duminică, 14 septembrie 2014

Pelerinaj la Sanctuarul Maria Scăiuş. Hirotonire de preot

De sărbătoarea „Naşterii Maicii Domnului”, la 8 septembrie a.c. a avut loc un pelerinaj la icoana Maicii Domnului de la Scăiuş. Este primul pelerinaj oficial care se organizează cu ocazia acestei sărbători la Sanctuarul marian de la Scăiuş.
Cu ocazia acestui pelerinaj a avut loc prima hirotonire de preot în noua biserică, de curând terminată. Diaconul Valentin Marcu este cel de al 101-lea preot hirotonit de Prea Sfinţia Sa, Alexandru în cei 20 de ani de episcopat pe care i-a aniversat chiar în această zi, după dorinţa dumnealui de a săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească aniversară în Sanctuarul Marian de la Scăiuş ale cărui lucrări sunt finalizate, acest lucru fiind şi o încununare a celor douăzeci de ani de episcopat.
Tânărul nou hirotonit a absolvit cursurile facultății de Teologie din de la Blaj, obţinând licenţa în anul 2007. Între anii 2007-2009 a urmat studiile la Universitatea „Urbaniana” din Roma, obținând un master în Teologie Morală. Din anul 2009 este înscris la doctorat iar în prezent urmează cursurile şcolii doctorale la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” din cadrul universităţii „Lateraniensis” din Roma.
La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Programul liturgic a început cu rugăciunea Sfântului Rozar.
La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, pr. Ovidiu Cozmuţa, Protopop de Oraviţa, pr. Teodor Baba Protopop de Lugoj, pr. Andrei Baici (Sibiu), pr. Narcis Ardelean, pr. Gheorghe Cristescu, pr. Iulian Hasciar, parohul locului, invitaţi veniţi din partea părintelui neohirotonit: pr. Iulian Serafim, paroh la Roma Nord, pr. Alin Cîndea, viceparoh la Beclean pe Someş (Eparhia de Cluj), pr. Petru Chirtoş (Cluj). Răspunsurile au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învățătură, Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit despre despre Prea Curata Fecioară Maria. „De ce oare Maica Domnului” a spus P.S. Alexandru „a dorit să lase un semn la Scăiuş şi nu în alte locuri mai cunoscute? Pentru că Prea Curata Fecioară Maria vrea să-şi exprime umilinţa ei” a afirmat prea Sfinţia Sa. Regina Apostolilor şi a Universului a spus: „iată servitoarea Domnului!” Această umilinţă rămâne mereu peste veacuri. De aceea locul acesta, Scăiuş, a rămas ca un „Nazaret” de-a lungul celor 80 de ani. „Totuşi nu putem rămâne indiferenţi” a subliniat prea Sfinţia Sa, „ci trebuie să ne arătăm recunoştinţa faţă de Prea Curata Fecioară Maria şi în anul acesta jubiliar am considerat să construim o biserică pentru că peste tot unde apar semne şi prezenţa Prea Curatei Fecioare Maria, acolo ulterior se construiesc şi biserici”. În continuare Prea Sfinţitul Alexandru l-a felicitat şi încurajat pe tânărul preot nou hirotonit.
Părintele Valentin a mulţumit bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie. „Preoţia este şi mărturie” a spus pr. Valentin „la fel ca şi mărturisirea de credinţă pe care martirii noştri ne-au lăsat-o moştenire, de aceea în slujirea mea cer ajutorul şi mijlocirea martirilor noştri, pentru că noi nu suntem uniţi doar cu Roma ci suntem uniţi şi cu martirii noştri. În această zi de sărbătoare şi bucurie, aici, la Scăiuş, unde Sfânta Fecioară Maria a lăcrimat, Domnul prin iubirea Sa m-a chemat la slujirea preoţească”. A mulţumit Prea Fericitului Părinte Cardinal Lucian pentru posibilitatea de a studia la Blaj – Mica Romă. Recunoştinţă şi mulţumiri a adus Prea Sfinţitului Episcop Alexandru pentru acordarea Sfintei Taine a Preoţiei, precum şi pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor de studii, atât în ţară cât şi în Italia, pentru grija şi iubirea asigurate.
Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru familie: părinţii şi soţia lui, naşii, precum şi faţă de cei apropiaţi. De-asemenea Părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. A mulţumit colegilor de facultate prietenilor, părintelui protopop Cozmuţa din parohia Oraviţa de unde este originar, precum şi altor credincioşi. Nu în ultimul rând a mulţumit şi corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.
La final Prea Sfinţitul Alexandru a fost felicitat cu ocazia celor 20 de ani de episcopat. A primit din partea corului catedralei un frumos buchet de flori.
La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.
Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală pe care noul Părinte hirotonit a făcut-o, începând cu P.S. Alexandru continuând cu preoţii şi toţi credincioşii prezenţi.
Reamintim că pelerinaje la Scăiuş se organizează permanent, în special la sărbătorile Maicii Domnului de peste an (25 martie, 15 august, 8 septembrie, 21 noiembrie) şi în jurul datei de 30 septembrie la prima lăcrimare a Maicii Domnului (1934).
Următorul pelerinaj la sanctuarul Maria Scăiuş va avea loc sâmbătă, 27 septembrie 2014 cu ocazia sfinţirii solemne a noii biserici.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Sursa