luni, 3 februarie 2014

Mărturisirea unui hoț vorbește pentru o lume întreagă

Căutarea unui hoț a luat o întorsătură inedită, când acesta s-a predat singur la poliție, a mărturisit fapta și a dat o declarație care deopotrivă a impresionat și a dezgustat o lume întreagă.

dreamstime.comTime scrie că Kiran Kumar, un tânăr indian în vârstă de 23 de ani, a spart un magazin de bijuterii, după ce ani de zile a încercat prin slujbe oneste să strângă bani pentru operația de care are nevoie verișoara sa. Sătul de inegalitatea între clase, a decis să facă un pas radical și riscant. „Eram disperați după bani, pentru a ne împlini visele. Am încercat tot felul de slujbe, electrician, instalator, dar eram în fiecare zi mai sărac decât în ziua precedentă", mărturisește el.

Cu banii pe care îi câștiga, Kumar trebuia să își întrețină mama, patru frați și să plătească pentru o intervenție chirurgicală de care verișoara sa, bolnavă de poliomielită, are nevoie de mult timp.

Astfel, împreună cu un complice, Kumar a spart zidul de cărămidă al magazinului și a plecat cu bijuterii în valoare de 100.000 de dolari. Fiind prea săraci pentru a lua un taxi, cei doi au cărat pe jos cele 15 kilograme de bijuterii furate. Zece polițiști erau pe urmele lor, când Kumar a intrat într-un post de televiziune pentru a se preda în mod public.

„Politicienii sunt hoți care ne fură de cinci ani, iar eu m-am făcut hoț pentru o noapte ca să arăt lumii inegalitatea care este la noi în țară. Dacă mi s-ar da o șansă, aș sluji mai bine societății decât o face vreun politician", citează Time.

Gestul său scoate în evidență o realitate crudă din India. În anii 1990, în India nu erau decât doi miliardari, cu o avere combinată de 3,2 miliarde de dolari. Până în 2012, numărul lor a crescut la 46, cu o avere combinată de 176, 3 miliarde de dolari, conform BBC.

Ba mai mult decât atât, bilanțul pe 2013 arată că dintre țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) India a avut cea mai mare creștere a persoanelor bogate. Ba chiar India are cele mai multe femei miliardare din lume, 16% din totalul populației țării, scrie Forbes.

Cu toate astea, majoritatea indienilor continuă să trăiască într-o țară săracă. Iar ei nu sunt singurii. Organizaţia Internaţională Oxfam declară că astăzi 85 de persoane au o avere egală cu „bogăţia" celor mai săraci 3,5 miliarde de locuitori ai planetei. Ceea ce înseamnă că cei mai bogați oameni sunt prea bogați, iar cei mai săraci sunt prea săraci, pentru ca mersul lucrurilor să continue pe aceeași direcție, în care distanța dintre cele două extreme se lărgește atât de mult, încât întregul sistem va cădea ca un pod al cărui stâlpi de susținere sunt prea depărtați.

Sursa