miercuri, 15 ianuarie 2014



Eternul Eminescu
(15 Ianuarie – ziua de naștere a poeziei românești de rang universal)

Pătruns de milenara îndârjire
proptită-n doine și balade
pe vechi hrisoave voievodale,
ce în istorii adumbresc
după un tipic creștinesc
a semilunii strălucire,
la vremi eroice visează
însinguratul mioritic trup
înfiorat cândva
de-a buciumului arcuire
și de-a cavalului șoptire,
dar făra ști ce-i bucuria
înveșnicirii sufletești,
până ce țara nu născu
Eminul nostru-n chip de Crist,
pe crucea românismului suit
de preadivina lui chemare
spre-nalturi hyperionare
ca sumă lirică de voievozi.


            Sighetu Marmației                                                                   George PETROVAI

Autoritățile de la Kiev amenință cu ”sistarea activității” Biserica Greco-Catolică din Ucraina



Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, a publicat și comentat pe 13 ianuarie 2014 scrisoarea primită de la Ministerul Culturii din Kiev cu privire la eventuala ”sistare a activității” datorită acțiunilor din Piața Independenței (Maidan Nezalezhnosti), unde timp de două luni au fost organizate proteste pașnice.

În ajunul Crăciunului (după stil vechi), pe 06 ianuarie, înaltul ierarh al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene  a primit o scrisoare oficială din partea Ministerului Culturii în care Biserica sa este acuzată de "nerespectarea sistematică a legii de către unii preoți în Piața Independenței, sprijiniți de autoritățile Bisericii Greo-Catolice Ucrainene."

Ministerul Culturii acuză  reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice că "încalcă legea" oficiind servicii religioase în afara locurilor de cult: "Încălcarea acestei legi poate conduce la declanşarea unor proceduri judiciare, cu scopul de a pune capăt activităţii".

Ca răspuns la scrisoarea Ministerului Culturii, Sviatoslav Şevciuk a spus că Biserica nu ia parte la evenimentele politice, dar "nu poate sta deoparte atunci când credincioșii cer asistență spirituală", fapt pentru care se află și preoții în Piață.

"Biserica noastră a fost întotdeauna una adevărată și va rămâne așa în virtutea misiunii pe care Cristos Mântuitorul ne-a  încredințat-o, în ciuda tuturor amenințărilor. Ne-am gândit că perioada de represiune a trecut, dar scrisori ca acestea ne dau îndoieli. Nu ne este rușine de prezența noastră în Piața Maidan și vom rămâne și pe viitor acolo" – a afirmat superiorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.

"Pentru prima dată de la independenţa Ucrainei, am fost avertizaţi, de fapt ameninţaţi, cu privarea Bisericii noastre de statutul ei legal", a mai afirmat Arhiepiscopul Şevciuk.

În prezent, nu se știe dacă astfel de scrisori au primit și alte biserici sau organizații religioase.

Ultima dată, Biserica Greco-Catolică Ucraineană "a fost eliminată din registrul cultelor" în martie 1946, în timpul epurărilor staliniste și timp 40 de ani a existat în ilegalitate.

Traducere: AMC

Nota redacției:
UCRAINA: Clerul avertizează autoritățile de la Kiev să înceteze înșelarea și persecutarea poporului

Episcopii Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene au celebrat Sfânta Liturghie în mijlocul protestatarilor aflați în Piața Maidan din Kiev

Sursa:risu.org.ua