marți, 7 octombrie 2014

Cuvântul Papei Francisc în deschiderea primei congregaţii generale


Sfântul Părinte s-a adresat părinților sinodali printr-un salut, luni, 6 octombrie, în cursul dimineții, la prima reuniune de lucru din cadrul celei de-a Treia Adunări Extraordinare a Sinodului Episcopilor. Vă oferim în continuare textul integral al Cuvântului Papei Francisc:

Eminențe, Preafericiți, Excelențe, frați și surori

Vă spun un cordial bun venit la această întâlnire și vă mulțumesc din inimă pentru atenta și calificata voastră prezență și asistență.

În numele vostru, aș dori să exprim mulțumirile mele vii și sincere tuturor persoanelor care au muncit cu dăruire, cu răbdare și competență, timp de luni de zile, citind, evaluând și elaborând temele, textele și lucrările acestei Adunări Generale Extraordinare.

Permiteți-mi să adresez deosebite și cordiale mulțumiri cardinalului Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului; mons. Fabio Fabene sub-secretar și tuturor acelor referenți, redactori, consilieri, traducătorilor și întregului personal al Secretariatului Sinodului Episcopilor. Au lucrat neobosit și continuă să lucreze pentru buna reușită a prezentului Sinod: sincere mulțumiri și Domnul să vă răsplătească!

Mulțumesc de asemenea consiliului post-sinodal, referentului și Secretarului General; Conferințelor Episcopale care au lucrat foarte mult și, totodată, le mulțumesc președinților delegați …

De asemenea vă mulțumesc vouă, dragi cardinali, patriarhi, episcopi, preoți, călugări, călugărițe, laici și laice pentru prezența și participarea voastră care îmbogățește lucrările și spiritul de colegialitate și de solidaritate pentru binele Bisericii și al familiilor! De acest spirit al sinodalității am dorit să țin cont în alegerea referentului, a secretarului general și a președinților delegați. Primii doi au fost aleși direct de Consiliul post-sinodal, ales la rândul său de participanții la ultimul Sinod. În schimb, dat fiind că președinții delegați trebuie să fie aleși de Papă, am cerut tot Consiliului post-sinodal să propună nume și i-am numit pe cei care mi-au fost propuși de Consiliu.

Voi sunteți purtători ai vocii Bisericilor particulare, reunite la nivel de Biserici locale prin Conferințele Episcopale. Biserica Universală și Bisericile particulare sunt de drept divin; Bisericile locale – înțelese astfel – sunt de drept uman. Voi sunteți purtătorii acestei voci în cadrul sinodalității. Este o mare responsabilitate: a aduce realitățile și problematicele Bisericilor pentru a le ajuta să pășească pe calea Evangheliei familiei.

O condiție generală de bază este aceasta: să se vorbească în mod clar. Nimeni să nu spună: "Aceasta nu se poate spune, căci vor gândi despre mine așa, și așa…". Trebuie spus tot ceea ce se simte cu franchețe. După ultimul Consistoriu (februarie 2014), în care s-a vorbit despre familie, un cardinal mi-a scris spunându-mi: păcat că unii cardinali nu au avut curajul să spună anumite lucruri din respect față de Papa, considerând poate că Papa gândea în mod diferit. Acest lucru nu este bun, căci nu reprezintă sinodalitatea, pentru că trebuie spus tot ceea ce se simte ca fiind necesar de spus în Domnul: fără rezerve, fără timiditate. Și, în același timp, trebuie să se asculte cu umilință și să se primească cu inimă deschisă tot ceea ce spun frații. Sinodalitatea se exercită prin aceste două atitudini.

De aceea vă cer, vă rog, să aveți aceste două atitudini de frați în Domnul: vorbirea cu franchețe și ascultarea cu umilință.

Și faceți aceasta cu liniște și pace, căci sinodul se desfășoară întotdeauna "cum Petro et sub Petro" (Cu Petru și sub Petru), iar prezența Papei este garanție pentru toți și custodie a credinței.

Dragi frați, să colaborăm cu toții pentru a se afirma cu caritate dinamica sinodalității. Mulțumesc!


Sursa:ro.radiovaticana.va