joi, 13 februarie 2014

Este un cutremur responsabil de apariția siluetei de pe Giulgiul din Torino?

Un cutremur extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scala Richter, ar putea sta la originea misterioasei siluete de pe Giulgiul din Torino, se arată într-un studiu condus de Alberto Carpinteri, cercetător în cadrul Universității Politehnice din Torino.
Conform studiului publicat în revista de specialitate Meccanica, radiațiile neutronice eliberate de cutremurul respectiv ar fi putut induce imaginea unui bărbat crucificat pe giulgiul de lână – bărbat despre care mulți cred că ar fi chiar Iisus. Aceleași radiații ar fi determinat erorile din timpul datării cu carbon 14, susține Alberto Carpinteri. În urma acestor datări, a reieșit că giulgiul cu pricina are doar 728 de ani vechime, rezultate pe care mulți le consideră eronate. În opinia lui Carpinteri, giulgiul este mult mai vechi, iar rezultatele datării au fost eronate din cauza radiațiilor neutronice – proces ce este rezultatul fisiunii nucleare în timpul căreia neutronii expulzați din atomi interacționează cu nucleii altor atomi pentru a forma noi izotopi de carbon. Trebuie menționat că nu există încă un motiv fizic plauzibil pentru a explica originea acestor radiații.
Prin experimentare, echipa lui Carpinteri a ipotetizat că undele de presiune de înaltă frecvență generate în scoarța terestră în timpul cutremurelor sunt sursa unor astfel de emisii de neutroni. Conform studiilor specialiștilor italieni, reacțiile de fisiune se pot declanșa atunci când roci fragile sunt strivite într-o presă. Într-un astfel de proces, neutronii sunt produși fără emisii de raze gamma. În mod similar, o reacție similară are loc în timpul cutremurelor.
În anul 33 d.Hr., Ierusalimul a fost zgudui de un cutremur extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scala Richter, iar Carpinteri este convins că acesta ar fi putut duce la apariția imaginii bărbatului crucificat de pe giulgiu. Pe de altă parte, același eveniment a dus și la creșterea nivelului de izotopi de carbon 14 din giulgiu, fapt care explică, în accepțiunea italianului, erorile de datare de până acum.