sâmbătă, 22 februarie 2014

Regretele lui Bill Gates, după 20 de ani de succes

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, într-un interviu recent, a vorbit despre lucrurile pe care şi-ar fi dorit să le fi făcut diferit acum 20 de ani, prin prisma experienţei şi a cunoştinţelor pe care le are în prezent.

Foto: flikr.comBill Gates de acum 20 de ani era foarte diferit de cel de azi. În perioada aceea, singura sa preocupare era dezvoltarea Microsoft-ului, iar în prezent îşi dedică timpul pentru una dintre cele mai importante fundaţii caritabile. Într-un interviu preluat de site-ul qz.com, Bill Gates explică ce ar fi făcut diferit sau ce şi-ar fi dorit să facă, cu experienţa şi cunoştinţele pe care le-a dobândit de-a lungul timpului.

Dacă ar putea să dea timpul înapoi şi să retrăiască anii studenţiei, s-ar concentra asupra tehnologiei învăţării automate. Învăţarea automată este unul dintre domeniile inteligenţei artificiale, care se ocupă cu dezvoltarea de algoritmi şi metode ce îi permit unui sistem informatic să înveţe date, reguli şi chiar algoritmi. Ţinând cont de progresele făcute în ultimii trei ani în cadrul acestei tehnologii, Bill Gates crede că, într-o zi, se va ajunge la dezvoltarea unui sistem de învăţare automată care va putea să citească o carte şi să o înţeleagă.

În prezent, Bill Gates îşi petrece majoritatea timpului lucrând pentru fundaţia sa, iar o mică parte din timp o dedică pentru Microsoft, însă, înainte de a face această schimbare, şi-a investit tot timpul în ridicarea şi dezvoltarea companiei sale. Fiind întrebat cum se poate obţine un echilibru între dezvoltarea afacerilor şi activităţile caritabile, Gates a răspuns că ambele lucruri sunt importante. Dezvoltarea unei companii care se bazează pe inovaţie reprezintă o contribuţie relevantă adusă omenirii, însă ideal ar fi ca antreprenorii să îmbine afacerile cu binefacerea cât mai devreme. În acest sens, Gates în menţiona pe Mark Zuckerberg, creatorul reţelei Facebook, care a donat anul trecut, la vârsta de 29 de ani şi la puţin timp după începerea carierei sale, suma de aproximativ un miliard de dolari, mare parte din ei pentru Fundaţia Silicon Valley Community.

Un alt lucru pe care şi-ar dori să-l fi făcut este să fi petrecut mai puţin timp la locul de muncă. Cu 20 de ani în urmă, ar fi stat în biroul său zile întregi fără să dea vreo importanţă acestui lucru, pentru că avea energie suficientă şi naivitatea tipică vârstei. În prezent însă, datorită experienţei de viaţă şi înţelepciunii pe care aceasta i-a oferit-o, ar schimba lista priorităţilor şi ar investi mai mult timp în persoane decât în lucruri.

Sursă foto: Mohammad Jangda

Sursa