vineri, 31 ianuarie 2014

Dragostea de tată, exprimată pe 800 de șervețele

„Chiar dacă universul s-ar chinui câteva miliarde de ani, tot nu ar fi capabil să creeze o copie exactă a ta." Aceasta este doar una dintre declarațiile de iubire pe care Garth Callaghan, diagnosticat de trei ori cu cancer, le scrie pe șervețele pe care le pune apoi în pachetul cu mâncare de prânz al fiicei sale.

notaCallaghan a început să îi lase bilețele fiicei sale, Emma, de când aceasta era la grădiniță, iar el era mult plecat prin Europa, din cauza serviciului. Voia ca fiica lui să simtă o legătură zilnică cu el, așa că îi lăsa mamei să îi pună în cutia cu masa de prânz șervețele pe care desena inimioare, stele și mai scria câte un cuvânt pe care Emma putea să îl înțeleagă.

Acum însă Emma nu mai este o fetiță, este o elevă care se pregătește să intre la liceu. Notițele însă nu au încetat să vină, ci au crescut odată cu ea. Acum includ citate inspiraționale, cuvinte de încurajare în zilele cu examene sau doar niște anagrame, un cod pe care nu îl cunosc decât ei doi. Atunci când textul este mai personal, se termină întotdeauna astfel: „Cu dragoste, tata", scrie Times Dispatch.

În toamna lui 2011, Callaghan a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer. De atunci, notițele sale pentru Emma au căpătat un caracter militant și a decis ca în eventualitatea morții sale să scrie în avans câte unul pentru fiecare zi de școală care a mai rămas, aproximativ 800.

„Mi-am dat seama că, în final, aceste șervețele sunt tot ce va mai avea de la mine", citează Time. Iar Emma le prețuiește ca atare. Fiecare notiță o rupe din șervețel și o lipește într-o agendă alături de toate celelalte dinainte. Mai mult decât atât, a început să îi răspundă tatălui ei în aceeași manieră.

În septembrie anul trecut, Callaghan a publicat o carte digitală cu notițele sale și a creat și o pagină pe Facebook, în speranța că și alți părinți se vor simți inspirați de ideea sa și vor adopta un ritual similar pentru a crea o conexiune cu copiii lor, mai ales când aceasta pare din ce în ce mai dificilă în era conexiunii prin internet.