marți, 1 aprilie 2014

Roma se pregăteşte pentru sărbătoarea canonizării lui Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea



Va fi o "noapte albă de rugăciune", pentru care vor fi deschise 11 biserici din centrul Romei, ca să-i primească sâmbătă, 26 aprilie 2014, pe cei care vor voi să participe la canonizarea celor "doi papi" de duminică, 27 aprilie 2014. Un eveniment care va avea participarea foarte multor credincioşi - însă Vaticanul nu face previziuni cu privire la cifre - posibila prezenţă a lui Benedict al XVI-lea alături de Francisc, care va avea un ecou mediatic foarte larg, atât televizat cât şi pe social media şi va fi însoţită de numeroase şi semnificative iniţiative caritative şi sociale.

Sunt câteva din datele reieşite din conferința de presă despre apropiata canonizare a papilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, care a avut loc în 31 martie 2014 în Vatican.

"Noaptea albă de rugăciune" este una dintre iniţiativele diecezei de Roma, ilustrate de cardinalul vicar Agostino Vallini, pentru a însoţi spiritual canonizarea. În biserici vor fi servicii liturgice în şapte limbi şi posibilitatea de spovadă. Este prevăzută şi o întâlnire pentru tineri cu postulatorii cauzelor, Mons. Slavomir Oder şi părintele Giovangiuseppe Califano. "Canonizările - a spus cardinalul - sunt un har al lui Dumnezeu: să încercăm să parcurgem această cărare, de o spiritualitate mai intensă".

Cât priveşte posibilitatea prezenţei lui Benedict al XVI-lea, "putem considera sigur - a spus în această privinţă părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun - că a fost invitat, însă mai este o lună, este o posibilitate deschisă, dar nu există nicio siguranţă, la o distanţă de timp aşa de lungă. Nu este cazul să facem în mod prematur previziuni precise, să-l lăsăm să evalueze cu seninătate".

Acelaşi părinte Lombardi a susţinut că "nu există previziuni ale Vaticanului cu privire la numărul de persoane aşteptate la canonizare", însă a afirmat că atunci când oamenii ajung de la piaţa "Sfântul Petru" la toată Via della Conciliazione, organizatorii evaluează câteva sute de mii de persoane, care "este deja o cifră frumoasă, dacă se ia în considerare faptul că Roma este un oraş de trei milioane şapte sute de mii de persoane". "Nu sunt cifre - a conchis el - veniţi liniştiţi, şi Prefectura Casei Pontificale reafirmă că intrarea este liberă, nu trebuie cerute bilete".

La nivel mediatic, sunt implicate firme internaţionale cum ar fi Eutelsat, Sky, Globecast şi Sony, sub conducerea Centrului de Televiziune Vatican (CTV) care se va îngriji de producţia imaginilor.

Cât priveşte social media, se duce la sfârşit portalul oficial al canonizării - www.2papisanti.org - care va putea fi consultat în cinci limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă, poloneză. În diferitele secţiuni vor putea fi găsite ştiri, iniţiative, informaţii, contacte referitoare la marele eveniment şi vor fi înzestrate şi cu documente biografice, fotografii şi reportaje video care permit să se aprofundeze parcursul spre sfinţenia lui Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea. În afară de asta, se va putea descărca gratuit aplicaţia "Santo Subito" în formatele Android şi iOS, în limba italiană, engleză, spaniolă şi poloneză. În sfârşit, sunt deja existente linkurile în social media de Facebook, Twitter, You Tube, în timp ce Google va oferi posibilitatea de a urmări în "hangout" briefing-urile care se vor ţine zilnic în săptămâna care precede ceremonia de canonizare a celor doi papi.

La rândul său, Dieceza de Bergamo se pregăteşte pentru canonizarea papei Roncalli cu o serie de iniţiative, a explicat Monseniorul Giulio Dellavite, secretar general al curiei din Bergamo, pentru ca să fie "repercusiuni în viaţa obişnuită în aşa fel încât fiecare să se simtă provocat în propriile stiluri de viaţă, făcând să iasă în evidenţă o caritate populară şi o solidaritate făcută din gesturi mici într-un context care este tot mai complex". Un prim grup de intervenţie se referă la opere structurale: "există un proiect internaţional pentru Haiti, cu o contribuţie de 800.000 de euro (după încredinţarea anul trecut a şcolii care va purta numele Papei Ioan, se garantează susţinerea activităţii şcolare pentru următorii trei ani)". "Există apoi un proiect european cu sprijinirea parohiei din Shengjin în Dieceza de Lezhe din Albania (600 de mii de euro) cu construirea bisericii şi a centrului pastoral" şi în sfârşit "un proiect «în casă» pentru Bergamo, cu proiectul de transformare a unei cazărmi în loc de primire pentru cei mai săraci (circa 600 de mii de euro pentru lucrări şi 300 de mii de euro pe an pentru gestiune)". În afară de intervenţiile structurale, există un al doilea filon dedicat atenţiei deosebite faţă de familiile lovite de criză: se măreşte cu 600 de mii de euro fondul familie-muncă pe care dieceza l-a organizat de câţiva ani, cu invitaţia adresată preoţilor să doneze retribuţia pe o lună în acest scop şi toate ofertele adunate din comunităţile parohiale în ziua de 27 aprilie. În afară de asta, Dieceza de Bergamo creează un nou fond "familie-casă", pentru a susţine nucleele cu dificultăţi de locuinţă: acoperirea financiară este de 3 milioane de euro la doi ani, rezultaţi din vânzarea de imobile ale diecezei. În sfârşit, "intervenţiile adresate lumii culturale şi socio-culturale pentru a-i ajuta pe tinerii între 18 şi 35 de ani să devină cetăţeni ai lumii susţinând alegerile de viaţă în slujba popoarelor mai sărace din lume şi promovând burse de studiu pre şi post doctorat pentru proiecte de cercetare din Fundaţia Papa Ioan al XXIII-lea despre marile teme generate de figura poliedrică a papei Ioan al XXIII-lea".

(După agenţia AsiaNews, 31 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa:ercis.ro