miercuri, 22 ianuarie 2014

Cărțile electronice sunt din ce în ce mai populare

Tot mai multe persoane citesc cărți electronice, arată un sondaj realizat la începutul lunii ianuarie de Pew Research Center, pe baza intervievării a 1.000 de americani. Contraintuitiv, creșterea nu are loc în detrimentul lecturii cărților tipărite, iar motivele pentru care cititorii optează pentru cărțile electronice sunt greu de ghicit.

Foto: betanews.comProcentul de adulți care au citit o carte electronică în ultimul an a crescut cu 28% față de 2012. În același timp 7 din 10 americani au citit o carte în format tipărit și 14% dintre adulți au ascultat o carte audio.

Cei intervievați au fost împărțiți și pe categorii de vârstă, grupa de 18-29 ani având cel mai mare procent de cititori de cărți tradiționale, 73%.

Motivele pentru care cărțile tipărite nu pierd teren în fața celor electronice sunt multiple. În mod evident, costurile sunt mai mici, citirea lor nu obligă la consum de curent și, atunci când nu mai sunt utile, pot fi reciclate. Alte motive, care țin de experiența subiectivă a cititorului, sunt felul în care se simte o carte tipărită sau plăcerea de a da paginile.

Consultantul media, Michael Morris, este de părere că oamenii vor continua să citească şi peste 50 de ani cărți tipărite. În plus, el consideră că nu toți sunt atrași de magia cărților electronice. „Sunt diferite bariere, cum ar fi costul și sunt o mulțime de oameni care nu au acces la internet acasă", explică acesta într-un interviu acordat NBC.

Cu toate acestea, dispozitivele de citire a cărților electronice au crescut în număr în ultimii ani. În același timp, prețul lor a scăzut și au devenit tot mai accesibile.

Un alt rezultat al chestionarului arată că femeile citesc cu 10% mai mult decât bărbații, atât cărți electronice, cât și cărți tipărite.

O altă diferențiere s-a putut observa din punct de vedere al educației și al veniturilor respondenților. Persoanele fără facultate și cu venituri mai mici de 30.000 $ pe an citesc mai puțin.

Creșterea în popularitate a cărților electronice este o veste bună și pentru scriitori. Mulți dintre aceștia, respinși de editurile clasice, aleg varianta autopublicării online. Amazon.com oferă 70% din preț autorului pentru fiecare exemplar descărcat. Autori precum Boyd Morrison, Karen MQuestion sau J.A.Konrath au debutat cu succes pe platforma Amazon, având câteva mii de exemplare vândute încă din primele luni de la publicare.

În România, editurile sunt deocamdată reticente la publicarea de cărți în fomat digital. Cartea electronică este văzută ca un inamic al industriei tipografice. Nici autorii nu privesc cu ochi buni digitalizarea cărților, motivele lor fiind frica de piraterie, lipsa informațiilor tehnice și lipsa de interes a cititorilor.

„Piața europeană de e-book este destul de stângace încă. Toată lumea este de acord că acesta este viitorul, însă, cel puțin în acest moment, atât în Europa, cât și în România, editurile nu își concentrează toate eforturile pe e-book-uri. În România piața de e-book este sub 1%", a declarat Maria Demezzo, președintele consilului permanent al Uniunii Editorilor din România, pentru HotNews.