marți, 20 mai 2014

Inteligent înseamnă să fii informat!

Mereu căutăm să ne actualizăm informațiile și să fim la zi cu ceea ce se întâmplă în lume, dar este greu să alegi din preaplinul de site-uri ce există în lumea virtuală în acest sens. De curând am dat peste site-ul http://romanialibera.ro care îmi pare a avea tot ce îi trebuie, respectiv găsești știri de ultimă oră din ori ce domeniu te interesează. Ce îmi place este că au o bandă pe care se derulează chiar cele mai actuale știri în așa fel încât nici nu trebuie să cauți prea mult decât să fi atent acolo și să selectezi informația dorită. Fiecare știre este scrisă într-un mod concret, documentat și neutru, în așa fel încât nu te vei simți lezat într-un fel sau altul. Pe lângă aceste informații am observat și fotografiile atent selecționate (să nu mai vorbesc de cele comice, care parodiază sau fac haz de necaz...)
Și, pentru a vă dovezi faptul că au cele mai diverse știri, am ales una ce pe mine m-a atras.

Robot cu simțul umorului, de la Hitachi
Compania Hitachi a realizat un robot care este capabil să poarte o conversație, să facă glume şi chiar să îşi dea seama dacă acestea sunt sau nu reuşite, prin analizarea reacţiei interlocutorului. EMIEW 2 a fost prezentat, marţi, de inginerii companiei japoneze Hitachi.
Emiew 2 are 80 de centimetri, este vopsit în alb şi roşu, se deplasează pe şenile şi are o faţă albă, cu două puncte negre în locul ochilor. Creatorii lui l-au făcut să înveţe o serie de cuvinte care îi permit să analizeze întrebarea care i-a fost pusă şi, apoi, să răspundă, informează AFP, preluată de Mediafax.
Demonstraţia făcută, marţi, la Tokyo a decurs astfel: un inginer îi pune o întrebare despre numărul de persoane care lucrează în acel centru de cercetare. Micuţul „glumeţ” îi răspunde: „Avem două lebede”. Interlocutorul lui rămâne în mod evident perplex, ca şi publicul prezent la demonstraţie. Atunci, Emiew 2 îi spune că a glumit: „Ai înţeles? Am glumit. Aici lucrează aproximativ 800 de persoane”.
Inginerul Hisashi Ikeda recunoaşte că simţul umorului al micuţului robot, care este conectat în permanenţă la Internet, nu este genial, dar cel mai important aspect este, după părerea lui, capacitatea de înţelegere a acestuia. Potrivit companiei Hitachi, robotul mecatronic Emiew nu se mulţumeşte doar să înţeleagă şi să răspundă, prin recunoaştere şi sinteză vocală, el ştie şi să analizeze reacţiile interlocutorilor săi, de exemplu, semnificaţia gestului de a da din cap, dar şi alte mişcări.
„Tehnologia a făcut de acum posibil ca un robot să înţeleagă ceea ce un om vrea să spună, chiar dacă acesta din urmă se exprimă doar prin gesturi”, a adăugat Hisashi Ikeda. Emiew (acronim de la „Excellent mobility and interactive existence as workmate”) a fost creat pentru a ţine companie persoanelor singure, la fel ca un animal de companie, dar şi pentru funcţia de recepţionist, a precizat compania Hitachi (Sursa).
Acestea fiind spuse, cred că mi-am găsit noua sursă de informare mass-media. Voi pe cine preferați?

Urmărește și tu romanialibera.ro