marți, 11 februarie 2014

Gimme Shelter: frumusețea curajului


Iubirea eroică pentru un fiu încă nenăscut: „Gimme Shelter”, un film pentru viaţă

de Andrea Galli

„Ultima dată când i-am cerut ajutorul,  Dumnezeu m-a adus aici”, îi spune o fată rănită preotului care o vizitează la spital după ce a scăpat dintr-un teribil accident de maşină. Numele fetei este Apple (interpretată de Vanessa Hudgens, cunoscută pentru „High School Musical” 1 şi 2), protagonista filmului „Gimme Shelter”. Printre actori, îi amintim pe Bernard Fraser şi Rosario Dawson. Regizorul, Ronald Krauss, se află la primul lungmetraj după scurtmetrajele de succes „Amexica din 2010” (despre imigranţii mexicani din SUA) şi „Puppies for sale ”din 1998.

În centrul acţiunii se află Apple, ce trăieşte cu o mamă toxicodependentă (Rosario Dawson) şi violentă, după ce şi-a petrecut copilăria în diferite familii. Tânăra fuge dintr-o situaţie de degradare insuportabilă bătând la uşa unui tată (Brendan Fraser) pe care nu l-a văzut niciodată şi care a părăsit-o înainte ca ea să se nască. Acesta e acum un bogat agent la bursa de pe Wall Street, fiind căsătorit şi având copii.  

Apple descoperă că este însărcinată şi este sfătuită să avorteze. Ea nu este de acord şi fuge din nou, străbătând New York, cu metroul, fără o ţintă exactă. După accidentul de maşină, găseşte sprijin în capelanul spitalului în care este internată şi care o trimite la un centru care sprijină în principal fete tinere însărcinate abandonate atât de taţii biologici ai copiilor lor, cât şi de propriile familii.  

Filmul este inspirat din povestea adevărată a fondatoarei „Several Sources Shelters”, Kathy Di Fiore, care a înfiinţat casele familiale în SUA începând din 1981. Kathy s-a despărţit de soţul violent la sfârşitul anilor ’70, când a rămas pe drumuri. După ce s-a repus pe picioare, a dorit să dea un sens noii sale vieţi, începând să le ajute pe femeile care treceau prin ce a trecut şi ea, sprijinindu-le în special pe adolescentele tentate să avorteze. A dat un anunţ în ziar şi a găzduit o fată în casa ei din New Jersey. De-a lungul anilor, a ajutat mii de fete, întemeind mai mult de 500 de „Shelters” datorită numeroaselor donaţii ce au permis salvarea a mii de vieţi inocente.

Ronald Krauss a aflat întâmplător de „Shelters” în timpul unei vacanţe. Impresionat de atât de multe drame, a decis să fie voluntar acolo timp de un an. Ulterior a hotărât să ecranizeze lecţia de umanitate, însă nu printr-un documentar, ci printr-un film artistic care să intre în circuitul cinematografic, creând o operă pătrunzătoare şi bulversantă.

Traducere: Andrei Hrişman

Sursa