luni, 3 februarie 2014

Ce se întâmplă în creierul tău când duci o viață sedentară

Lipsa de activitate fizică produce schimbări la nivelul structurii creierului, iar consecințele negative ale transformărilor cerebrale se pot răsfrânge și asupra sănătății inimii, arată un studiu american, citat de NY Times.

Foto: topnews.net.nz Pentru experiment, cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității de Stat Wayne au folosit șoareci de laborator. Timp de aproximativ trei luni, o parte din ei au stat în cuști dotate cu roată pentru alergare, iar cealaltă parte în cuști simple. Astfel, în timp ce animalele din primul grup ajungeau să alerge aproape cinci kilometri în fiecare zi, cei din al doilea grup ducea o viață sedentară, lipsită de mișcare.

După scurgerea intervalului, experții au analizat schimbările petrecute la nivelul neuronilor din regiunea creierului denumită măduva rostrală ventrolaterală. Această zonă joacă un rol important în controlarea respirației și a altor activități vitale executate inconștient. Pentru a putea observa transformările, animalele au fost injectate cu o substanță care colorează anumiți neuroni.

Cercetătorii nu au observat schimbări majore la nivelul creierului șoarecilor care au alergat, față de structura cerebrală pe care o aveau la începutul experimentului. În schimb, în cazul animalelor sedentare, ei au descoperit o creștere a numărului de „ramuri" care leagă neuronii de sistemul nervos. Aceste transformări pot conduce la o suprastimulare a sistemului nervos simpatic al creierului, fapt ce poate provoca probleme cardiovasculare. Experții cred că acest mecanism de transformare a modului de funcționare și a structurii creierului ar putea fi valabil și în cazul oamenilor.

Studiile anterioare au subliniat importanța practicării sportului atât pentru păstrarea sănătății inimii, a creierului și a întregului corp. De exemplu, exercițiile fizice relativ intense pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor inimii, în cazul persoanelor cardiace, au observat experții de la Universitatea New England. De asemenea, cei care fac mișcare în mod regulat se bucură de un nivel mai înalt de performanță cognitivă, dar și de o capacitate mai bună de a face față stresului cognitiv, susțin cercetătorii de la Universitatea din Granada. Totodată, sportul îmbunătățește abilitățile de gândire, de concentrare și de memorare, au observat specialiștii de la Institutul Național de Îmbătrânire din SUA.

Nu în ultimul rând, specialiștii de la Universitatea Princeton au descoperit că exercițiile fizice joacă un rol important în „reorganizarea creierului", astfel încât să ajute subiectul să facă față mai ușor stresului și anxietății.