marți, 28 ianuarie 2014

La ce vârstă ne pierdem amintirile din frageda copilărie

Șansele să îți amintești lucrurile care s-au întâmplat în viața ta pe când aveai mai puțin de trei ani sunt foarte mici. Aceste amintiri încep să dispară din memoria noastră în jurul vârstei de șapte ani, susțin experții de la Universitatea Emory într-un studiu publicat în jurnalul Memory.

Foto: news.discovery.com Cercetarea a fost structurată în două etape, la care au luat parte 83 de copii alături de părinții lor. La vârsta de trei ani, micuții au participat la un experiment în care părinții lor le-au adresat mai multe întrebări legate de șase experiențe trăite în ultimele luni (de exemplu, o vizită la zoo). Toate răspunsurile lor au fost înregistrate de experți. Apoi, copiii au fost împărțiți pe cinci grupe pentru a lua parte la cea de-a doua etapă. Astfel, fiecare grup a participat la un singur experiment, în perioada în care au împlinit 5-9 ani. În cadrul acestor teste, ei au fost rugați să ofere detalii legate de evenimentele despre care au povestit în prima etapă a studiului.

Rezultatele au arătat că la vârsta de 5-7 ani, micuții au reținut până la 72% din evenimentele trăite la trei ani. În schimb, copiii de 8 și 9 ani și-au amintit doar o mică parte dintre acestea, însumând 32% din total. Pe de altă parte însă, micuții de 5 și 6 ani și-au amintit mult mai puține detalii ale experiențelor la care au luat parte la trei ani, față de copiii mai mari care cunoșteau mai multe detalii, susține autoarea studiului, dr. psiholog Patricia Bauer. Acest fenomen ar putea fi produs atât de abilitățile de exprimare mai evoluate ale copiilor mai mari, dar și de faptul că o amintire care a rezistat mai mult în memorie păstrează mai multe detalii legate de aceasta.

„Copiii mici au tendința de a uita mai rapid decât adulții pentru că le lipsesc acele procese neuronale puternice necesare pentru a asambla toate informațiile care ajung în memoria autobiografică complexă", explică dr. Bauer.

Acest proces misterios de ștergere a amintirilor legate de experiențele trăite până la vârsta de trei ani se mai numește și „amnezie infantilă". Fenomenul a stârnit curiozitatea multor cercetători până în prezent, însă misterul nu a fost dezlegat în totalitate.

Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto sunt de părere că amnezia infantilă ar putea fi asociată procesului de neurogeneză de la nivelul hipocampusului, prin care sunt generați neuronii. O altă observație reieșită în urma studiului lor, efectuat pe șoareci de laborator, este că „formarea memoriei permanente este asociată reducerii neurogenezei".