joi, 8 mai 2014

Secta Boko Aram a răpit peste 200 de eleve


Secta islamică Boko Aram (care înseamnă "educația occidentală este un păcat") a revendicat luni, 5 mai, răpirea a peste două sute de eleve de liceu cu vârste între 16 şi 18 ani, care a avut loc pe 14 aprilie 2014, în satul creștin Chibok, situat în nordul Nigeriei.

Majoritatea adolescentelor fac parte din diferite comunități creștine. Aproximativ două sute sunt creștine, iar douăzeci musulmane.

Înainte de această revendicare, nu exista nici o îndoială cu privire la identitatea răpitorilor, care în urmă cu două luni au atacat un liceu pentru băieţi, făcând douăzeci de victime. Însă acum este pentru prima dată când au săvârşit un atac de o asemenea amploare. Fetele care au reuşit să scape au afirmat că răpitorii le-au dus pe celelalte fete în pădurea Sambisa, unde sunt taberele islamiștilor. Luni, într-un reportaj de o oră, realizat de Agenţia France Press a fost filmat liderul acestei secte, Abubakar Shekau, care a declarat : "Am luat fiicele voastre, care vor fi tratate ca şi sclave, vor fi  vândute și forțate să se căsătorească
". "O să le vând pe piață, în numele lui Allah. V-am spus că educația occidentală trebuie să înceteze. Fetelor, trebuie să ieșiți (din școală) și să vă căsătoriţi!"

Aceste declaraţii confirmă informațiile care circulă din diverse surse, inclusiv militare, cum că aceste fete vor fi duse în Camerun și Ciad pentru a fie vândute cu suma de 10 € fiecare...

Lipsa de mobilizare a guvernului

În faţa acestei barbarii guvernul nigerian nu a reacţionat, fapt pentru care părinții adolescentelor s-au mobilizat ei înşişi pentru a-şi recupera ficele. A doua zi după răpire, armata anunţase că ar fi salvat aproape toate fetele, dar informaţia a fost dezminţită. Secta Boko Aram amenință că le va ucide pe adolescente, în cazul în care căutările continuă.

Disperate, mamele fetelor organizează în mod regulat manifestaţii în Nigeria pentru a încerca să obţină eliberarea adolescentelor, cu sprijinul mai multor ONG-uri nigeriene. "Noi credem că nu s-au făcut eforturi suficiente până în prezent de către armată și guvern pentru a salva aceste fete care au fost răpite și sunt undeva în pădurile întunecate", spune Hadiza Bala Usman, una dintre organizatoarele marșului de susţinere, care a avut loc sâmbătă, 3 mai, în Lagos, fosta capitală a ţării. Între timp, se generează o mobilizare internațională, se organizează mitinguri la New York, Londra şi Paris.

Președintele Nigeriei, care este cea mai bogată țără din Africa, Goodluck Jonathan, în cele din urmă a cerut ajutorul comunităţii internaționale, în special Statele Unite, pentru a lupta împotriva sectei Boko Aram. De asemenea, duminica, 4 mai, s-a întâlnit pentru prima dată cu oficialii direct implicați în  rezolvarea acestei situaţii dramatice.

Traducere: ACC

Sursa:www.famillechretienne.fr