să le cartografieze, publicul a fost de-a dreptul fascinat de Planeta Roșie. S-a vorbit atunci despre o civilizație nepământeană, o rasă inteligentă de marțieni care ar fi creat respectivele canale, iar de aici și până la o veritabilă „vânătoare” de urme marțiene nu a mai fost decât un pas. În zadar au încercat oamenii de știință să liniștească spiritele, în zadar am creat telescoape din ce în ce mai performante și degeaba am ajuns pe Lună și pe Marte… lumea pseudoștiinței are enorm de mulți adepți, iar vedeniile de pe Marte tind să devină, prin prisma lor, adevărate conspirații puse la cale de către guverne și oameni de știință.
10. Elefantul de pe Marte
elefant
O urmă străveche lăsată de lava care a inundat valea Elysium Planitia de pe Marte a fost fotografiată de la Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) cu o tehnologie foto extrem de performantă (High-Resolution Imaging Science Experiment -HiRISE). Credeți că devoratorii de senzațional au acceptat ideea că este vorba doar despre o formațiune geologică? Dacă ați făcut asta, v-ați înșelat amarnic. Pentru ei este vorba cu certitudine despre un cap uriaș de elefant, sculptat în urmă cu mii, poate milioane de ani, de către o civilizație marțiană. În fapt, cele mai multe dintre exemplele pe care le vom prezenta în acest material sunt produsul unui fenomen numit pareidolie ( vă scutim de o căutare în DEX: pareidolie – Iluzie vizuală patologică, cauzată de o forţă imaginativă deosebită, care face ca bolnavul să perceapă figuri inedite, fantastice). Este același fenomen care îi face pe oameni să vadă forme de animale în nori sau chipuri de vedete în felii de pâine, copaci sau tencuială. În cazul planetei Marte, pareidolia pare să fi cuprins mii de oameni, ei văzând papagali, șoareci, flori, copaci, oameni sau chiar pe Yeti-omul zăpezilor. În fapt, creierul încearcă să suprapună pe o imagine pe care nu o recunoaște una cât mai asemănătoare, și de aici întreaga pleiadă de confuzii, farse și controverse.

9.Logo-ul formației Rolling Stones
rollingstones
Dacă nu știați încă, marțienii sunt mari amatori de muzică rock. În fapt, sunt atât de împătimiți încât și-au sculptat pe suprafața planetei un logo imens al formației Rolling Stones. Îmi imaginez cât de măguliți au fost Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood sau Charlie Watts, atunci când au auzit că au admiratori în tot sistemul nostru solar. Dar eu trebuie să vă dezamăgesc cu varianta plictisitoare a NASA. Logo-ul cu pricina este, în fapt, doar o urmă a unei alte scurgeri de lavă dintr-un peisaj marțian, urmă fotografiată de aceeași echipă HiRISE.
8. Orhidee marțiene (Morhideele)
morhidee
Dacă tot există admiratori marțieni ai trupelor rock din Marea Britanie, ce mare lucru ar fi să existe și flori în Mare? În fapt, cum ar putea să nu existe? Iată și dovada în fotografia de mai sus, fotografie realizată de roverul Curiosity. Mă rog, specialiștii NASA au explicat că este vorba doar despre o concentrație de minerale care reflectă lumina, dar cine stă să îi mai asculte? Morhideele sunt superbe și asta e tot ce contează, nu-i așa?
7. Fața zâmbitoare
messenger
Literatura SF a ultimului secol, precum și nenumăratele producții hollywoodiene de profil, ne-au prezentat, în cea mai mare parte, specii marțiene extrem de recalcitrante și cu o problemă majoră în ceea ce privește umanitate. Realitatea este alta. Marțienii sunt extrem de prietenoși și, în lipsa unui Yahoo Messenger sau a unui Facebook, chiar au desenat o față zâmbitoare, una cu un diametru de vreo 230 de kilometri, care să ne anunțe intențiile lor pașnice. Am observat-o pentru prima dată în anii 70 prin intermediul navetei Viking 1 Orbiter, apoi în 1999, cu ajutorul NASA Mars Global Surveyor. Și cum NASA are întotdeauna ceva cu distracția noastră, ne-a spus că toată imaginea asta haioasă este, în fapt, un conglomerat de formațiuni geologice. Ignoranți și spărgători de petreceri, oamenii ăștia de știință!
6. Papagul mort
papagal
Aici nu prea se poate vorbi despre viață din moment ce păsăroiul din imagine ar trebui să fie deja mort, dar este asta dovada inteligenței marțiene? O inteligență atât de ridicată încât locuitorii de pe Planeta Roșie s-au gândit să trimită mesaje în spațiul cosmic construind o structură gigantică, mare cât un munte, în forma unui papagal mort? Ei bine, pentru numeroși adepți ai teoriei conspirației este cât se poate de logic să se petreacă astfel. Pentru restul muritorilor de rând, papagalul ăla imens este chiar mort de-a binelea. Atât de mort încât este pietrificat de sute de milioane de ani.
5. Faraonul marțian și farfuria sa zburătoare
faraon
Roverele trimise pe suprafața planetei Marte au realizat mii de fotografii reprezentative, fiecare dintre acestea fiind un veritabil document științific. Însă ele sunt cu mult mai mult decât atât. Sunt dovada irefutabilă că marțienii, dacă mai există vreunul, au avut liderii lor precum și artiștii gata să îi slăvească prin sculpturi uriașe în piatră. Dovada? Această fotografie realizată de roverul Oportunity în anul 2008. Este evidentă sculptura gigantică ce reprezintă un faraon, în timp ce la o distanță relativ mică se observă clar resturile unei farfurii zburătoare.
Scuze, glumeam! Este vorba doar despre niște formațiuni de rocă marțiană. Atâta tot!
4. Abominabilul Om al … nisipurilor
yeti
Vă întrebați de ce anume Yeti, Abominabilul Om al Zăpezilor, nu a mai dat niciun semn al existenței sale? Ei bine, iată explicația! Yeti s-a refugiat, în eterna lui încercare de a se ascunde privirilor indiscrete ale oamenilor, tocmai pe Marte. Roverul Spirit l-a surprins însă și acolo, spre deliciul „conspiratorilor” care au împușcat doi iepuri dintr-o singură lovitură. Da, și asta chiar dacă Yeti din imagine are doar 6 centimetri înălțime și este compus 100% din rocă marțiană.
3. Dealurile împădurite de pe Planeta Roșie
paduri
Planeta Roșie ar trebui denumită, pe drept cuvânt, Planeta Tuturor Posibilităților. Asta mai ales după ce HiRISE (tehnologia de care pomeneam la începutul acestui articol) a surprins această superbă imagine a unor dealuri împădurite. Din păcate, NASA ne dezamăgește din nou și ne spune că nu este vorba decât despre o iluzie optică. Pădurile cu pricina sunt, în realitate, canale prin care dioxidul de carbon înghețat se scurge pe dunele de nisip marțian.
2. Șoarecele indiscret
soarece
Odată ce l-ai văzut, este cert că nu îl mai poți uita. Și, da, arată exact ca un șoarece. Unul suficient de curajos și de indiscret încât să nu se ascundă din calea roverului marțian Curiosity. Un rover de mărimea unei mașini, cu propulsie nucleară, tehnologie de foraj și dispozitive laser nu ar trebuie să sperie un mititel șoarece marțian, nu-i așa?. Din nefericire, micuțul cu pricina este doar o rocă. Recunosc și cei de la NASA, una care seamănă teribil de bine cu un șoarece.

1.Fața de pe Marte
fatamartiana
Mai există oare cineva care să nu fi auzit vreodată de față de pe Marte și despre piramidele din jurul acesteia? Este creu de crezut, mai ales că ea a iscat vâlvă încă din anul 1976, atunci când a fost surprinsă într-o fotografie realizată de Viking 1 Orbiter. A fost și încă mai este considerată de mulți drept dovada de necontestat a existenței trecute a unei specii inteligente pe Marte. Ulterior, s-a dovedit că este vorba doar despre un deal din regiunea marțiană Cydonia pe care lumina a picat într-un unghi suficient de buclucaș încât să creeze o iluzie optică de amploare. Cu tot regretul, trebuie spus însă că era prea târziu. Zeci de cărți, de filme și de documentare au fost realizate de atunci și continuă să fie realizate și azi. Dacă nu credeți aruncați o privire (dar una scurtă, nu are rost să pierdeți o grămadă de timp) la emisiunea de real succes Ancient Aliens. O să vedeți niște extratereștri media care sunt convinși (ba încearcă să ne convingă și pe noi) că avem în față cea mai clară dovadă a inteligenței marțiene.
Cine știe? Poate chiar au dreptate. Poate că marțienii (sau poate alte specii din Univers) sunt atât de inteligenți încât urmărind emisiunea cu pricina să refuze să ne mai contacteze.
Sursa:Discovery
Sursa foto:NASA