vineri, 31 ianuarie 2014

Bilanţ şi perspective ale dialogului dintre religii

Stea pe cerul înnorat,
de cardinal Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.


Nu este îndoială că momentul pe care-l trăim este unul dintre cele mai întunecate din istoria omenirii. Nu trece zi fără să aibă loc evenimente tragice în diferite ţări, evenimente care nu cruţă pe nimeni: copii, bătrâni, femei civili, persoane de alte religii dar şi coreligionari. Faptul că este invocat numele lui Dumnezeu sau cel al unei religii pentru a justifica această violenţă agravează şi complică situaţia.

În faţa acestor grave ofense aduse lui Dumnezeu, a unei instrumentalizări a religiei şi, desigur, încălcării dreptului sacru al fiecărei persoane la viaţă şi la siguranţă respectând drepturile sale fundamentale, nu se poate să nu ne întrebăm: religiile sunt credibile? Sunt credibili adepţii lor? Ar fi credibil dialogul interreligios, îndeosebi cel creştin-islamic? Fidel faţă de misiunea încredinţată lui de Biserică în persoana Păstorului său universal şi conştient de importanţa deosebită pe care el o rezervă dialogului cu adepţii celor mai mari religii mondiale, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) a continuat, ba chiar a intensificat, propriile activităţi, îndeosebi cu musulmanii.

La 11 august, dată fiind situaţia dramatică în care se afla comunitatea creştină din Irak, împreună cu cea yezidi şi alte comunităţi etnice şi religioase minoritare numeric, dicasterul din Vatican a publicat o declaraţie, care a avut o mare rezonanţă. De fapt, nu putea lipsi glasul acestui Consiliu Pontifical într-o situaţie ca asta.

De la 11 la 13 noiembrie s-a ţinut la Roma al treilea seminar al Forumului catolic-musulman, cu 12 participanţi de fiecare parte. Tema concordată a fost "Împreună pentru a sluji societatea". Participanţii au fost bucuroşi şi onoraţi să fie primiţi de Papa Francisc ca semn al sprijinului său dat dialogului creştin-islamic.

Conferinţa interreligioasă internaţională "The Complementarity between man and woman" care s-a ţinut în Vatican de la 17 la 19 noiembrie 2014, a consemnat participarea persoanelor de alte religii, unele propuse de CPDI. Preşedintele şi câţiva oficiali din dicaster erau prezenţi la lucrări.

Al nouălea Colocviu între acest dicaster şi Centrul pentru Dialogul Interreligios care reprezintă Islamic Culture and Relations Organization - un fel de minister pentru cultură al Republicii Islamice Iran - s-a ţinut în capitala iraniană în zilele de 25 şi 26 noiembrie. Participanţii, câte 12 de fiecare parte, s-au întâlnit în jurul temei "Creştinii şi musulmanii într-un dialog constructiv pentru binele societăţii".

Christian-Muslim Summit este, la origine, o iniţiativă a episcopului emerit prezbiterian de Washington, Bryson Chane. Al treilea Summit, desfăşurat la Roma de la 2 la 4 decembrie, a avut ca participanţi lideri religioşi şi intelectuali creştini (catolici, anglicani, prezbiterieni) şi musulmani (sunniţi şi şiiţi). Oaspeţi de onoare au fost invitaţi, reprezentând patriarhia ecumenică de Constantinopol şi ebraismul. Tema a fost "Christians and Muslims: Believers Living in Society". Preşedintelui acestui dicaster i s-a cerut să fie principal-ul întâlnirii.

Conştienţi de necesitatea unei reflecţii catolice şi ecumenice pentru un dialog adevărat şi rodnic cu musulmanii, se va ţine la Roma reuniunea anuală a comisiei pentru raporturile religioase cu musulmanii care reprezintă acest Consiliu Pontifical (29-30 ianuarie 2015). Reuniunea anuală cu partenerii acestui dicaster la Consiliul Ecumenic al Bisericilor va avea loc la Roma, la 20 ianuarie 2015. Este vorba despre o colaborare durabilă şi optimă pentru care suntem recunoscători Domnului. Unul din recentele roade ale lucrării comune a fost publicarea documentului Mărturia creştină într-o lume multireligioasă. Recomandări pentru comportament.

Consiliul Pontifical continuă colaborarea sa cu diferite realităţi angajate în dialogul interreligios. De exemplu, este cazul lui Congress of Religious Leaders of World and Traditional Religions, cu sediul la Astana, în Kazahstan, unde dicasterul este prezent încă de la început, prin voinţa sfântului Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea a voit ca dicasterul să-şi dea propriul sprijin iniţiativei regelui Abdullah al Arabiei Saudite, care s-a concretizat cu instituirea la Viena a King Abdullah bin Abdul Aziz International Center for Interreligious and Intercultural Dialogue.

Un nou şi special canal de dialog a fost deschis cu martirizatul Irak prin crearea unui Comitet permanent pentru dialog cu reprezentanţi ai celor mai mari comunităţi religioase din ţară: şiiţi, sunniţi, creştini, sabeeni. Este vorba de un semn de speranţă, într-un cadru destul de întunecat.

Fără îndoială, aceste activităţi au importanţa lor, în special în timpuri de tensiune care adesea degenerează în conflicte interreligioase. Însuşi faptul de a se întâlni, de a-şi vorbi şi de a se pune de acord cu privire la o declaraţie comună este un mesaj elocvent, îndeosebi pentru comunităţile implicate în dialog. Pe de altă parte, participanţii din ambele părţi sunt adesea aleşi dintre lideri religioşi, intelectuali şi profesori universitari. Deci este vorba despre persoane influente şi asupra noilor generaţii, aşa de importante pentru prezentul şi viitorul omenirii. CPDI şi partenerii săi, îndeosebi musulmani, sunt conştienţi de importanţa de a avea mass-media ca "aliaţi" ai lor, pentru un limbaj obiectiv nu numai cu privire la religii, ci, mai ales, cu privire la eventuale tensiuni sau conflicte cu posibilă dimensiune de caracter religios. În această privinţă - dar nu numai - alarmisme, generalizări, prejudecăţi şi stereotipuri şi "jumătăţi de adevăr" provoacă o daună enormă dialogului şi păcii.

Suntem conştienţi şi că, pentru a schimb lucrurile în pozitiv, trebuie să se schimbe mai întâi educaţia tineretului, îndeosebi prin texte şcolare care să reflecte o imagine obiectivă şi în acelaşi timp respectuoasă a celuilalt. Referinţe ambigue, eronate sau ofensatoare faţă de celelalte religii şi faţă de adepţii lor provoacă atâta daună. Pentru aceasta este binevenită revizuirea textelor şcolare, îndeosebi în ceea ce priveşte faptul religios şi istoria.

În afară de asta, se ştie că legile inspiră viaţa în comun. Deci este necesar ca ele să fie drepte şi să respecte drepturile şi obligaţiile tuturor componentelor societăţii, atât etnice cât şi religioase. A aparţine unei majorităţi nu trebuie să însemne mai multe drepturi şi viceversa. În schimb, demnitatea umană, drepturile fundamentale, cetăţenia sunt cele care fac diferenţa.

Consider oportun să semnalez publicarea din partea CPDI a celui de-al treilea document al său Dialog în adevăr şi în caritate. Orientări pastorale pentru dialogul interreligios, unde Bisericile locale, cu păstorii şi credincioşii lor, pot să găsească linii călăuzitoare pentru raporturile lor cu credincioşii din alte religii.

Sfântul Crăciun este şi "vizita lui Dumnezeu" la această omenire, în acest moment istoric, cu suferinţele şi dramele sale, dar şi cu speranţa împotriva oricărei speranţe pe care, conform Papei Francisc, nimeni n-ar trebui să ne-o fure.

(După L`Osservatore romano, 29-30 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu 


Sursa:www.ercis.ro