luni, 16 decembrie 2013

Gratuit ebook : Despre vis de Sigmund Freud

O alta zi, un alt ebook gratuit in limba romana. De aceasta data este vorba de cartea “Despre vis” de Sigmund Freud – mai multe detalii veti gasi aici.
Este o carte aparuta la editura Trei, in colectia Psihologia pentru toti.
Pe 9 decembrie în ediția online a revistei Science au fost publicate șase articole importante, referitoare la planeta Marte. Acestea se bazează pe datele transmise de către roverul Curiosity.
Unul dintre obiectivele științifice ale roverului Curiosity are în vedere identificarea posibilității ca planeta Marte să fi putut adăposti viața, în trecutul îndepărtat. Până acum nu au putut fi identificate asemenea indicii. Conform datelor prezentate în revista Science, deși nu se prezintă nimic cu adevărat spectaculos, au fost realizați pași foarte importanți către o viitoare identificare a compușilor organici, care eventual ar reprezenta semne ale existenței vieții în trecutul planetei Marte. În știrea de pe site-ul revistei Science, în care sunt prezentate lucrările recent publicate, John Grotzinger, cercetător în cadrul misiunii roverului Curiosity, definea astfel noile rezultate obținute: ”Misiunea noastră a ajuns într-un punct de cotitură. Am început să trasăm drumul pentru a explora deliberat materia organică.”
În urmă cu un an, atunci când au fost prezentate primele analize ale solului marțian, cercetătorii s-au confruntat cu o mare problemă. Așa cum spuneam în știrea postată la acea vreme: SAM (Sample Analysis at Mars – Analizorul de Eșantioane Marțiene) a identificat urme de oxigen și de perclorați. Perclorații sunt compuși ai clorului și oxigenului foarte reactivi, care au mai fost identificați și în cazul misiunii Phoenix. Reacțiile chimice produse în interiorul laboratorului SAM au dus la formarea de compuși clorinați ai metanului, una dintre substanțele organice detectate de către instrumentul de la bordul roverului. Clorul are cu siguranță o origine marțiană, dar carbonul este posibil să aibă o origine terestră, el fiind detectat tocmai datorită sensibilității extreme a instrumentului. Altfel spus, s-a detectat carbon de origine organică în eșantionul marțian, dar s-a presupus că acesta este rezultatul unei contaminări terestre. În cazul eșantioanelor marțiene problema este complicată și de prezența percloraților (compuși chimici care sunt oxidanți puternici tunci când sunt încălziți). Cum analizele în SAM presupun încălzirea eșantioanelor la câteva sute de grade Celsius, toți compușii organici, care eventual ar fi prezenți în probele recoltate, vor fi oxidați, mai înainte de a putea fi analizați. Poate că vor supraviețui câteva molecule, dar ele vor putea fi puse pe seama unei contaminări produse înainte de plecarea roverului către Marte.
Curiosity drill
De această dată, cercetătorii care prelucrează datele transmise de către SAM au reușit să rezolve problema legată de o eventuală contaminare. Prin analize minuțioase, ingenioase și repetate ei au reușit să ajungă la concluzia că în datele recente contaminarea este vinovată de numai 1-3% din dioxidul de carbon detectat în eșantioane. Restul de 97% ar putea proveni de la materia organică prezentă în eșantioane.
Atunci când s-au comparat eșantioane recoltate în urma forărilor în zona numită Yellowkife Bay (care se pare că s-a format pe fundul unui fost lac, cu apă foarte puțin adâncă, din interiorul craterului Gale) cu eșantioane de praf marțian recoltat de la suprafață (acolo compușii organici sunt supuși acțiunii distructive ale radiațiilor ultraviolete și percloraților) rezultatele au fost oarecum surprinzătoare. Eșantioanele recoltate din zona Yellowkife Bay au eliberat cantități mai mari de carbon și la temperaturi mai mici, în raport cu eșantioanele recoltate de pe suprafața marțiană. Asta sugerează că în aceste mostre ar putea exista compuși organici. Revista Science consemnează exclamația unuia dintre cercetătorii SAM: ”Băieți, aici am ars niște material organic.”
grotzinger-2-pia17595_1
Zona Yellowkife Bay și locurile în care Curiosity a efectuat forări.
Deși deocamdată nu se poate spune despre ce compuși organici ar fi vorba, rezultatele obținute sunt extrem de promițătoare. Nu trebuie să fim foarte optimiști. Chiar dacă descoperirea compușilor organici pe Marte ar fi confirmată, nu se va putea afirma că aceștia reprezintă un indiciu al existenței vieții pe Marte, nici măcar pentru un trecut îndepărtat. Pe Marte au căzut de-a lungul timpului meteorți și nuclee cometare, care ar fi putut aduce pe Marte materie organică.
Nu voi insista asupra celorlalte studii publicate online de revista Science, le voi trece la Surse. Vreau doar să mai remarc că în timp ce într-una dintre lucrări se arată că în craterul Gale nu existau condiții favorabile apariției vieții, zona fiind extrem de aridă, într-o altă lucrare, din grupul celor șase publicate de Science, se arată că pe fundul craterului a existat o zonă mocirloasă, în care viața ar fi putut să apară. Acolo ar fi putut supraviețui bacterii pe care le-am descoperit pe Terra, care se hrănesc cu minerale (un exemplu ar fi D. audaxviator, o bacterie descoperită într-o mină din Africa de Sud).

După ceasurile inteligente, urmează Smarty Ring, un inel interactiv

Dotat cu Bluetooth şi un sistem inovativ de notificări, Smarty Ring este de care nu ştiaţi că aveţi nevoie.
Smarty Ring Smartwatch alternative2
Pe sistemul din Stăpânul Inelelor, ,,un inel să le conducă pe toate”, Smarty Ring este un proiect foarte interesant care are toate şansele să se materializeze în lunile următoare dacă reuşeşte să beneficieze de finanţare. În definitiv, acesta este un proiect pe Indiegogo şi nu este 150% sigur că echipa din spatele produsului se va bucura de un vot de încredere din partea comunităţii de internauţi. În cazul în care sunteţi curioşi care este situaţia financiară, cu doar câteva ore până la încheierea procesului, din cei 40.000 de dolari de care avea nevoie pentru a intra în procedura de producţie în masă, nu mai puţin de 266.000 de dolari au fost deja trimişi în direcţia creatorilor.
Smarty Ring arată foarte bine în poze. Acest gadget este din oţel inoxidabil și vine cu display LED, conectivitate Bluetooth 4.0 pentru a consuma cât mai puţină energie electrică şi o aplicaţie de smartphone care vă permită să vă ocupaţi cum se cuvinde de configurarea lui. Are doar 13 milimetri lăţime, dimensiune suficientă pentru a vă afişa informaţiile de care aveţi nevoie într-un format clar şi intuitiv.
Ca funcţionalitate, , Smarty Ring se va conecta la un smartphone pentru care va putea să funcţioneze atât ca display suplimentar pentru notificări, cât şi ca telecomandă. Sistemul de operare din spate va fi finisat atât de bine, încât suprafaţa foarte mică sensibilă la atingere oferită de acesta va fi suficientă pentru a afişa ora exactă, pentru a prelua sau închide apeluri, pentru a controla redarea muzicii şi a acţiona camera sau pentru a declanşa un apel către un număr favorit. Prin icoane luminoase veţi şti în orice moment dacă aţi primit un sms, un e-mail, Facebook, Twitter, Google Hangout, apel pe Skype şi multe altele.