luni, 27 ianuarie 2014

Un text antic descrie o arcă a lui Noe diferită de ceea ce ştiam până acum

A fost vasul cu care Noe a reuşit să adăpostească şi să salveze câte şapte perechi din toate dobitoacele curate şi câte o pereche din dobitoacele care nu sunt curate. A fost o arcă construită după indicaţiile precise ale lui Dumnezeu pentru a supravieţui primului şi ultimul potop cu efecte devastatoare pentru întreaga planetă. Dar un text antic relevă că arca nu ar fi arătat ca un vas oceanic, ci ca o luntre circulară.

arcarotunda (Foto: telegraph.co.uk)În cartea sa, Arca lui Noe: Descifrând misterele potopului, dr. Irving Finkel - expert în scrierea cuneiformă de la British Museum - susţine că este posibil ca arca lui Noe să fi avut o imagine diferită de ceea ce se ştia până acum. Argumentaţia sa pleacă de la scrierile cuneiforme de pe o tabletă de lut, datând de acum 3.700 de ani, şi care i-a parvenit în urmă cu câţiva ani.

Textul babilonian, considerat „un manual detaliat privind construcţia unei arce", descrie o arcă rotundă, cu diametrul de 67 de metri şi o înălţime de aproape 7 metri, construită pe două niveluri. Se crede că o astfel de arcă a fost construită folosindu-se frânghii şi trestie sau stuf şi apoi izolată cu bitum.

„Arca nu trebuia să se deplaseze, ci doar să plutească, iar instrucţiunile de construcţie se referă la un tip de ambarcaţiune pe care cei de atunci îl cunoşteau foarte bine. Acest tip de luntre cu formă rotundă, folosită pentru transportul unor animale, este utilizată şi astăzi în Iran şi Irak", susţine Finkel.

Finkel, care a şi tradus tableta, a primit-o în urmă cu câţiva ani de la un bărbat care o cumpărase din Orientul Mijlociu, după cel de-al Doilea Război Mondial. Tableta este de culoare maronie, are mărimea unui telefon mobil şi este „unul dintre cele mai importante documente descoperite vreodată", a declarat dr. Finkel în The Guardian