joi, 6 februarie 2014

Muzica îți transfomă trupul, sufletul și mintea

Odată ce ai apăsat butonul play al dispozitivului de redare a muzicii, corpul și întreaga ta ființă începe să se bucure de puterile miraculoase și vindecătoare ale sunetelor care ne provoacă plăcere.

Foto: stockvault.netMultiple studii s-au concentrat asupra impactului muzicii asupra omului, însă pe cât de multe lucruri au fost descoperite, pe atât de multe par să fi rămas un mister. Cert este că „muzica are abilitatea de a ne schimba starea de spirit, de a ne calma nervii și de a ne da energie", susține Sheryl Ness, asistentă educatoare la Mayo Clinic.

Muzica - vitamină pentru corp

Cercetările în domeniu au arătat că muzica aduce beneficii majore pentru sănătatea întregului corp. Cântecele vesele „merg drept la inimă” și o protejează, au observat cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Maryland. Aceste melodii aduc beneficii sănătății cardiovasculare a pacientului, similare cu cele observate în cazul râsului. Experții avertizează însă că melodiile care provoacă anxietate pot fi dăunătoare inimii.

Totodată, muzica clasică poate crește speranța de viață a celor care suferă un transplant de inimă. Un grup de experți japonezi au observat acest efect în urma unui experiment pe șoareci de laborator operați și expuși muzicii compuse de Mozart și Verdi. În schimb, în cazul animalelor care nu au ascultat deloc muzică, ori au fost expuși unor cântece moderne, au fost înregistrate probleme în urma transplantului de inimă la doar o săptămână de la intervenție.

Ascultată în timpul operațiilor, muzica poate reduce gradul de anxietate al pacientului, au observat experții de la John Radcliffe Hospital Oxford. Acest efect poate ajuta în procesul de vindecare. În schimb, hormonii de stres eliberați în momentele de anxietate, pot crește riscul apariției răspunsurilor inflamatorii și încetinirea vindecării.

Muzica îți transformă abilitățile cognitive

O serie de studii s-au concentrat asupra influenței muzicii asupra creierului uman. Câteva dintre acestea au subliniat importanța studierii unui instrument muzical încă din copilărie, în scopul îmbunătățirii performanțelor cognitive.

Rezultatele au arătat că lecțiile muzicale își dovedesc utilitatea, prin dezvoltarea răspunsului la sunete (extrem de importantă odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce auzul devine mai slab). De asemenea, studierea unui instrument muzical poate crește gradul de inovație a individului, a vocabularului, a raționamentului nonverbal, dar și capacitățile motrice sau cele ale discernământului auditiv.

Un alt studiu a arătat că memoria, atenția, vigilența și acuitatea mintală pot fi îmbunătățite ascultând operele lui Vivaldi.  În cadrul experimentului, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au observat că „Primăvara" a fost concertul din „Anotimpurile" care a adus cele mai multe beneficii la nivel cognitiv voluntarilor. Acest lucru ar putea fi produs de senzația de bine evocată, specifică anotimpului căreia îi poartă numele, a explicat coordonatorul studiului, pshiologul Leight M. Riby.

Muzica îți hrănește sufletul și te readuce la viață

Cântecele au un efect miraculos de calmare și de relaxare a ascultătorului, diminuându-i starea de stres și anxietate. În plus, melodiile care transmit un mesaj prosocial prin versuri pot schimba în mod pozitiv comportamentul social al individului, contribuind, totodată, la creșterea gradului său de empatie, susțin experții de la Universitatea din Sussex. 

Ceea ce este cu adevărat fascinant este abilitatea muzicii de a reconecta la viață, în mod miraculos, pacienții care suferă de demență într-un stadiu avansat. Doar unul dintre exemplele în care puterea sunetului melodiilor au schimbat imediat starea unui bolnav de Azheimer este cazul lui Henry. Chiar dacă terapia prin muzică nu vindecă boala, ea l-a transformat pe bătrân dintr-o persoană lipsită de vlagă, într-una energică, încărcată de vitalitate. „Într-un fel, Henry s-a refăcut. Și-a amintit cine este și și-a redobândit identitatea pentru puțin timp", susține dr. neurolog Oliver Sacks. Organizația Music and Memory, care a avut inițiativa introducerii dispozitivelor muzicale în centrele de îngrijire din SUA și Canada, au descoperit că muzica are un impact semnificativ asupra vieții persoanelor cu probleme cognitive. Ei au observat o creștere a nivelului de fericire al pacienților, dar și o consolidare a conexiunilor cu familia, cu personalul medical sau cu alți pacienți.

Foto: stockvault.net