luni, 20 ianuarie 2014

Filosofia de viață a tânărului care a impresionat o lume întreagă

La nici doi ani, Sam Berns a fost diagnosticat cu o boală incurabilă care îi amenința viața, însă acest obstacol nu a stat în calea fericirii sale. Cu doar câteva luni înainte de a muri, el a împărtășit lumii rețeta lui secretă către o existență fericită.

Foto: examiner.com Sam suferea de o boală extrem de rară denumită sindromul progeria Hutchinson-Gilford. Această afecțiune se manifestă prin îmbătrânirea prematură a copilului, lucru care conduce la apariția de timpuriu a unor probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, ateroscleroza, pierderea vederii și degenerare musculoscheletală. Cei diagnosticați cu progeria ajung să trăiască, în medie, 13 ani.

Sam a reușit să depășească cu patru ani această prea scurtă speranță de viață, ajungând la vârsta de 17 ani. Poate unul dintre motivele pentru care a reușit să întreacă așteptările a fost filosofia sa legată de fericirea vieții și de modul prin care problemele pot fi depășite cu ușurință. În cadrul conferinței TEDxMidAtlantic, adolescentul a explicat cei trei pași care alcătuiesc rețeta sa inspirațională. „Fii împăcat cu lucrurile pe care nu le poți face, pentru că sunt atât de multe alte lucruri pe care le poți realiza", spunea Sam. Boala sa cruntă l-a învățat că va pierde multe momente deosebite în viață, dar că, totodată, vor exista mereu alte activități pe care le poate face și care îi aduc împlinire. Viziunea lui optimistă merge chiar mai departe. Sam subliniază că și în unele situații când boala îi răpește abilitatea de a face lucrurile pe care și le dorește, el încearcă să depășească aceste impedimente prin intermediul ajustărilor potrivite.

Următorul pas spre atingerea fericirii în viață, în concepția lui Sam, este înconjurarea de oamenii dragi. Pentru el, familia a reprezentat un punct de sprijin extrem de important de-a lungul vieții, iar prietenii săi apropiați din liceu sunt, de asemenea, o binecuvântare în viața sa, mărturisește tânărul.

Ultimul său sfat se referă la felul în care privești viitorul. „Mergi înainte" este deviza după care s-a ghidat Sam și care l-a ajutat să vadă partea plină a paharului și să știe că îl așteaptă un „viitor luminos" chiar și atunci când se confrunta cu situații și încercări dificile. „Întotdeauna încerc să găsesc ceva pe care să-l aștept cu nerăbdare, să depun efort pentru a-mi face viața mai bogată. Nu trebuie să fie ceva măreț", mărturisește Sam. Astfel reușea să nu se lase copleșit de boala sa, ci să accepte situația. Această metodă îl ajuta să găsească strategiile care îi erau de un real folos în depășirea propriei condiții.

Pe data de 10 ianuarie, Sam a pierdut lupta cu boala de care suferea, au anunțat părinții săi prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul organizației înființate de aceștia în scopul cercetării afecțiunii, Progeria Research. La înmormântare au venit sute de oameni care au dorit să îi aducă un ultim omagiu tânărului care le-a adus un plus de inspirație prin învățăturile sale, scrie CBS News