vineri, 21 februarie 2014

Teoria originii speciilor, invalidată de studiul bureților-de-mare (Video)

Oamenii de știință explică viața complexă prin teoria originii speciilor. Oxigenul la un nivel apropiat de cel actual, spun ei, a ajutat la explozia formării vieții complexe. Daniel Mills, cercetător danez, a ajuns la concluzia că nu e așa. Sau cel puțin asta i-au demonstrat niște bureți-de-mare.

Foto: flikr.comDaniel Mills este doctorand la Universitatea Danemarcei de Sud, în cadrul Centrului pentru Evoluția Pământului. El a intenționat să umple un gol în teoria originilor speciilor, care nu preciza nimic de cantitatea de oxigen necesară apariției vieții.

Această teorie susține că miliarde de ani viața pe Pământ a fost reprezentată doar de organisme simple, unicelulare. Creșterea bruscă a nivelului de oxigen din atmosferă a permis fotosinteza, proces prin care a fost creat mai mult oxigen, care a dus la apariția vieții animale.

Mills a încercat să afle care este nivelul de oxigen la care puteau supraviețui forme primitive de viață. Cele mai apropiate forme de viață de cele primitive erau bureții-de-mare, pe care i-a analizat pe o perioadă mai lungă de timp.

Mills a ajuns la concluzia că bureții pot trăi și crește și dacă mediul în care se dezvoltă ar conține 0,5 % din oxigenul prezent în momentul de față în atmosferă. Ce l-a uimit pe Mills e că procentul este mult mai mic decât cel pe care cercetătorii l-au considerat vital. Ceea ce înseamnă că viața era posibilă cu mult înainte de data la care au apărut primele forme de viață complexă. Colegii săi demonstraseră anterior și că o creștere masivă a nivelului de oxigen mai avusese loc cel puțin o dată, fără ca organisme complexe să se formeze.

„Poate că au fost alte mecanisme ecologice și evoluționiste la mijloc. Sau poate că pământul a fost lipsit de animale pentru că organisme complexe, pluricelulare pur și simplu evoluează greu", a declarat Mills. Dacă rezultatul lui Mills este corect, baza teoriei originii speciilor trebuie să fie reconsiderată, iar factorul declanșator pentru apariția animalelor ar trebui să fie altul, nu oxigenul.

Sursă foto: NOAA photo library

 

Sursa