sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Români omagiaţi pe cer: cum a ajuns Mihai Eminescu în vecinătatea Vetei şi a Irinucăi

Prezenţa numelor româneşti pe cer, în urma atribuirii lor unor corpuri cereşti, nu reprezintă o noutate, dar criteriile de selecţie ridică numeroase semne de întrebare. În fond, ce caută astronomul Constantin Pârvulescu, poetul Mihai Eminescu, sculptorul Constantin Brâncuşi alături de anonimele Veta şi Irinuca sau lângă oraşul Piatra Neamţ?
Specialişti din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Românie şi de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti prezintă criteriile în baza cărora au fost atribuite numele româneşti corpurilor cereşti.
 
„Fiecare planetă sau satelit din Sistemul Solar are câte o temă. Spre exemplu, pe Lună se dau nume după greii din Antichitate - filosofi sau oameni de ştiinţă. Toţi trebuie să fie decedaţi de cel puţin 50 de ani”, a declarat astronomul Adrian Şonka de la Observatorul „Vasile Urseanu”.
 
Unicul român omagiat pe Lună
 
În categoria oamenilor de ştiinţă omagiaţi pe Lună se încrie şi Spiru Haret. 
 
Un crater cu diametrul de 29 de kilometri, situat pe „partea întunecată” a satelitului natural al Pământului, îi poartă numele ca urmare a deciziei Uniunii Internaţionale a Astronomilor (UAI) care a recunoscut contribuţia românului în matematica astronomică. De altfel, Spiru Haret şi-a obţinut titlul de doctor prin lucrarea intitulată „Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare”. Totodată, în calitate de ministru al Educaţiei la finele secolului al XIX-lea, el a emis decretul de înfiinţare a Observatorului Astronomic din Bucureşti, în prezent - Institutul Astronomic al Academiei Române. Spiru Haret este singurul nume românesc de pe Lună.

14 motive să citești Biblia cap-coadă în 2014

Biblia este o carte care intimidează prin dimensiunea ei și prin mesajul, pe alocuri, dificil de înțeles. Însă mulți dintre cei care au citit-o spun că le-a chimbat viața în bine și o recomandă, pentru resursele ei, și celor din jur.

Foto: gospelcoalition.comFie că te aproprii de ea cu devotament creștin, fie că o citești ca unul care nu are o opinie cristalizată despre religie, poți avea numeroase avantaje de pe urma lecturii integrale a Bibliei. Iată 14 motive care te pot convinge să te hotărăști și să reușești să citești toată Biblia în anul 2014.

1. A ridiculiza Biblia, în special folosind versete din Vechiul Testment, a devenit în ultima vreme o practică favorită printre cei care vor să impresioneze cu resursele lor intelectuale. Unii, în special tineri, asimilează astfel de ironii drept argumente împotriva credinței, lucru posibil fiindcă Biblia, după care ar fi putut fi verificată validitatea acestui tip de argumente, este tot mai puțin citită. Citește-ți Biblia pentru a verifica tu însuți ce este adevărat și ce nu, din argumentele celor care critică religia. Nu uita că unele afirmații nu pot fi înțelese corect în afara contextului lor (literar, istoric, cultural).
2. Morala pe care se bazează sistemul occidental de drept este morala creștină. Citește Scriptura pentru a înțelege mai profund identitatea etică a lumii în care trăiești.

3. Află istoriile de viață pe care creștinătatea le-a prețuit de-a lungul existenței sale și pe care le-a lăsat să îi modeleze structura. Te vei înțelege mai bine și pe tine, prin acest demers fiindcă îți vei cunoaște rădăcinile.

4. Conectează-te, prin Scriptură, la înțelepciunea antică, recunoscând că problemele de azi ale umanității au fost problemele ei de ieri. Vezi cum au rezolvat oamenii Bibliei dilemele și problemele lor, pentru a găsi soluții la problemele tale. Găsește consolare citind despre experiențele de viață ale personajelor biblice și descoperind similitudini între viața lor și viața ta.

5. Biblia este foarte directă atunci când vine vorba de principii-standard. Reflectează la propria ta persoană în lumina a ceea ce citești. Evaluează-ți scopurile și metodele și vezi cum ai putea să îți îmbunătățești viața.

6. Vei pătrunde în intimitatea unor titani ai credinței, descoperind modele imperfecte, dar puternice de perseverență pentru o reușită durabilă.

7. Ai să poți descoperi diferitele moduri în care Dumnezeul Bibliei se raportează la suferință, citind despre implicarea Lui în suferința umanității, prin propria suferință.

8. Poți afla direct de la sursă care a fost intenția lui Iisus Christos cu privire la Biserica Sa. În felul acesta vei putea decanta mai ușor eșecurile istorice ale bisericilor creștine de scopul lor inițial.

9. Citind Biblia cap-coadă vei putea surprinde mai clar firul epic al celor 66 de cărți strânse în această „bibliotecă a creștinismului". Astfel te vei putea concentra mai mult pe istoria relatată și mai puțin pe diverse detalii doctrinare. Vei avea imaginea de ansamblu.

10. Vei putea să îți conturezi în minte un portret al lui Dumnezeu mai puțin dependent de pretențiile extreme ale fundamentaliștilor și ateilor, și bazat mai mult pe propria ta înțelegere. Îți vei forma o opinie fundamentată.

11. Vei descoperi explicația creștină pentru originea vieții și vei putea hotărî în cunoștință de cauză dacă aceasta este sau nu rezonabilă.

12. Vei afla ce i-a însuflețit pe martirii creștini și vei putea decide conștient în dreptul tău dacă speranța creștină pentru o lume mai bună este sau nu o viziune sănătoasă.

13. Pe parcursul acestui demers te vei schimba, devenind mai bogat interior și căpătând o perspectivă mai amplă asupra lumii în care trăiești.

14. Îi vei putea îndruma și pe alții la resursele pe care le-ai găsit în timpul studiului tău, ajutându-i să se dezvolte spiritual.

Scadem cu 1 roman la fiecare 2 minute si 15 secunde



Populatia Romaniei la 1 iulie 2014 va fi in jur de 19.450.000 locuitori, cand vom fi cu circa  un sfert de milion mai putini fata de 1 iulie 2013 si cu peste 670.000 mai putini fata de 20 octombrie 2011, data ultimului recensamant. Practic, Romania anului 2014 va avea aceeasi populatie ca acum 45 ani (in 1968 eram 19,7 milioane!). Cu alte cuvinte, anul acesta ne vom imputina intr-un ritm sec de: 1 roman la fiecare 2 minute si 15 secunde, citim pe blogul demograffiti unde autorul materialului abordeaza cauzele care vor duce la un declin al populatiei in Romania.

Daca acest ritm se va metine pe termen lung, atunci populatia Romaniei va fi aceeasi ca dupa razboi in nici 15 ani (in 1946 eram 15,8 milioane)

Maternitati mai pustii, cumetrii mai putine

Oficial, 2013 este anul cu cele mai putine nasteri de cand exista Romania ca stat modern! Estimarile noastre indica ca acest record nefericit va fi doborat in 2014! Numarul nasterilor va cobori pentru al patrulea an consecutiv sub pragul de 200.000!

Din 3 gravide care vor trece pragul maternitatii, 2 vor naste si 1 va avorta:

-1 nastere la fiecare 2 minute 40 secunde
-1 avort la fiecare 5 minute 15 secunde

Doua inmormantari si-o nunta

Daca e un lucru pe lumea asta pe care romanii se pricep a-l face bine si cu temei, acela e sa moara mai repede decat se nasc. Sa moara si sa-si numere mortii. Anul asta vor fi in jur de un sfert de milion de inmormantari si de 2 ori mai putine nunti. Iata cum se va rade si plange, bucura si ofta, juca si jeli in Romania anului 2014:

-1 inmormantare la fiecare 2 minute   
-1 divort la fiecare 15 minute 45 secunde

Sursa:hotnews.ro

1058 de candidaţi serioşi pentru colonizarea planetei Marte

Mars One, organizația olandeză care vrea să trimită oameni pe Marte într-o misiune de colonizare a planetei, începând din 2025, a anunţat ieri trecerea la a doua etapă de selecţie a candidaţilor înscrişi pe site-ul oficial. Reprezentanţii organizaţiei au selectat 1058 dintre cele 200.000 de persoane dornice să facă parte din primul echipaj uman care va ateriza şi va rămâne pe Marte.
„Apreciem foarte mult şi suntem impresionaţi de numărul mare de oameni care au aplicat. Totuşi provocarea cea mai mare în ce îi priveşte pe cei 200.000 de candidaţi a fost să îi separăm pe cei care se simt apţi fizic şi mintal să devină ambasadori umani pe Marte, de cei care nu iau misiunea în serios”, a declarat cofondatorul Mars One, Bas Lansdorp, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit organizatorilor misiunii, fiecare candidat a fost anunţat ieri prin e-mail dacă a trecut sau nu la etapa următoare. Pentru cei care nu au fost selectaţi mai există o şansă. Ei vor putea aplica din nou la o dată care nu a fost încă stabilită.
Conform mashable.com, din cei 1058 de candidaţi selectaţi, 586 sunt bărbaţi şi 472 femei. Cei mai mulţi provin din Statele Unite ale Americii (297), Canada (75), India (62) şi Rusia (52). Majoritatea candidaţilor au sub 36 de ani, 813 sunt angajaţi, iar 164 sunt încă la şcoală. 347 dintre ei au terminat o facultate, 159 au studii de masterat şi 29 au diplomă de doctor. Cu toţii vor trece prin mai multe faze de selecţie în 2014 şi 2015, care includ simulări menite să le testeze capacităţile fizice şi emoţionale, a declarat medicul Norbert Kraft, liderul echipei medicale Mars One şi laureat al NASA Group Achievement Award 2013.
Detalii legate de selecţia care va avea loc începând de anul viitor nu au fost încă făcute publice, în principal din pricina negocierilor neîncheiate cu mai multe companii media pentru primirea dreptului de difuzare a procedurilor de selecţie. Una dintre principale surse de finanţare ale misiunii va fi un reality show.
Mars One este o organizaţie non-profit care a anunţat încă din martie 2012 că va lansa prima misiune de colonizare a Planetei Roşii. Programul a fost sprijinit de la început de antreprenorul olandez Bas Lansdorp şi de cercetătorul Wielders Arno de la  Agenţia Spaţială Europeană. Luna aceasta, organizaţia a anunţat că a ales două companii care vor construi vehiculele spaţiale pentru o misiune premergătoare, ce va avea loc în 2018.

Meditaţie la "Botezul Domnului": pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma



Ne apropiem de Bobotează. Radio Vatican propune ascultătorilor săi o nouă meditaţie, oferită cu generozitate de rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, pr. Gabriel Buboi.
Ascultă aici: RealAudioMP3


Sărbătoarea Botezului Domnului închide ciclul de sărbători din această perioadă a anului. Naşterea Domnului, Tăierea împrejur a Domnului şi Botezul său în Iordan, sunt trei sărbători care ni-l descoperă pe Dumnezeu şi de aceea sunt numite "teofanii" sau "epifanii".

"După Botezul său în Iordan", subliniază pr. Gabriel Buboi în această meditaţie, "Isus îşi începe viaţa publică, misiunea pe care i-a încredinţat-o Tatăl: să anunţe vestea cea bună a mântuirii care s-a arătat. Putem cere şi noi harul de a fi cei care răspândesc cu generozitate oamenilor din secolul al XXI-lea bucuria mântuirii, vestea cea bună a iertării păcatelor şi a porţilor deschise ale paradisului".


Sursa:ro.radiovaticana.va

2014 – anul filmelor religioase

După ce, în ultimii ani, casele de producţie cinematografică au lansat filme cu zombie şi magie, par a fi avut o epifanie cu privire la filmele cu temă religioasă. Astfel, 2014 va fi un an în care vor avea premiera nu mai puţin de opt filme.

filmereligioase (Foto: relevantmagazine.com)Anul va debuta cu lansarea filmului „Maria, mama lui Christos", o parte a vieţii Mariei şi a lui Iosif care nu a mai fost prezentată pe marele ecran. Tinerii părinţi sunt nevoiţi să întâmpine situaţia foarte nefavorabilă creată de regele Irod, care ceruse uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească cu vârsta sub 2 ani. Rolul principal a fost atribuit unei actriţe de origine israeliană în vârstă de doar 16 ani, Odeya Rush.

În luna martie va fi lansat filmul „Noe", un film în care s-au investat 150 de milioane de dolari numai pe efecte speciale. Personajul principal va fi jucat de Russell Crowe, iar Metusala va fi jucat de Anthony Hopkins.

„Noe" va fi urmat de un al film inspirat din Vechiul Testament, intitulat „Exodul". Scenele din Egipt au fost filmate în sudul Spaniei. Producţie beneficiază şi ea de nume importante de la Hollywood: rolul lui Moise va fi jucat de Christian Bale, iar Sigourney Weaver va fi soţia faraonului.

Un alt film bazat pe viaţa lui Moise şi care se va lansa tot anul viitor este „Împăraţi şi regi". Despre acesta însă se cunosc mai puţine date tehnice, întrucât regizorul iniţial - Steven Spielberg - a fost înlocuit cu Ang Lee, premiat cu Oscar pentru cea mai bună regie, cea a filmului „Viaţa lui Pi".

Ceva mai multe se cunosc despre filmul „Fiul lui Dumnezeu", în care rolul principal îl are Diogo Morgado, actorul portughez ce L-a interpretat pe Iisus în serialul „Biblia”. De asemenea, Will Smith va fi regizorul unui film despre Cain şi Abel, iar Brad Pitt va juca rolul lui Pilat din Pont într-un proiect separat.

Totodată, este în lucru şi filmul „Învierea", istorie a unui soldat roman care este trimis să investigheze învierea lui Iisus Christos.

Succesul miniserialului „Biblia” a determinat un val de filme pe teme religioase, care vor avea premiera anul viitor. Pe de o parte, se poate spune ca succesul este garantat, din cauza publicului pregătit de „Biblia”, iar pe de altă parte adaptarea Bibliei nu necesită plătirea unei taxe de autor. În esenţă, apetenţa regizorilor de la Hollywood este mai degrabă una financiară, spune Phil Cooke, consultant media pentru câteva organizaţii creştine.

„Serialul Biblia a făcut ca Biblia în sine să fie un subiect cool de conversaţie. Separarea dintre biserică şi stat este atât de clară, încât oamenii se tem să vorbească despre Dumnezeu la muncă sau la şcoală. Deodată, aceste povestiri au devenit subiect de discuţie peste tot", a explicat Cooke.