vineri, 16 mai 2014

Îngerii pe pământ!


Pe stimabilul domn Alexandru Tomescu îl cunosc de mulți ani și i-am urmărit ascensiunea cu multă bucurie, emoție și mai ales mândru că un român ne reprezintă atât de bine peste tot în țară și în lume.
În curând va începe un nou turneu prin țară (a șaptea de altfel), iar de data aceasta cu renumitul pianist Eduard Kunz pentru a fi de ajutor Fundației Hope and Homes for Children România. 
Pentru mine este de două ori o bucurie să particip la astfel de evenimente. În primul rând (egoist, ietare!) pentru a mă bucura de coardele sensibile ale viarei Stradivarius și de mâna îngerească ce se joacă pe ele a domnului Tomescu. Apoi, pentru că prin participarea mea, iată că ajut și niște copilași care își pun într-un fel nădejdea în noi, melomanii, căutătorii de frumos și de cultură.

Lista oraşelor în care va putea fi întâlnit acest duo magnific este următoarea:
Târgu Mureş – 18 mai – Palatul Culturii
Bistriţa – 20 mai – Sinagoga
Cluj-Napoca – 21 mai – Casa Studenţilor
Timişoara – 25 mai – Filarmonica „Banatul”
Oradea – 27 mai – Filarmonica Oradea
Hunedoara – 29 mai – Castelul Corvinilor
Sibiu – 30 mai – Filarmonica Sibiu
Piteşti – 2 iunie – Casa de Cultură a Sindicatelor
Craiova – 4 iunie – Filarmonica „Oltenia”
Bacău – 7 iunie – Filarmonica Bacău
Iaşi – 9 iunie – Universitatea de Muzică
Bucureşti – 11 iunie – Sala Radio

Vezi și comunicatul de presă: „Turneul National Stradivarius 2014”


De altfel, căutând pe internet, am dat și de alte informații precum cea de mai jos. Vă invit la lectură!

 Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, în Turneul Stradivarius "In the mood for Prokofiev"

Violonistul Alexandru Tomescu va efectua în perioada 18 mai - 11 iunie, pentru al şaptelea an consecutiv, o călătorie ce îl va purta în 12 centre culturale din România - Turneul Naţional Stradivarius -, la această ediţie urmând a-l avea alături pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev.
Potrivit unui comunicat al Quartz Media Production, programul turneului intitulat "In the Mood for Prokofiev" propune o selecţie a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian.
În premieră, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tânăr compozitor român, Gabriel Gâţan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, câştigătorul concursului nonconformist lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu.
Turneul Naţional Stradivarius 2014 va începe pe 18 mai la Palatul Culturii din Târgu Mureş, fiind urmat pe 20 mai — Bistriţa — Sinagogă, 21 mai — Cluj-Napoca — Casa Studenţilor, 25 mai — Timişoara — Filarmonica Banatul, 27 mai — Oradea — Filarmonică, 29 mai — Hunedoara — Castelul Corvinilor, 30 mai — Sibiu — Sala Thalia a Filarmonicii, 3 iunie — Piteşti — Casa de Cultură a Sindicatelor, 4 iunie — Craiova — Filarmonica Oltenia, 7 iunie — Bacău — Filarmonică, 9 iunie — Iaşi — Universitatea Naţională de Arte "George Enescu".
Evenimentul se va încheia pe 11 iunie, la Sala Radio din Bucureşti.
Mai mult, ediţia 2014 a evenimentului se înscrie în tradiţia iniţiată de Alexandru Tomescu — aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială, Turneul fiind dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, al cărei ambasador este din 2012 şi luptei împotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat să afle mai multe despre HHC România, organizaţie care de 15 ani se ocupă cu desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi şi relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial.
Capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee în zeci de oraşe, violonistul Alexandru Tomescu se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Solistul a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur.
Născut în oraşul Omsk din Siberia, Eduard Kunz este inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine.
A colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume şi a susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care: Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova.
De asemenea, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki — 'December Nights', Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London. (Sursa)

 Mai vezi și http://www.turneulstradivarius.ro/ şi paginile de Facebook ale artiştilor: https://www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial şi https://www.facebook.com/eduardkunzpianist.