joi, 8 mai 2014

Comunicat de presă la încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România


Publicăm mai jos comunicatul de presă la încheierea sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, declaraţia episcopilor catolici din România despre apropiatele alegeri europarlamentare, precum şi scrisoarea deschisă adresată Ministerului Educaţiei.


Comunicat de presă la încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România
Participarea credincioşilor catolici la vot, apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertăţii şi a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația rromilor, învăţământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 şi au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.

Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educaţiei Naţionale în ce privește învăţământul preuniversitar vocaţional de stat şi confesional/particular şi au adresat Ministerului Educaţiei Naţionale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupaţi pentru viitorul societăţii româneşti şi ţinând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declaraţie comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societate românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertății şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral și cât şi social, şi au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România, și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.

În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: Spectacolul Gala Primăverii la Teatrul Regina Maria și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914-1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile Grigore și Ioan”, Oradea.

În dimineaţa zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.

La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.


DECLARAȚIA
Conferinței Episcopilor din România
referitoare la alegerile europarlamentare din 2014

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Oradea, în sesiunea de primăvară, între 5-7 mai, îi îndemnăm pe toţi oamenii de bunăvoință, și în special pe catolici, să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.

Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea și promovarea valorilor conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate și la vot. Amintim, totodată, că este dreptul fundamental și democratic al cetățenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidați care promovează și susțin valorile Bisericii.

Unind glasul nostru cu cel al episcopilor catolici din ţările membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnăm pe candidaţii la alegerile europarlamentare să se angajeze, prin politici complete şi eficiente, pentru susţinerea, promovarea şi apărarea valorilor morale şi creştine care au plămădit Europa, in particular ale societăţii româneşti.

De asemenea, îi încurajăm pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidaţi care au în program:
* susținerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilități, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieții, a familiei și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu;
* promovarea unității în cadrul UE și susținerea, fără echivoc, a principiului subsidiarității, ducând în Parlamentul European valorile creștine, tradiționale românești și binele comun;
* promovarea libertăţii religioase ca trăsătură fundamentală a unei societăți tolerante și deschise și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public; apărarea emigranților precum și libera circulație a cetățenilor în UE.
Mesajul Bisericii este unul de speranță. Convingerea noastră este, așadar, aceea că proiectul European este inspirat de o imagine nobilă a omenirii și poate modela viitorul Europei.Haruri și binecuvântări tuturor,
În numele episcopilor catolici din România,
† ÎPS Ioan ROBU,Arhiepiscop Mitropolit de București, Președinte



Scrisoare deschisă
Către Ministerul Educaţiei Naţionale
Domnului Ministru Remus PRICOPIE


Domnule ministru,

Pentru Biserica Catolică a constituit întotdeauna o prioritate educaţia copiilor și a tinerilor, pentru care a înfiinţat, dezvoltat şi susţinut şcoli în toate formele şi nivelurile de învăţământ.

Noi, episcopii catolici din România, reuniţi în sesiune plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), am luat în discuţie situaţia actuală a învăţământului preuniversitar vocaţional de stat şi confesional/particular. Am constatat, cu îngrijorare, două aspecte legislative care, după părerea noastră, aduc atingere gravă funcţionării în bune condiţii a şcolilor catolice.

Prima problemă este legată de neaplicarea prevederilor art. 101 (2) şi 102 (1) din Legea Educaţiei Naționale 1/2011, privind finanţarea de bază pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal obligatoriu de stat şi particular/confesional acreditat. În prezent, elevii beneficiază de finanţare doar în învăţământul de stat, nu şi în învățământul particular şi confesional.

Solicităm, așadar, aplicarea fără întârziere a prevederilor articolelor Legii Educaţiei Naţionale şi pentru învăţământul confesional şi particular acreditat.

A doua problemă este legată de modificarea art. 31 (4) (d) din OMEN nr. 5451/12.11.2013, Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014/2015, prin care se acordă avizul cultelor recunoscute oficial de stat doar pentru disciplinele teologice de specialitate şi nu pentru toate disciplinele studiate în seminariile/liceele vocaţionale teologice de stat.

Considerăm că acest articol încalcă principiul convenit cu privire la drepturile câştigate şi solicităm revenirea la situaţia anterioară, prin care avizul cultului trebuie acordat tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate.

Vă transmitem cele mai alese gânduri, haruri şi binecuvântări de la Domnul!
În numele episcopilor catolici din România,

† ÎPS Ioan ROBU,
Arhiepiscop Mitropolit de București,
Președinte
† PS Aurel PERCĂ Episcop auxiliar de Iași,
Responsabil al Comisiei pentru învățământ Catolic


Sursa:ro.radiovaticana.va