miercuri, 5 februarie 2014

Salvat după ce a plutit 14 luni în Pacific, de unul singur

Slăbit, nebărbierit, dar cu zâmbetul pe buze, Jose Salvador Alvarenga, un pescar mexican care susține că a plutit, timp de 14 luni, în derivă în Pacific a fost recuperat de autorități la începutul acestei luni. Bărbatul mărturisea că, în timpul naufragiului, s-a gândit inclusiv la sinucidere, însă gândul că i-ar putea revedea pe cei dragi l-a ținut în viață. Povestea lui este cu atât mai impresionantă cu cât bărbatul a supraviețuit în singurătate și nu pare traumatizat psihic.

Alvarenga a fost recuperat de o patrulă a poliţiei Insulelor Marshall, de pe un atol izolat pe care a eşuat joi barca sa de şapte metri lungime, la încheierea unui periplu de aproape 12.500 de kilometri. El a povestit că plecase să pescuiască rechin la 24 decembrie 2012 cu un însoţitor în vârstă de 15-18 ani, „Xiguel", când rafalele puternice de vânt au împins departe de coastă, în larg, barca în care se aflau şi al cărei motor a cedat. Tânărul nu a supraviețuit însă. Nu reuşea să îşi păstreze în stomac hrana crudă şi vomita fără încetare. Am încercat să îi spun să mănânce ţinându-se de nas, dar nu a mers." A murit de foame şi că i-a aruncat cadavrul peste bord: „Ce altceva puteam să fac?" citează Mediafax.

Au fost momente în care m-am gândit să mă sinucid, dar mi-a fost teamă", a declarat el, un catolic fervent, ridicând braţele spre cer.

Marţi, Ministerul de Exerne al arhipelagului a afirmat că ambasadorul Mexicului în Filipine, de care depinde zona Insulelor Marshall, îi va oferi un bilet către Mexic lui Alverenga. Medicii care l-au evaluat spun că este lucid, o adevărată performanță pentru cineva care a fost supus atâta timp incertitudinii cu privire la supraviețuire, presiunii de a-și procura hrana în condiții de sălbăticie și apăsării singurătății.

Singurătatea, o problemă de sănătate publică

Singurătatea este un factor agravant pentru sănătate chiar și în civilizație, cu atât mai mult într-un naufragiu. Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza singurătăţii. De fapt, singurătatea şi izolarea socială sunt la fel de nocive ca fumatul a 15 ţigări zilnic, aproape un pachet pe zi, susţine Campaign to End Loneliness care îşi propune să pună capăt acestui fenomen.

Aşa cum subliniază John Cacioppo într-un interviu pentru US News, singurătatea se poate „citi" în analiza nivelului hormonilor de stres, dar şi în modul de funcţionare a sistemului imunitar şi cardiovascular. Un studiu american, publicat de Daily Mail, a identificat o legătură între singurătate și riscul de deces în rândul persoanelor bolnave de inimă, cu riscul formării cheagurilor de sânge. Singurătatea poate conduce şi la instalarea stării de depresie, care poate împinge chiar la sinucidere.

Atunci când vorbim despre cazuri precum cel al lui Alvarenga, vorbim desigur despre o excepție. Însă și în civilizație singurătatea a devenit o epidemie, iar sociologii avertizează că stoparea crizei pe care o generează ar putea avea loc doar dacă autoritățile de stat iau măsuri în acest sens. Singurătatea este o problemă care ţine de sănătatea publică şi ar trebui rezolvată de urgenţă, susţine Laura Ferguson, director de campanie pentru coaliţia End Loneliness. Ferguson aminteşte că singurătatea nu favorizează doar instalarea unor boli precum hipertensiunea sau demenţa, ci poate conduce chiar la deces. „Există corelări cu moartea prematură", a declarat Ferguson. „Factorul de risc este similar fumatului şi mai pregnant decât în cazul obezităţii", a mai spus Ferguson.

Campania End Loneliness cuprinde diseminarea unui kit online cu instrumente de intervenţie la nivelul autorităţilor publice. Site-ul explică pe larg de ce este importantă lupta împotriva singurătăţii şi cum se poate încerca rezolvarea ei.
Sursa foto: Daily Mail
 

A fost un pic de durere dar acum e lapte și miere!

Deși ai părea că te-ai transformat
Într-un robot din viitor
De când pe la cabinet stomatologic ai umblat
Dar toate cele nu te mai dor
Căci ai făcut un pas spre reconstrucție
Și ai aflat de ortodonție
Că dacă vrei să arate dinții tăi bine
Trebuie să faci niște sacrificii cu tine
Și chiar dacă va trebui să suferi, nu va fi în zadar
Căci după ce vei da jos acel aparat dentar
Vei avea dinții toți frumoși și drepti
Ca niște albi omuleți
Care la rândul lor zâmbesc deștepți
Atunci când vorbești...

Vă recomand celor intresați să vă informați mai mult despre această procedură pe site-ul http://www.cris-smile.ro sau pe pagina lor de facebook: https://www.facebook.com/CrisSmile.ro.

www.cris-smile.ro

Vă mai propun să citiți și aceste articole:

Raportul Lunacek, care prevede mai mult de doi părinți pentru copii, a fost adoptat în Parlamentul European

Lunacek, raportul care prevede "mai mult de doi părinți pentru copii", a fost dezbătut în Parlamentul European începând cu luni seara.

”Cu 394 de voturi pentru, 176 de voturi împotrivă și 72 de abțineri, a fost adoptat astăzi, 4 februarie 2013, extrem de controversatul raport”, anunță site-ul stiripentruviata.ro.

”Prin acest vot, Parlamentul European a afectat grav propriile pretenții de a reprezenta populaţia care l-a ales. Chiar mai rău: prin adoptarea acestui raport a pus un mare semn de întrebare asupra menirii de a fi o instituție care apără drepturile omului.

Cu alte cuvinte, prin votul de astăzi, Parlamentul European a respins principiul universalității drepturilor omului. Aceasta este o zi de rușine.

Însă, în ciuda rezultatului votului de astăzi, putem spune că ne aflăm la un moment de cotitură în războiul cultural care are loc în prezent în Europa.

Acest război nu va fi câștigat într-o singură zi, dar situația s-a schimbat considerabil. Până cu puţin timp în urmă, lobby-ul homosexual, feminist şi pro-avort considera instituțiile UE drept locul perfect pentru a-şi promova agenda, fără niciun control public. Aceste instituții sunt departe de cetățenii obișnuiți, dar foarte receptive la influența lobby-urilor bogate (în special a celor create de ele).

Timp de mulți ani, UE a adoptat rapoarte, documente de lucru, propuneri legislative pentru a promova homosexualitatea – și de cele mai multe ori publicul larg nu a fost conștient de ceea ce se întâmpla. Cu toate acestea, succesul inițiativei cetățenești One of Us, înfrângerea rușinoasă a raportului Estrela, precum și mobilizarea în masă a cetățenilor împotriva raportului Lunacek arată că valul este de cotitură: oamenii sunt acum informaţi asupra activităților Parlamentului European și se implică. Desigur, nimic nu poate împiedica politicienii aleși să voteze în favoarea unui text este atât de covârșitor respins de electoratele lor. Dar există un preț care trebuie plătit, iar acest preț va fi văzut la viitoarele alegeri.

Pentru aceia dintre noi care cred că drepturile omului trebuie să fie universale, rezultatul acestui vot este dezamăgitor. Dar aceasta este o înfrângere fără consecințe majore. Dimpotrivă, reacţia publicului, într-o proporţie covârşitoare negativă la adresa raportului Lunacek, este un semn încurajator că adevărata înțelegere a drepturilor omului va prevala în cele din urmă. Acum este necesară menținerea la un nivel ridicat a presiunii.”

Le Figaro a făcut un bun rezumat a ororilor solicitate în raportul Lunacek, foaia de parcurs LGBT.

«Brussels, leave our kids alone» (Bruxelles, lăsați-ne copiii în pace), scria pe un banner duminică, 2 februarie 2014, în timpul marșului organizat de la Manif pour tous, referindu-se la Foaia de parcurs a UE împotriva homofobiei și discriminării pe motive de orientare sexuală și identitate de gen sau raportul Lunacek, dezbătut și aprobat în Parlamentul European. Acest raport a fost denunțat de la Manif pour tous, catalogat fiind ca o încălcare a drepturilor omului în favoarea activiștilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, intersexuali). Aproape 200.000 de cetățeni europeni au semnat o petiție împotriva acestui text.

Raportul doamnei Ulrike Lunacek, vicepreședinte al intergrupului-LGBT din Parlament European, «invită statele membre să ia în considerare modalitățile de adaptare a dreptului familiei în funcție de schimbările ce au loc în prezent în structurile și modele familiale» și «să includă posibilitatea ce permite copiilor să aibă mai mult de doi parinți (tutori legali), pentru că astfel s-ar deschide calea pentru o mai bună recunoaștere a familiilor curcubeu». Se «solicită statelor membre să asigure accesul femeilor singure sau lesbiene la tratamente de procreere asistate medical». În finalul raportului a fost fluturat și steagul roșu al «genului» în școală, invitând statele membre să «favorizeze educația obiectivă a întrebărilor legate de orientarea sexuală, identitatea de gen și expresia genului».

Chiar dacă această rezoluție nu obliga din punct de vedere juridic statele membre, aceasta «face obiectul unei utilizări orientative a statelor membre pentru legalizarea căsătoriei, adopției, reproducerii asistate medical și a mamelor-surogat pentru cuplurile de același sex». «Homofobia trebuie să fie denunțată și combătută peste tot în Europa, dar nu ar trebui să fie exploatată în scopuri ideologice de către susținătorii conceptului identității de gen, au declarat reprezentanții  mișcării Manif pour tous. De asemenea, trebuie să se permită statelor membre să decidă cum cred de cuviință, în funcție de propria lor cultură, în conformitate cu legislația europeană și principiul subsidiarității».

Raportul «nu menționează nici o lege specială și nu va afecta libertatea de exprimare, a replicat  intergrupul - LGBT din Parlamentul European, ci propune sugestii pentru a se asigura că persoanele LGBT au aceleași drepturi fundamentale precum toți ceilalți cetățeni. Raportul menționează identitatea de gen, care este o caracteristică individuală, precum ar fi vârsta, etnia sau orientarea sexuală». După ce s-a opus, în urmă cu câteva săptămâni, raportului Estrela privind drepturile sexuale și de reproducere, La Manif pour tous spera să obțină respingerea raportul Lunacek, din păcate nu s-a întâmplat asta.

Europarlamentarii români au primit, cu o zi înainte de vot, o scrisoare din parte Preasfinției Sale Virgil Bercea, în calitatea sa de Vicepreşedinte COMECE. Redăm conținutul scrisorii publicate pe egco.ro, în cele ce urmează:

Stimată Doamnă/Domnule Euro-Deputat,

Cu toată consideraţia şi respectul pentru munca pe care o depuneţi în folosul cetăţenilor României, deci ai Europei, Vă rugăm să reanalizaţi şi să nu fiţi de acord cu propunerile făcute de Raportul Lunacek – care se va vota în plen, săptămâna 3-6 februarie.

Motivele pentru care vă solicit acest lucru sunt:

1. Domnia Voastră, ca român, pledaţi şi duceţi în Europa valori care au la bază legile naturale în care cu toţii am fost crescuţi. Biserica nu condamnă persoanele, orice orientare ar avea, ci le ajută să meargă pe un drum al binelui, al frumosului, al iertării, al împăcării al responsabilităţii şi demnităţii. Fiecare persoană umană are dreptul natural de a trăi şi de a se dezvolta liber pe acest pământ. Valoarea libertăţii este un drept fundamental. Considerăm căsătoria dintre un bărbat şi o femeie ca încadrându-se în legile naturii pe care vă rugăm să o protejaţi;

2. Vă rugăm, în acelaşi timp, să promovaţi ca întotdeauna şi de această dată principiul universal al drepturilor omului şi să nu votaţi favorabil „Raportul Lunacek”;

3. Biserica promovează şi respectă egalitatea de şanse a femeii, recunoscându-i rolul important pe care îl joacă în societate ca mamă, soră, soţie, dar şi ca având aceleaşi drepturi precum bărbatul. Femeia nu poate fi umilită şi nici îngrădită şi nici nu poate fi transformată în bărbat şi nici bărbatul în femeie. Vă rugăm să susţineţi egalitatea dintre femeie şi bărbat ca două identităţi preţioase şi de neînlocuit ale firii umane;

4. Considerăm că, într-o Europă a popoarelor, fiecare poate contribui cu darurile sale. România noastră are aceste valori pe care Domnia Voastră puteţi să le oferiţi Europei şi lumii. Vă rugăm să vă faceţi un mesager al valorilor care ne caracterizează şi de aceea vă rugăm să nu fiţi de acord cu „Raportul Lunacek”.

Sunt convins, Doamnă/Domnule Euro-Deputat, că întotdeauna şi prin tot ceea ce faceţi urmăriţi binele persoanei umane şi al societăţii. Vă mulţumesc pentru această muncă, bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze iar Maica Sfântă să vă ocrotească mereu!

Cu toate acestea, nu toți europarlamentarii români au votat împotriva raportului Lunacek. Site-ul culturavietii.ro ne oferă o listă cu europarlamentarii români și votul lor:

Au votat împotriva raportului Lunacek: Antonescu, Bodu, Marinescu, Niculescu, Preda, Stolojan (PDL); Matula, Sogor, Winkler (UDMR); Vadim Tudor.

Au votat pentru aprobarea raportului Lunacek: Luhan (PDL); Hellvig, Nicolai, Weber, Silaghi, Vălean (PNL); Severin.

S-a abținut: Băsescu (PDL).

Au fost absenți sau nu au votat: Cliveti, Crețu, Sârbu, Țicău, Boștinaru, Cutaș, Enciu, Ivan, Pașcu, Tănăsescu (PSD); Tokeș, Zamfirescu.

În condițiile explicate devine clar, sperăm, pentru tot mai mulți dintre noi, că alegerile europarlamentare din mai 2014 vor fi absolut cruciale pentru viitorul valorilor sociale autentice în Uniunea Europeană.

Strategii naturale împotriva depresiei

Momentele depresive ne încearcă pe toți măcar o dată în viață. Atunci când nu sunt severe și nu impun urmarea unui tratament medicamentos, aceste tulburări pot fi înlăturate cu ajutorul unor remedii naturale.

Foto: blogs.psychcentral.comStilul de viață influențează major starea de spirit, de aceea, o dietă sănătoasă, alături de sport și respectarea programului de somn contribuie la diminuarea stărilor de depresie, scrie Web MD. Alimentele bogate în acid folic (precum avocado, citricele, broccoli, fasolea, nucile sau morcovii) și cele cu un conținut crescut de acizi grași omega-3 (ton, semințe de in, soia, varză de bruxelles) sunt recomandate atunci când te confrunți cu astfel de episoade.

De asemenea, sportul contribuie la creșterea nivelului de endorfine, denumite și „moleculele fericirii". Practicate în fiecare zi, exercițiile fizice ajută la reducerea stărilor de stres și depresie, dar îmbunătățesc și calitatea somnului, un alt element esențial pentru înlăturarea stărilor depresive. Iar în ceea ce privește dormitul, privarea de odihnă poate contribui la alimentarea depresiei, de aceea, urmarea sfatului specialiștilor de a dormi între 7 și 9 ore pe noapte este esențială.

Implică-te într-o activitate nouă. „Atunci când ne provocăm să facem ceva diferit, se produc schimbări chimice în creier", susține dr. psihiatru Ian Cook, directorul Programului Clinic pentru Cercetarea Depresiei de la UCLA. Mai exact, apar modificări ale nivelului dopaminei, unul din hormonii fericirii, explică specialistul.

Discuțiile pe marginea motivelor care îți trezesc stările de depresie pot fi, de asemenea, utile în înlăturarea tulburărilor, susține dr. Manny Alvarez, într-un articol pentru Fox News. Consultarea unui specialist în psihiatrie sau a unui consilier în dezvoltare personală te poate ajuta în momentele depresive, scrie dr. Lissa Rankin, pentru Psychology Today. Uneori însă, chiar și confesarea problemelor unui prieten apropiat și de încredere poate fi benefică în acest sens.

Misteriosul creier uman – Când și de ce ne pierdem amintirile din primii ani de viață?

Chiar dacă tinerii aflați în primii ani ai vieții își folosesc memoria pentru a aduna cât mai multe informații noi, în mod misterios extrem de puțini adulți își amintesc ceea ce s-a întâmplat înainte de vîrsta de trei ani. În termeni de specialitate este un fenomen cunoscut și sub numele de „amnezia copilăriei”, însă răspunsuri certe cu privire la originea acestuia nu au putut fi oferite până în prezent.
Un studiu realizat de o echipă de psihologi de la Facultatea Emory de Medicină din Atlanta, SUA, a încercat să ofere un răspuns acestui mister medical. Aceștia au descoperit faptul că amintirile formate până la vârsta de trei ani dispar în mare parte începând cu vârsta de șapte ani.
„Studiul nostru reprezintă prima demonstrație a amneziei copilăriei. Practic, am înregistrat memoriile copiilor și le-am urmat în timp până acolo unde dispar”, susține Marina Larkina, liderul echipei de specialiști americani. Experimentul a început cu înregistrarea a 83 de copii cu vârsta de trei ani, copii care au fost întrebați de părinți despre experiențele trecute, cum ar fi mersul la Zoo, la o cofetărie sau în parc. Majoritatea și-au amintit experiențele pretrecute alături de părinți. Surprinzător, în grupele de copii cu vârste mai mari, acestea au început să dispară. Spre exemplu, în grupa copiilor cu vârste între 5 și 7 ani, aceștia și-au amintit circa 63-72% dintre experiențele menționate, în timp ce copii de 8-9 ani nu și-au mai amintit decât aproximativ 35% dintre acestea.
Sigmund Freud, cel care a și inventat termenul de „amnezie a copilăriei”, a propus o ipoteză controversată, aceea că adulții suprimează inconștient amintirile copilăriei din cauza naturii lor sexuale nepotrivite. Totuși, datele recente indică faptul că, mai degrabă, totul ține de structura creierului copiilor. Mai precis, aceștia nu au structura neuronală necesară formării și păstrării unei memorii complexe.
„Creierele copiilor sunt precum o strecurătoare cu găuri mari. Într-o primă etapă, boabele de nisip care simbolizează amintirile, sunt stocate în aceasta, însă pe măsură ce timpul trece, ele se scurg, dispărând din memoria noastră. Adulții, în schimb, folosesc o plasă mult mai deasă pentru a memora lucrurile”, se arată în studiu.
Următorul pas este acela de a afla cum anume se formează amintirile adulților, amintiri despre care autorii studiului cred că se formează între vârsta de 9 ani și cea de 18 ani.
„Intenționăm să aflăm cât mai multe detalii despre modul în care plasa noastră de amintiri se formează de-a lungul timpului. Între vârsta de 9 ani și cea de 18, trebuie să recunoaștem că există un „teren al nimănui” ( no man’s land), iar noi nu știm mai nimic despre această perioadă și despre modul în care ne formăm și ne stocăm amintirile”, concluzionează Dr. Marina Larkina.