joi, 8 mai 2014

Voyager 1 și Voyager 2 în duet! (audio)

Lansate în 1977, sondele Voyager încă mai colectează și mai transmit date către Terra. Voyager 1 a părăsit anul trecut Sistemul Solar. Domenico Vicinanza un muzician, care are și un doctorat în fizică, și-a propus să convertească în muzică datele recepționate până în prezent.
Artist concept of NASA's Voyager spacecraft
Pentru a obține acest rezultat Domenico Vicinanza s-a folosit deGÉANT, o rețea europeană care are 50 de milioane de utilizatori din domeniul cercetării și educației, care face posibil un transfer de date cu viteza de 500 Gbs.
Domenico Vicinanza: ”Am vrut să compun o piesă pentru a celebra sondele Voyager 1 și 2 și de aceea am utilizat aceleași măsurători (contorizarea protonilor de către detectorul de radiații cosmice din ultimii 37 de ani) de la ambele sonde spațiale, în exact aceleași momente de timp, dar când ele se aflau la mare distanță una de alta. Am utilizat diferite grupuri de instrumente și diferite texturi pentru sunet pentru a reprezenta cele două sonde spațiale, sincronizând măsurătorile efectuate în același timp.”
Pentru a compune duetul celor două sonde spațiale au fost selectate 320.000 de măsurători de la fiecare dintre sonde, la intervale de câte o oră. Apoi a urmat prelucrarea datelor astfel obținute, transformând valorile înregistrate în note muzicale, notele mai înalte corespunzând unui număr de impulsuri mai mare. (procesul este descris un pic mai amănunțit aici). Astfel s-au putut realiza partiturile pentru fiecare sondă Voyager. În duetul care urmează, și pe care vă invit să îl ascultați, Voyager 1 ”cântă” la pian, iar Voyager 2 își ”interpretează” partitura la instrumente cu coarde.
  Domenico Vicinanza: ”Analizarea melodiei este același lucru cu a analiza tabele de date, numai că de această dată folosim auzul. Conținutul de informații este exact același și este reprezentat prin regularități, tipare, tendințe și salturi. De fapt, sonoficarea datelor face posibilă obținerea de informații asupra regularităților pe termen lung și a corelațiilor care sunt greu de identificat numai prin parcurgerea datelor [conținute în tabele]”
Vă invit să ascultați și alte sonificări spectaculoase, pe care le găsiți dând un clic aici.