miercuri, 5 februarie 2014

Strategii naturale împotriva depresiei

Momentele depresive ne încearcă pe toți măcar o dată în viață. Atunci când nu sunt severe și nu impun urmarea unui tratament medicamentos, aceste tulburări pot fi înlăturate cu ajutorul unor remedii naturale.

Foto: blogs.psychcentral.comStilul de viață influențează major starea de spirit, de aceea, o dietă sănătoasă, alături de sport și respectarea programului de somn contribuie la diminuarea stărilor de depresie, scrie Web MD. Alimentele bogate în acid folic (precum avocado, citricele, broccoli, fasolea, nucile sau morcovii) și cele cu un conținut crescut de acizi grași omega-3 (ton, semințe de in, soia, varză de bruxelles) sunt recomandate atunci când te confrunți cu astfel de episoade.

De asemenea, sportul contribuie la creșterea nivelului de endorfine, denumite și „moleculele fericirii". Practicate în fiecare zi, exercițiile fizice ajută la reducerea stărilor de stres și depresie, dar îmbunătățesc și calitatea somnului, un alt element esențial pentru înlăturarea stărilor depresive. Iar în ceea ce privește dormitul, privarea de odihnă poate contribui la alimentarea depresiei, de aceea, urmarea sfatului specialiștilor de a dormi între 7 și 9 ore pe noapte este esențială.

Implică-te într-o activitate nouă. „Atunci când ne provocăm să facem ceva diferit, se produc schimbări chimice în creier", susține dr. psihiatru Ian Cook, directorul Programului Clinic pentru Cercetarea Depresiei de la UCLA. Mai exact, apar modificări ale nivelului dopaminei, unul din hormonii fericirii, explică specialistul.

Discuțiile pe marginea motivelor care îți trezesc stările de depresie pot fi, de asemenea, utile în înlăturarea tulburărilor, susține dr. Manny Alvarez, într-un articol pentru Fox News. Consultarea unui specialist în psihiatrie sau a unui consilier în dezvoltare personală te poate ajuta în momentele depresive, scrie dr. Lissa Rankin, pentru Psychology Today. Uneori însă, chiar și confesarea problemelor unui prieten apropiat și de încredere poate fi benefică în acest sens.