sâmbătă, 22 februarie 2014

Călătorie fantastică prin Satul biblic (București)

Parcul Titan din Capitală va îmbrăca straiele unui sat biblic autentic, în cadrul unui proiect cultural și educativ inedit, care își propune să ofere o experiență unică și memorabilă celor care îi vor călca pragul. Gospodăriile și atelierele meșteșugărești tradiționale, cetățenii în porturi specifice perioadei, animale amintite în istorisirile biblice și activități menite să readucă la viață „taine aproape uitate" sunt doar câteva dintre elementele care vor recrea atmosfera timpurilor biblice.

Foto: SatulBiblic.roSatul biblic va fi amenajat pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, în zona Tortul Miresei din parcul Titan (Alexandru Ioan Cuza), în perioada 7-17 aprilie. „Intrarea în istoria acelor vremuri va începe odată cu deschiderea marii porți de la intrare cu turn de veghere și soldați. O nouă lume, plină de surprize, așteaptă să fie redescoperită prin intermediul tuturor simțurilor și să creeze amintiri de neuitat în mintea copiilor, tinerilor și a oricărui vizitator", dezvăluie organizatorii pe site-ul dedicat evenimentului.

Învierea unei lumi de mult apuse

1052Odată intrați în Satul biblic, vizitatorii vor putea „gusta" din viața autentică a locuitorilor din secolele antice, participând la activitățile tradiționale din acea perioadă. Meșteșugarii în olărit, fierărit și tâmplărie, țesătorii și brutarii le vor oferi lecții gratuite tuturor celor care vor să le afle tainele. Vizitatorii vor învăța să mânuiască arcul de la soldații din garnizoanele romană și iudaică, iar participarea la sinagoga amenajată îi va iniția în vechile taine ale scrisului și ale alfabetelor grecesc și ebraic și le va dezvălui exponate originale de origine iudeo-creștină.

Totodată, doritorii vor putea face o plimbare pe lacul din Titan în bărcile aduse special din Deltă, se vor delecta cu pildele Noului Testament sau vor putea vizita minigrădina zoologică, cu animale specifice zonei și timpului respectiv. În plus, Muzeul Crucii va oferi experiența unică de a păși pe urmele Mântuitorului, în ultima sa săptămână petrecută pe pământ, trăind episoadele menționate în Scriptură, printre care intrarea în Ierusalim, participarea la Cina cea de Taină, urcarea dealului Golgotei, intrarea în mormântul lui Iisus sau primirea veștii învierii.

„Meniul biblic", cu specialități de post din vremurile Antichității, și spectacolele tematice vor întregi experiențele senzoriale trăite de toți cei care vor călca pragul expoziției.


O invitație la simplitate

„Despre proiect aș putea spune un singur lucru, ca o apreciere personală, și anume că generația noastră suferă de sofisticare. Așa e lumea în care trăim. Iar Satul biblic înseamnă o invitație la simplitate, la redescoperirea unui Dumnezeu care ni se adresează foarte direct și, cum s-a mai amintit deja, foarte personal și foarte rațional", a declarat Teodor Huțanu, președintele Bisericii Adventiste, în cadrul dineului de strângere de fonduri pentru proiectul Satul biblic.

De asemenea, Silviu Szentesi, subsecretar de stat în Ministerul Educației, a subliniat importanța mesajului pe care îl transmite acest proiect inedit. „La ora actuală, societatea nu are repere morale destul de clare. Într-o societate destul de bulversată, oamenii nu fac deosebire între bine și rău. Și Biblia este cea care poate să ajute la asanarea morală a societății. (...) Pentru copii, pentru tineri este foarte important să vadă acest sat biblic de vacanță. E important și pentru viitorul lor. E important nu doar pentru ei, ca persoană, ci și pentru noi, ca și națiune. Dacă vrem să fim o națiune fericită și împlinită, trebuie să avem la bază principiile morale și creștine", a declarat Silviu Szentesi pentru Semnele timpului.

Fostul Ministru al Culturii și actualul senator Daniel Barbu, subliniază faptul că inițiativa de a readuce în prezent un sat biblic tradițional are înțelesuri mult mai profunde, care se ascund dincolo de latura educațională sau recreațională. „Cred că e foarte oportun să ni se reamintească că Dumnezeu e viu și s-a manifestat în istorie, în istoria oamenilor concreți, în istoria unor oameni care, la prima vedere și începând cu Avraam, nu păreau destinați unei cariere publice, în termenii noștri de astăzi, cu totul excepționale. Dumnezeu le-a vorbit oamenilor, a stat mereu în legătură cu ei (...). E un Dumnezeu al istoriei, nu numai al fiecăruia dintre noi", a declarat Daniel Barbu în cadrul dineului.

Satul biblic, locul care reunește culturi inseparabile

Daniel Barbu a punctat, de asemenea, că acest demers „aduce împreună ceea ce a fost împreună", referindu-se la culturile iudaică, evreiască și la cea creștină. Despre acestea, oficialul afirmă că „sunt inseparabile, au fost inseparabile la începuturile lor, pe care acest sat le va ilustra și vor fi, din nou, de neseparat, în Ziua Judecății".

Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, a subliniat, de asemenea, această reuniune inedită a culturilor monoteiste. „Cred că acest proiect este absolut superb, este minunat, este chiar emoționant. Și cineva a avut ideea aici, extrem de interesantă: de ce nu un sat al celor trei religii monoteiste", a declarat Victor Opaschi pentru Semnele timpului, punctând rolul important jucat, în acest sens, de Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Aurel Vainer a explicat pentru Semnele timpului motivele pentru care a dorit să se implice în cadrul proiectului Satul biblic. „În primul rând, mă interesează Biblia și conceptul de a găsi în Biblia aceasta iudaică, evreiască, valori cu totul speciale, care izvorăsc din Vechiul Testament." Nu în ultimul rând, acesta a precizat că proiectul acumulează caracteristici care, în viziunea sa, merită susținute: „Ideea este extrem de generoasă și foarte utilă în vremurile noastre. Să trăim într-o simbioză, într-un sat modern și cu Biblia antică, dezvoltată la valorile care au fost".

Foto: satulbiblic.ro